A HetiTV hétfő reggeli hírei 2017.03.20

A HetiTV hétfő reggeli hírei 2017.03.20

Belpolitika:

Az Országgyűlés háromnapos üléssel folytatja munkáját. A Ház hétfőn kezdhet vitát arról a kormánypárti javaslatról, amely betilthatóvá tenné az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatát. A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődhet, majd az interpellációk hangozhatnak el két órában, amelyeket az azonnali kérdések és válaszok órája követhet. A képviselők az első ülésnap végén kezdhetik tárgyalni az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló kormánypárti javaslatot. Az indítvány benyújtóinak egyike, a kereszténydemokrata Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban úgy fogalmazott, Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni.

 

 

A Demokratikus Koalíció magyarázatot követel az MSZP-től arra, hogyan lehetséges, hogy a párt 42 millió forintot kapott az egyik Matolcsy-alapítványtól – mondta Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője. Gréczy Zsolt emlékeztetett: az Átlátszó egyértelműen bizonyította, hogy az MSZP-s Puch László üzleti köréhez tartozó Vabasze Kft.-nek a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványa nettó 42 millió forintot fizetett. Az MSZP-közeli cég azért kapta a 42 millió forintot Matolcsytól, hogy a leendő kecskeméti Pallas Athéné Egyetem helyén elbontson két épületet, egy volt kórházat és egy hajléktalanszállót – mondta.

A Fidesz parlamenti írásbeli kérdésben kér tájékoztatást Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy hol tart a 4-es metró ügyében indult nyomozás, továbbá van-e már nyoma az ott eltűnt pénzeknek. Kucsák László, a kormánypárt országgyűlési képviselője emlékeztetett, az Európai Csalás Elleni Hivatal rendkívül komoly szabálytalanságokra hívta fel a figyelmet a beruházással kapcsolatban, ahol a hűtlen kezelés, a sikkasztás, a csalás, a magán- és közokirat-hamisítás, valamint a közbeszerzési eljárási szabályok megsértésének gyanúi is felmerültek.

Az LMP szerint a kormánynak sikerült Brüsszelbe is „exportálnia a korrupciót”, mivel máig nem hozták nyilvánosságra sem a paksi bővítést érintő uniós döntések alapjául szolgáló határozatokat, sem azok részletes indokolását. Jancsó Andrea Katalin, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja azt mondta, hogy a Günther Oettinger uniós biztossal kapcsolatban álló Klaus Mangold német üzletembert mindig a Paks II.-vel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárások megszüntetésekor fizette ki Magyarország. Az LMP-s politikus „az egyik legnagyobb orosz lobbistának” nevezte Klaus Mangoldot, és felidézte, hogy Günther Oettinger az ő magánrepülőgépén érkezett Budapestre.

 

A napokban párttá alakult, jobbközép irányultságú Új Kezdet össznemzeti mozgalommá kíván válni, célja, kormányzati alternatívát nyújtva, a nemzeti minimumot jelentő tizenkét pontjának végrehajtása – mondta Gémesi György, a párt elnöke. Azt mondta: a gyűlölet szítása és politikai csatározások helyett az Új Kezdet egyesíteni szeretné az embereket az általuk helyesnek tartott célok érdekében.

 

Külpolitika:

Az izraeli légierő megsemmisíti a szíriai légvédelmi rendszereket, ha Bassár el-Aszad elnök hadserege ismét rakétákat lő ki a Szíriában hadműveletet végrehajtó izraeli gépek ellen – mondta Avigdor Libermann izraeli védelmi miniszter. Szíriában péntekre virradóra légelhárító rakétákat lőttek az izraeli légierő csapást mérő repülőgépeire; egy szíriai rakétát Jeruzsálemtől északra semmisített meg az izraeli légvédelem Hec (Nyíl) nevű rakétaelfogó rendszere. „Valahányszor észrevesszük, hogy fegyvereket szállítanak Szíriából Libanonba (a Hezbollahnak), meg fogjuk akadályozni. Ebben a kérdésben nincs kompromisszum” – mondta a miniszter

 

Nem fogok hezitálni az előrehozott választás kiírásában, ha az Izraeli Állami Rádióközvetítési Társaság áprilistól megkezdi a működését – mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Az Israel Hayom tudósítása szerint a zsidó állam kormányának vezetője nem tartja jó ötletnek, hogy a jelenleg is jól működő hírközlési hatóság helyett egy másikat állítsanak föl. Az ügy miatt koalíciós vita alakult ki a kormányban, mivel Moshe Khalon pénzügyminiszter a miniszterelnök felhatlamzása nélkül felállított egy új hatóságot. Netanjahu azzal is indokolta a jelenlegi hatóság megtartását, hogy az lényegesen kevesebb pénzből működik, mint amit a pénzügyminiszter létre szeretne hozni – számolt be lap. Abban az esetben, ha a mostani válság végül előrehozott választásba torkollna, akkor is nagy valószínűséggel a jelenlegi kormánykoalíció maradna hatalmon.

