Shalom, Mr. Berlin!

Shalom, Mr. Berlin!      

Náray Erika színművész a Zsidó Művészeti Napokon egy különleges előadást állít színpadra, ahol rajta kívül még Udvaros Dorottya és Alföldi Róbert is fellép. Az előkészületekről is szó volt a beszélgetés során.

Ön tagja lett idén is a ZSIMÜ-nek, a Zsidó Művészeti Napoknak.

Ez egy nagy boldogság, az Uránia Nemzeti Filmszínházban Udvaros Dorottyával és Alföldi Róberttel csinálunk egy műsort Irving Berlin életéről, Shalom, Mr. Berlin címmel. Az ő dalait, az életét játjuk körbe hárman, egy fantasztikus zenekarral. Nekem van kötődésem a jazzhez, el is végeztem a tanszakot, ez már azért is jó, mert a legjobb zenészeket tudom egy ilyen produkcióhoz elhívni. Márt nagyban folynak a próbák, kellően izgulunk is.

Milyen nagy dalokat fogunk majd hallani?

Ez nagyon érdekes, mert amikor elmondom Irving Berlin nevét, akkor biztosan mindenki azt mondja, hogy fogalma sincs róla, ám ha azt mondom, hogy White Christmas, akkor azt mondja, ja, ő, akkor tudom, hogy kiről van szó. Még számtalan a nagyközönség által ismert dalnak is ő volt a szerzője. Tudni kell róla, hogy ötéves volt, amikor a családjával Amerikába ment Oroszországból, ahol nem volt nagyon jó életük zsidóként, a választott hazájában pedig a legnagyobb keresztény ünnep egyik legismertebb dalát meg ő írta meg. Én persze nem látok ebben ellentmondást, mert a karácsonyt sokféleképpen meg lehet közelíteni, ez nem csak egy vallási ünnep, hanem a szeretet ünnepe is egyben. Nem szabad elfelejteni, hogy Barbra Streisand is csinált karácsonyi albumot. A White Christmas egy jó dal, és minden magára valamit is adó előadó biztosan előveszi egyszer, ahogy Berlin más dalait is.

Ám még messze van a Karácsony, most a májusi fellépésük a fontosabb. Egyszer lépnek fel, netán többször is megismétlik?

Most csak egy alkalomról van szó, a Zsidó Művészeti Napok keretében, május 6-án, de bízom, bízunk abban, hogy az előadásunkra még lesz igény. Én lennék a legboldogabb, ha lenne még ebből egy előadás, jó sok előadás. Elsősorban azért, mert ebbe az ember iszonyatosan sok munkát fektet bele, így ez nagyon fontos.

Mit játszanak a társai az előadáson?

Alföldi Róbert lesz Irving Berlin, aki majd mesél az életéről, persze énekelni is fog majd velünk, meg szólóban is, de nem árulom el, hogy mit, de ő lesz a darabban a prózai vonulat. Mi pedig, Udvaros Dorottya, meg én túlnyomórészt pedig énekelünk majd.

Ki rendezi az előadást?

Most a munka dandárja rám hárul, de természetesen mindhárman színházi emberek vagyunk, rendeztünk is már darabokat, így örömmel veszem az ötleteiket. Mi egyébként amúgy is barátok vagyunk, így azért ez is könnyebbé teszi a munkát.

Honnan a barátság?

Robival mi gimnáziumi osztálytársak voltunk, Dorkával meg játszottam együtt, ő egyébként egy ikonikus színésznője volt a fiatalkoromnak, a mai napig is nagy rajongója vagyok, de amikor együtt dolgoztunk, akkor össze is barátkoztunk. Egyébként Robival is dolgoztam már, de énekesként ez lesz az első közös munkánk.

Hol másutt lehet még Önnel találkozni?

A Rózsavölgyi Szalonban fut az Amazonok című előadásom, ezen kívül a MÜPÁ-ban van egy jazzsorozatom, minden hónapban más a vendégem. Ez úgy néz ki, hogy a meghívott vendégemmel beszélgetek az ő kedvenc előadójáról, majd a zenekar el is játszik valamit. Most Kovács Patrícia lesz a vendégem, ő Gershwint választotta.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter