Lázár János az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából

CSAK ÖSSZEFOGÁSSAL LEHET ISMÉT NAGY MAGYARORSZÁG

Magyarország a nagyság kapujában áll, de csak egységgel, együttműködéssel, bátorsággal és a kisszerű pártviták felfüggesztésével lehet ismét nagy, erős, gyarapodó ország – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Hódmezővásárhelyen.

Lázár János az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen közölte: egész pártok, politikusok gyülekezete és működése épül a tagadásra, az elutasításra, minden ellenzésére és megakadályozására. “Ez már kezd aggasztó mértéket ölteni” – fogalmazott.

“A MAGYAROK MINDIG AKKOR TUDTAK NAGY DOLGOKAT VÉGHEZVINNI, AMIKOR ÖSSZEFOGTAK.”

“De mi van a nemeken túl? A semmi? A tegnapi kicsiség? Egy ország nem épülhet nemekre” – jelentette ki.

“Igazi bátorság ahhoz kell, hogy merjünk igent mondani” – mondta a térség országgyűlési képviselője, hozzátéve: “a magyaroknak igazi bátorság sosem a külső ellenség legyőzésére, hanem a saját magukkal való szembenézéshez kellett”. Kiemelte: a magyarok mindig akkor tudtak nagy dolgokat véghezvinni, amikor összefogtak, amikor nem arra koncentráltak, ami szétválasztja, hanem arra, ami összeköti őket. “Ez ma is érvényes” – közölte.

Lázár János szerint az is elég, ha “egy-egy nagy ügy erejéig jobban szeretjük Magyarországot, mint amennyire utáljuk egymás pártjait”. Mint mondta, még nincs késő, az energiákat közösen a kihívások legyőzésére, cselekvésre kell fordítani.

A miniszter beszéde végén több bátorságot, hazafiasságot és “több Magyarországot” kívánt a Kossuth téren megjelent ünneplőknek.

Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester olyan “világméretű kihívásról” beszélt, amelyben Európa államai nem tudnak egységesek lenni.

Úgy fogalmazott, “Európa elvesztette az irányt”, hűtlen lett az alapító eszmékhez. Magyarország – ahogyan 169 éve – most ismét példát mutathat az “ébredező Európának” – jelentette ki.

Karol Biernacki, Lengyelország tiszteletbeli konzulja magyarul elmondott köszöntőjében a két nemzet közötti szoros barátságról, azonos történelmi útjáról beszélt. Közölte: “a közösségvállalás felbecsülhetetlen napjainkban, amikor Európa gyengélkedik”.