A HetiTV Csütörtök reggeli hírei 2017.03.23

 

A HetiTV Csütörtök reggeli hírei 2017.03.23

Belpolitika:

Meghalt szerdán a veronai buszbaleset egyik, súlyos égési sérülésekkel kezelt sérültje, akit a budapesti Honvédkórházban ápoltak – közölte a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ. Ezzel tizenhétre emelkedett a január 20-ai veronai busztragédia halálos áldozatainak száma.

Többrendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a 2003-ban kipattant brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa. A táblabíróság ezzel tovább enyhítette Kulcsár Attilának a megismételt elsőfokú eljárásban kiszabott hat év hat hónap szabadságvesztésről szóló ítéletét. Kerék Csaba másodrendű vádlottat – kilenc hónappal mérsékelve az elsőfokú ítéletet – három év szabadságvesztésre és ugyancsak ötmillió forint pénzbüntetésre ítélték.

 

A Demokratikus Koalíció azt követeli Tarlós István főpolgármestertől, hogy utasítsa a BKV-t, addig ne fizessen a metrófelújításért az orosz Metrowagonmash-nak, amíg a 3-as metró felújított szerelvényei nem működnek „normálisan, teljesen jól”. A párt fővárosi képviselője azt mondta, hogy a felújított 3-as metró egy napig sem bírta, ezért kérdésesnek tartják, hogy összeomlik-e „70 milliárdos „orosz metrómutyi”. Gy. Németh Erzsébet úgy fogalmazott: Tarlós István azt ígérte, hogy a járművek felújítása 2047-ig megoldja a problémákat, de a szerelvény 47 órát sem bírt ki.

 

A Fidesz szerint a napokban több irányból érkező támadás indult Magyarország ellen, amelynek „közös nevezője a szélsőséges emberi jogi fundamentalizmus”. Hidvéghi Balázs, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója azt mondta: a támadás egyrészt a megerősített jogi határzárat éri, a Soros-szervezetek ugyanis Brüsszeltől várják Magyarország megbüntetését. Másrészt bírálta a strasbourgi bíróság múlt heti döntését, amellyel elmarasztalta Magyarországot két bangladesi menekültkérelmének elutasítása miatt. Az ítélet szerinte szürreális, és felháborító lenyomata annak, hogy milyen szélsőséges és torz irányba ment el az emberi jogi bíráskodás és gondolkodás Európában.

 

Az LMP szerint „mindhalálig közmunkára” ítélne egyeseket a kabinet azzal, hogy akár tíz évig is lehetővé tenné a részvételt a közfoglalkoztatásban. Kanász-Nagy Máté rámutatott: bár kedden a témában közzétett kormányhatározat értelmében a jövő nyártól már csak legfeljebb egy évet lehetnek eltölteni a közfoglalkoztatásban, a Belügyminisztérium egy ettől eltérő tartalmú törvénymódosítási tervezetről egyeztetett a pártokkal a héten.

 

A NATO a biztonság garanciája, és a tagállamoknak együtt kell megtalálniuk a hatékony válaszokat a kihívásokra – mondta a honvédelmi miniszter. Simicskó István kiemelte: Magyarország az erős és jól működő NATO-ban érdekelt, ez Európa biztonságának alappillére is. Gyorsan kialakulhatnak újabb biztonsági kihívások a világban, hamar intenzív válságok alakulhatnak ki, ezért kulcsfontosságú a stabilitás megteremtése és garantálása – jelentette ki.

 

Az önkormányzatiképviselő-jelöltségtől való visszalépési nyilatkozatot vitt a szocialista Nyakó István Somodi Zoltánnak, a Fidesz-KDNP zuglói jelöltjének, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartósága titkárának és kincstartójának. Nyakó közölte: Erdő Péter bíboroshoz, prímáshoz, esztergom-budapesti érsekhez is fordulnak, aki a rend nagyperjele, hogy megtudják, mi a véleménye az ügyről. Felhívta a figyelmet a rend szabályzatára, miszerint a rend távol áll minden politikai mozgalomtól vagy intézménytől.

