A Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlamentben

SZÉGYEN A STRASBOURGI BÍRÓSÁG ÍTÉLETE

 

Egyre inkább annak látjuk jeleit, hogy az unió nem tudja megoldani a létét fenyegető migrációs válságot – reagált Kósa Lajos napirend előtti felszólalásában az Emberi Jogok Európai Bíróságának hazánkat érintő legutóbbi ítéletére.

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlamentben rámutatott: az EU és intézményei, ahelyett, hogy a megoldással kísérletezne, egyre inkább a jogállamiságot, a jogot, a rendet, a következetességet adja fel.

„HA A GÖRÖGÖK NEM TARTJÁK BE A SCHENGENI ÉS DUBLINI EGYEZMÉNYEKET, EBBŐL NEKIK NEM SZÁRMAZHAT JOGELŐNYÜK, MÁSNAK PEDIG NEM SZÁRMAZHAT JOGHÁTRÁNYA.”

Magyarország számára a schengeni intézkedések – azaz amikor hazánk védi az Európai Unió déli határát és megpróbálja azt a rendet fenntartani, amit a dublini egyezményben az unió intézményei elfogadtak -, több százmilliárd forintba kerülnek – emelte ki a kormánypárti politikus, megjegyezve: a magyar hatóságok eljárásai a gyakorlatban kiállták az idő próbáját.

Az egyezményeket emberséggel, segítséggel, türelemmel, de következetességgel tartjuk be – közölte, hozzátéve: ehhez képest megdöbbentő az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése két bangladesi fiatal ügyében hozott ítélete, amely minden létező jogelvet figyelmen kívül hagy.

Ha ezeket a jogelveket feladjuk, nemcsak az unióban, hanem Európában szűnik meg a jogállamiság – jegyezte meg.

Tényleg megáll az ész. És hogy ki állja ennek a terhét? Természetesen az állampolgárok, a magyar családok”. Ő is őrültnek minősítette az ítéletet. Megemlítette, hogy a jórészt külföldről, például egy Soros-hálózathoz tartózó alapítvány által támogatott Magyar Helsinki Bizottság képviselte a bangladesieket, és a védők milliós összeget kaptak perköltségként. Az ítélet mögött tehát valójában egy külföldről pénzelt aktivistacsoport van, amely a Soros-hálózat tagja – fogalmazott.