 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Kínába utazott, hogy tovább javítsa a két ország közötti kapcsolatokat – számolt be a The Jerusalem Post. A lap szerint a látogatás apropója, hogy a két ország 25 évvel ezelőtt vette föl hivatalosan a diplomáciai kapcsolatot egymással. Az izraeli miniszterelnök mostani látogatása beleillik abba a diplomáciai körútba, amelynek során a zsidó állam vezetője a világ nagyhatalmainak a fővárosába látogat el. Nemrégen Washingtonban volt Netanjahu, míg a múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök vendége volt.

 

A párizsi Orly repülőtéren szombat reggel egy járőrszolgálatot végző katonanőre támadó francia férfi, mielőtt két másik katona lelőtte volna, azt kiáltotta, „azért vagyok itt, hogy Allahért meghaljak” – közölte Francois Molins francia főügyész. A 39 éves Ziyed Ben Belgacem, akit korábban már több rablásért elítéltek, azt is kiáltotta, hogy „halottak is lesznek” – mondta a főügyész. Közölte, hogy a támadó apján és fivérén kívül egy unokatestvérét is előállították, hogy kihallgassák. Molins szerint teljesen indokolt, hogy a rendőrség terrorelhárítási részlege vette át a nyomozást.

 

 

A legújabb felmérés szerint jelenleg kevesebben támogatják Skócia elszakadását az Egyesült Királyságtól, mint a függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás idején, de a skót választók többsége ennek ellenére úgy véli, hogy Skócia előbb-utóbb mégis független országgá válik. A The Sunday Times és az LBC londoni kereskedelmi rádió megbízásából a Panelbase közvélemény-kutató által elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a skótok 44 százaléka támogatja, 56 százalékuk viszont elveti Skócia függetlenné válásának gondolatát.

 

Elképzelhető egy újabb nagygyűlés török miniszterek részvételével Németországban az alkotmánymódosításról tartandó április 16-i népszavazás előtt – közölte Ibrahim Kalim, Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője a CNN-Türk televíziónak adott interjúban. A szóvivő egyben kijelentette: a német hírszerzés kételkedése Fethullah Gülen hitszónok részvételében a tavalyi puccskísérletben annak bizonyítéka, hogy Berlin az elvetélt államcsíny mögött álló szervezetet támogatja. A szóvivő szerint a Trump-kormányzat vizsgálja az Egyesült Államokban élő Gülen kiadatását, ami javítaná a két ország közötti kapcsolatokat.

 

Donald Trump amerikai elnök szeretne előrelépést elérni az Egyesült Államok és Kína kapcsolataiban, és várja Hszi Csin-ping kínai elnök látogatását Washingtonban – mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a kínai államfővel tartott találkozóján Pekingben. „A további párbeszéddel nagyobb mértékű egyetértést érhetünk el, amely az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok megerősítéséhez vezet, és megadja az alaphangját a jövőbeli együttműködésnek” – jelentette ki. Hszi eredményesnek mondta Tillerson eddigi kínai tárgyalásait, és megismételte, hogy Trumppal együtt az eddigieknél építőbb jellegű együttműködést remél.

 

Az Európai Bizottság elnöke a válságok ellenére még legalább további 60 évet jósol az Európai Uniónak, amelynek szerinte „akkor már biztosan több mint 30 tagállama lesz”. Jean-Claude Juncker a Bild am Sonntag című lapnak adott interjút abból az alkalomból, hogy március 25-én lesz az EU elődjét megalapító Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója. Nagy Britanniát követően már egyetlen ország sem fogja elhagyni az uniót, mivel ennek hátrányai láthatóvá válnak – vélekedett Juncker. „Ellenkezőleg, a többi tagállam emiatt ismét egymásba szeret és megújítja az Európai Uniónak tett házassági fogadalmát” – fogalmazott.