 

Külpolitika:

Nem változik Nagy-Britanniában a terrorkészültségi szint – jelentette be  Theresa May brit miniszterelnök.

May a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testületének (COBRA) ülése után tett rövid nyilatkozatot Downing Street-i hivatala előtt a London belvárosában szerda délután elkövetett terrortámadásról.
A kormányfő megerősítette: a merényletben öten  életüket vesztették, köztük egy rendőr és a támadó. Theresa May tájékoztatása szerint a negyven  sérült között is van három rendőr.
A brit miniszterelnök szerda esti bejelentése értelmében Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.
Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.
Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.
Theresa May szerda esti nyilatkozatában a Scotland Yard korábbi tájékoztatását megerősítve elmondta: a merénylet a parlament mellett ívelő Westminster-hídon kezdődött, ahol egyetlen támadó járművével a hídon sétáló gyalogosok közé hajtott, kettőt megölve közülük. A késsel felfegyverkezett elkövető ezután a parlament felé rohant, de a törvényhozási épületegyüttest őrző fegyveres járőrök útját állták.
A merénylő az egyik rendőrt megölte, utána agyonlőtték – mondta a brit kormányfő.
Theresa May kijelentette: a merénylet helyszínének kiválasztása nem tekinthető véletlennek. A terrorista London szívében sújtott le, ahol a legkülönfélébb nemzetiségű, vallású és kulturális hátterű emberek ünneplik a szabadság, a demokrácia és a szólásszabadság jelentette értékeket. Ez a városrész nyújt otthon a világ legrégibb parlamentjének, és utcáit a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok szellemisége hatja át. Ezért vált e negyed azok támadásának célpontjául, akik ezeket az értékeket elvetik, de kudarcra van ítélve minden olyan kísérlet, amelynek célja ezeknek az értékeknek a megsemmisítése erőszak és terrorizmus révén – fogalmazott nyilatkozatában a brit kormányfő.
Nem sokkal korábban Sadiq Khan, London polgármestere kijelentette: szerda estétől megemelték a London utcáin járőröző fegyveres és fegyvertelen rendőri egységek létszámát. Khan hozzátette: szeretné megnyugtatni a londoniakat és a brit fővárosba látogatókat, hogy London továbbra is a világ egyik legbiztonságosabb városa.

Izrael csodálja Kína képességeit és pozícióját a világban és a történelemben – mondta Benjamin Netanjahu, miután találkozott Hszi-csi Ping elnökkel Pekingben. Az Israel Hayom tudósítása szerint a zsidó állam kormányfője arról is beszélt, hogy országa tökéletes partnere szeretne lenni Kínának, így többek között a gazdaság területén olyan együttműködésekre van szükség, amik mindkét országban javíthatják az emberek életminőségét. A kínai elnök arról beszélt, hogy az izraeli-palesztin békés egymás mellett élés mindkét félnek és az egész Közel-Keletnek jó lenne, és ez szolgálja Kína érdekét is.

 

Nem engedélyezett egy Izrael-ellenes kiállítást az Egyesült Nemzetek Szervezete. A képeket a szervezet székházában állították volna ki. A képeket olyan ábrázolások voltak, amiken többek között az látható, hogy egy palesztin kislányt izraeli vadászgépek rémítenek meg. Izrael üdvözölte az ENSZ döntését, mivel a kiállítás csak tovább növelte volna az antiszemita sztereotípiákat és növelte volna az idegenellenességet – írta az Israel Hayom.

 

Kuvait kizárná az Interparlamentáris Unióból a Kneszetet, mivel szerintük Izrael több nemzetközi kötelezettségének sem tesz eleget – írta a The Jerusalem Post. A lap szerint a kuvaiti fél azzal indokolta a döntését, hogy Izrael többek között nem hajtotta végre az ENSZ zsidó telepesekre vonatkozó határozatát, és a tiltás ellenére újabb lakások épülnek Ciszjordániában. 2016 áprilisában egyébként Kuvait már próbálkozott a kizárással, de akkor nem koronázta siker a törekvésüket.

