Előkészületek a kóser Pészachra

Előkészületek a kóser Pészachra
Darvas István rabbi

Rövidesen itt a Pészach, az egyiptomi kivonulás ünnepe. Mit kell tenni ilyenkor egy háziasszonynak, s mit kell tenni azoknak, akiknek nincs pészachi szettjük?
Nem csak a háziasszonyoknak, hanem a „háziuraknak” is ki kell venniük a részüket az ünnepi előkészületekből. Erre nagy szükség van, mert a Pészachra való előkészületek, legyen szó takarításról, bevásárlásról, az edények kóserolásáról, az annyi munkát igényel, ha valaki úgy szeretné megülni a Széder estét, hogy az örömteli és kóser is legyen, akkor azt nem lehet egy emberre bízni, mert nem is lehet győzni ezt. Azok a családok, amelyek igazán komolyan veszik a Pészachot, már a takarítást elkezdték, ennek több lépcsője van. Először is egy rendes nagytakarítás, eltüntetni lassacskán minden homecot, minden kovászost, minden az ünnepre nem kóser termékeket. Az edényekkel kapcsolatban, nagyon szerencsés, akinek van otthon pészachi szettje, ha nincsen, akkor lábosokat venni kell ehhez, az étkezéseknél az egyszer használatos eszközök segítenek. Persze ez sem olcsó, azt nem szabad elhallgatni, hogy ez a legdrágább ünnepünk, ez érzelmileg és anyagilag is így van. Egy nagyon fontos szempont: tekintettel arra, hogy Pészach drága, ezért ilyenkor, az, akinek egy kicsivel is több van, az szerencsés, ha gondol azokra, akiknek kevesebb van. Ilyenkor nagy micva vendégül látni másokat Széder estén, másrészt, a zsinagógai körzetekben van arra mód, hogy a rászorulók Pészachját kóserré tehessük.
A Pészach, a Széder este egy családi ünnep. Akkor miért van az, hogy ezt leginkább a közösségben töltjük?
Egyrészt azért, mert vannak, akik úgy érzik, nem igazán tudnak kellően felkészülni a Széder estére, nem tudják azt a kósersági színvonalat biztosítani, amit szívükből szeretnének, s emiatt is a közösségi ünnepet választják. Másrészt nem mindenkinek van erre ideje sem, én magam arra igyekszem rábírni a közösségem tagjait, hogy egyszer azért próbáljon meg ebből családi ünnepet varázsolni. Ha az első évben nem is stimmel teljesen a kóserság szabálya, de kellő tanulással, odafigyeléssel, el lehet érni, hogy a következő Széder este minden értelemben kóser legyen.
Izraelben egy Szédert ülnek, nálunk kettőt. Ön hol lesz a két ünnep alatt?
Első este az OR-ZSE zsinagógájában a közösség Széder estjén leszek, ott fogom az megtartani, április 3-án, pénteken, a második este meg otthon, egy szűkebb családi, baráti körben.
Arra készül már, hogy a gyereke mit szeretnének az áfikománért cserébe?
Ez minden évben a közösségi és a családi Szédernél komoly izgalmat jelent. Eddig a legnehezebb dolgom egy közösségi Széderen volt, ahol egy aranyhörcsögöt kért az a kislány, aki visszaadta az áfikománt. Született rá megoldás természetesen az ünnep után, a szülőkkel egyeztetve.
A Hágádát hol. lehet beszerezni?
Egyrészt a hitközségnél, a zsinagógákban is, én több antikváriumban is megkérdeztem, mindenhol lehetett kapni, így ez nem lehet komoly probléma.
Van egy kvízkérdésem is. Mi a különbség a macesz és a smira macesz között?
Tulajdonképpen csak annyi, hogy a smira macesz, hogy annak elkészítését, annak a minden részletét, az első fázistól az utolsóig ellenőrzik. Mindkettő kóser, mindkettő megfelelő Pészachra, de a micva legszentebb teljesítése, ha valaki a smira maceszt fogyasztja.
Kóser Pészachot!
Breuer Péter