 

A maláj rendőrség bejelentette, hogy további észak-koreai állampolgárokat köröz Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsong Nam meggyilkolása ügyében. Khalid Abu Bakar nemzeti rendőrfőnök hozzátette, hogy az új gyanúsítottak között „egy fontos személyiség” is van, de részleteket nem ismertetett. Eddig hét észak-koreai állampolgár került lehetséges bűntársként a maláj hatóságok látókörébe Kim Dzsong Nam februári meggyilkolása után.

 

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető jelenlétében egy új, nagy teljesítményű rakétahajtóművet tesztelt a kommunista ország – közölte a KCNA állami hírügynökség. A KCNA szerint Kim Dzsong Un az észak-koreai műholdak fellövésére használt Szohe rakétakísérleti telep területén kísérte figyelemmel a Nemzetvédelmi Tudományok Főiskolája által fejlesztett rakétahajtóművel végzett földi kísérleteket.

Gazdaság:

A hétfőtől életbelépő rendeletmódosítás szerint a tojás darabárát azonos méretben kell ezentúl feltüntetni a súlyra vetített egységárral. Így a vásárlók számára azonnal összehasonlítható lesz az eltérő méretű és tömegű tojások darabára a súlyra vetített egységárral. Az eddigi négy (S, M, L és XL) méretkategória szerint osztályozott tojásoknál ugyanis nem feltétlenül jelent meg a tényleges súly szerinti különbség, így a súlyra vetített ár nem volt olcsóbb a kisméretű tojásoknál a nagyobb méretűekhez képest.

 

Mintegy 230 ezer háztartásban már elérhető a szupergyors internet. Az ország 143 járásában a következő hónapokban, Közép-Magyarországon pedig ősszel kezdődhet meg a hálózatfejlesztési munka. A 150 milliárd forintos hálózatfejlesztési program mellett 2018-ra tovább csökken az internet áfája, befejeződik az oktatási rendszer digitális átalakítása és a wifi-hálózat országos fejlesztése.

Sport:

A listavezető Chelsea és a címvédő Leicester City is győzött az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójában. A londoni együttes hajrában szerzett góllal a Stoke otthonában diadalmaskodott, és immár nyolc meccse veretlen a Premier League-ben. A Bajnokok Ligájában negyeddöntős Leicester megszerezte első idegenbeli győzelmét a mostani idényben: a West Ham United vendégeként nyert 3-2-re úgy, hogy a 7. percben már 2-0-ra vezetett. Amióta a klubvezetés február 23-án menesztette az együttest tavaly csodaszámba menő bajnoki címig vezető Claudio Ranierit, a gárda mindhárom bajnokiját megnyerte.

 

Sorozatban hatodik idegenbeli mérkőzését vesztette el a Hertha BSC a német labdarúgó-bajnokságban: a Dárdai Pál irányította berlini együttes ezúttal a Köln otthonában maradt alul a 25. forduló szombati játéknapján. A hazaiaknak viszont megszakadt a rossz szériájuk, ugyanis öt nyeretlen bajnoki után tudták ismét begyűjteni a három pontot.

Időjárás és könnyű:

Hétfőn változóan felhős lesz az ég. A kissé felhős időszakok lesznek túlsúlyban, de főleg keleten időszakosan erősen felhős periódusok is várhatók. Helyenként – nagyobb eséllyel az Alföldön és az Északi-középhegység területén – fordulhat elő eső. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2, 9 fok között alakul, az Alpokalján és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mérhetik az alacsonyabb, a Kisalföldön a magasabb értékeket. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 16, 21 fok között valószínű, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén 14, 15, a Dráva mellett 22 fok is előfordulhat – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Vízre bocsátották Izraelben, Haifán egy 2500 éves hajó pontos hasonmását – értesült a The Times of Israel. Az ókori szokások szerint Poszeidónnak, a tenger istenének áldozott borral történt meg az ünnepélyes vízre bocsájtás, majd a különleges hajó egy rövid utat tett az öbölben. A Maagan Michael II névre keresztelt vitorlás első komolyabb útja a haifai öbölből a Tel-Aviv melletti Herclijához vezet majd a hónap végén, s az utazások során elkészítőinek reményei szerint fény derül az ősi hajózás titkaira is. A vitorlás hajó az 1985-ben, a Maagan Michael nevű kibuc partjánál megtalált, és a kövek és a homok alatt kiváló állapotban fennmaradt egykori kereskedőbárka pontos mása, amelyet két év alatt készítettek el korabeli, időszámítás előtti ötödik századi módszereket és eszközöket alkalmazva.