 

A szélsőbal betiltatná a kisgyerekek körülmetélését Norvégiában. A párt képviselője szerint a körülmetélés gyermekbántalmazásnak számít. A Szocialista Bal Pártnak 7 képviselője van a 169 fős norvég törvényhozásban, tehát a kezdeményezésből valószínűleg nem lesz jogszabály. Még sem lehet legyinteni a javaslatra, hiszen a párt volt már tagja kormánykoalíciónak – olvasható a jta.org cikkében

 

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció harci repülőgépei ledobtak mintegy száz amerikai tengerészgyalogost az észak-szíriai Rakkától keletre fekvő Tabka település közelében. A tengerészgyalogosok lezárták az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezén lévő Rakka és a szíriai kormány fennhatósága alatt álló Aleppó közötti, stratégiai fontosságú utat. Az ellenzéki erők tájékoztatása szerint az amerikaiakkal együtt szíriai katonák is részt vesznek a bevetésben.

 

Az iszlám szélsőséges irányzatát követő szalafisták kezében vannak a brüsszeli mecsetek, amin változtatni kell, olyan imaházakra van szükség, amelyek a kormány ellenőrzése alatt állnak – jelentette ki Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere. Elismerte, hogy a városban még mindig problémát jelent a radikális iszlamizmus, ugyanakkor tagadta, hogy Brüsszel lenne a „dzsihád fővárosa”, mint az a nemzetközi sajtóban elterjedt a pontosan egy évvel ezelőtt történt belgiumi és az azokat megelőző franciaországi terrortámadásokat követően.

 

A Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából szervezett EU-csúcstalálkozón elfogadandó nyilatkozat lengyel aláírásának feltétele az Európai Unió egységének megőrzése – ebben az értelemben nyilatkozott Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes. Szymanski elmondta: a tagállamok között jelenleg egyeztetés alatt álló, az uniós integráció céljait is tartalmazó dokumentumot illetően a tagországok állam-, illetve kormányfői egyetértenek abban, hogy a közös cél az EU gazdasági növekedése, valamint a biztonsági helyzet javítása.

 

A Népvédelmi Egységek nevű szíriai kurd milícia egyik mesterlövésze átlőtt Szíriából a dél-törökországi Hatay tartomány Reyhanli körzetébe, és megölt egy őrszolgálatot teljesítő török katonát – közölte a török haderő. A hadsereg választüzet nyitott „a nemzetközi jog biztosította önvédelem keretében”. Ankara szerint a szíriai kurd milícia a Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató, szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezet.

 

Alkotmányos és jogi kifogásokat is megfogalmaztak a szakértők az osztrák kormány által javasolt gyülekezési törvény módosításával kapcsolatban, amelyről a jövő héten dönthet a parlament, megakadályozva a külföldi politikusok Ausztriában tartandó kampányrendezvényeit – számolt be az Ö1 osztrák közszolgálati rádió. Egyes szakértők szerint a gyülekezési szabadság korlátozása nincs összhangban az emberi jogok európai egyezményével és az uniós alapjogokkal. Indoklásuk szerint ezen elvekkel nem egyeztethető össze, ha a „külpolitikai érdek megsértése” miatt tiltanak be egy rendezvényt.

 

A török kormánytisztviselők családlátogatások keretében találkoznak az Európában élő törökökkel, nagy kampánygyűlést nem szerveznek az elnöki rendszer bevezetése mellett, amelyről április 16-án népszavazást tartanak Törökországban – mondta Numan Kurtulmus kormányszóvivő. A referendum miatt az utóbbi időben Ankara éles konfliktusba került több európai uniós tagállammal is. Több ország magára haragította Törökországot azzal, hogy nem engedélyezte, hogy török politikusok kampányrendezvényeket tartsanak a helyi török közösségek előtt.

Gazdaság:

A bruttó hazai termék bővülésének üteme 4 százalék fölé emelkedhet, mivel az alacsony bázison megugranak a beruházások, a fogyasztást pedig a továbbra is dinamikusan emelkedő reáljövedelmek mellett az erősödő áruhitelezés is táplálja a Pénzügykutató legfrissebb előrejelzése szerint. A kutatók szerint 2017-ben várhatóan élénkül a gazdaság, ám jórészt az uniós pénzforrások megnyílása, valamint a választások előtti „kiengedő” költségvetési és jövedelempolitika hatására, miközben a tartós növekedést akadályozó szerkezeti problémák fennmaradnak.

 

A K&H Bank a jelzáloghitel-piacon 15, a személyi kölcsönöknél 14 százalékos növekedéssel számol az idén, elsősorban a pozitív növekedési kilátásoknak köszönhetően, ami a hitelfelvételi kedvet leginkább befolyásolja – mondta Rajna Gábor, a bank lakossági értékesítési igazgatója. Beszámolt arról is, hogy január végéig több mint 3600 családi otthonteremtési kedvezmény igénylés érkezett a bankhoz, csaknem 10 milliárd forint értékben, az átlagos felvett hitelösszeg 2,7 millió forint.

Sport:

A kanadai Calgary lakosságának nagyobb része támogatná a 2026-os téli olimpia és paralimpia megrendezését. A véletlenszerűen kiválasztott és megkérdezett városlakók 61 százaléka támogatná a pályázatot. A megkérdezettek 28 százaléka ellenezné a rendezést, míg 11 százalék tartózkodott. A kandidálást támogatók 64 százaléka állampolgári büszkeségét emelte ki, 18 százalék kiváló időtöltésként tekintene a játékokra, míg 11 százalék a gazdasági előnyei miatt szavazna igennel.

 

Alig több mint két hónappal súlyos térdsérülését követően megkezdhette az erőnléti edzéseket az alpesi síző Miklós Edit. „Voltam ellenőrzésen, az orvos pedig meg volt elégedve, így engedélyezte, hogy megkezdjem az erőnléti tréningeket” – jelentette ki a lesiklásban olimpiai hetedik magyar versenyző. Elárulta: sérülése után is követte a világkupa-futamokat televízión keresztül, s bár sajnálja, hogy nem próbálhatta ki a 2018-as, pjongcsangi téli olimpia lejtőjét, szerinte „szimpatikus a pálya nagy ívekkel, amiben nincsenek nagy letörések”.

Időjárás és könnyű:

Csütörtökön napközben a fátyolfelhők mellett alapvetően napos idő valószínű, főként az északi, északkeleti országrészben lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, majd estére mindenütt csökken a felhőzet. Elszórtan zápor, egy-egy zivatar még előfordulhat. Több helyen megélénkül, a Dunántúl nyugati felén időnként meg is erősödik a déli, délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között valószínű – közölte az Országos Meteorológiai Intézet.
A nők biztonságos közlekedését szolgáló új taxiszolgáltatást indítanak Pakisztánban: a nők vezette rózsaszín taxikat telefonon vagy mobilalkalmazáson keresztül lehet megrendelni, de akár le is lehet inteni az utcán. A vállalkozást Karacsiban elindító Ambrín Sejk és férje, Zahid Sejk elmondta, hogy az autóikat vezető sofőrnők, akik között háziasszonyok, fiatal nők és diákok is vannak, rózsaszín kendőt és fekete köpenyt viselnek egyenruhaként. A húszmillió lakosú Karacsiban a közlekedés megpróbáltatást jelent a nők számára, egy kutatás szerint a városban élő nők zömét érte már szexuális zaklatás a tömegközlekedésben. A Rózsaszín Taxi elnevezésű magánvállalkozás egyik új sofőrje szerint nagy szükség volt egy ilyen szolgáltatásra, mert egy nő háromszor is meggondolja Karacsiban, mielőtt beszáll egy férfi sofőr kocsijába.