A HetiTV Csütörtök reggeli hírei 2017.03.16

A HetiTV Csütörtök reggeli hírei 2017.03.16

Március 15. a cáfolhatatlan bizonyíték arra, hogy mi voltunk, vagyunk és leszünk, ez a mi diadalunk – mondta Orbán Viktor Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumnál rendezett március 15-i díszünnepségen. A miniszterelnök szerint ma ismét ’48-as szelek fújnak Európában, Brüsszelben le kell dobni az álszentség maskaráit, egyenes beszédre és a jövő nyílt megvitatására van szükség. Brüsszelt meg kell állítani, és a kormányzati felelősséget továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartani – jelentette ki a miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeumnál rendezett díszünnepségen szerdán. „Lehet, hogy Brüsszelnek és a nemzetközi pénztőkének nem számít sem a magyar nemzet múltja, sem a magyar jövő. De nekünk számít. Lehet, hogy Brüsszelnek és a nemzetközi pénztőkének nem számít az európai emberek biztonsága. De nekünk számít. Lehet, hogy Brüsszelnek és a nemzetközi pénztőkének nem számít, hogy megmaradunk-e magyarnak. De nekünk számít” – fogalmazott Orbán Viktor.

Az 1848-49-es események tanulsága, hogy a küzdelmet még a legreménytelenebb helyzetben sem szabad feladni, akkor sem, amikor úgy tűnik, már végérvényesen elveszett a szabadság ügye – jelentette ki Majtényi László korábbi ombudsman, az Eötvös Károly Intézet elnöke az Elnököt a köztársaságnak! csoport budapesti demonstrációján. A baloldali ellenzék köztársaságielnök-jelöltje – aki a hétfőn újraválasztott Áder János mellett indult az államfői tisztségért – az Operától az Alkotmány utcáig vezető séta után tartott beszédében azt mondta, Orbán Viktor délelőtti beszédében „nem talált túl sok értelmet”: a miniszterelnök csak „brüsszelezett” és fenyegető birodalmakról ejtett szót.

 

Talán soha nem volt oly nagy szüksége sokat csalódott nemzetünknek a példamutató Szegedre, mint most – jelentette ki Botka László (MSZP) polgármester szerdán a csongrádi megyeszékhelyen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésén. Szeged az a hely, ahol rendületlenül védjük a szabadságot és az igazságosságot – mondta a szocialista politikus. Nemcsak fejet hajtunk nagy elődeink előtt, hanem példájukra büszkék vagyunk, és harcolunk értékeikért – hangsúlyozta Botka László.

 

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint szabadság csak a demokratikus jog és intézmények uralmával egyeztethető össze, azzal a világgal, amelyet a magyar miniszterelnök az elmúlt hét évben feldúlt. A párt ünnepi megemlékezésén Gyurcsány Ferenc arra szólította fel hallgatóságát, hogy merjenek szabadok lenni, tudjanak jó magyarok lenni, és akarjanak európaiak lenni. Egyúttal kijelentette: Magyarország szabadsága európai szabadság, az volt 1848-ban is és az ma is.

 

Az Egyesült Államok felülvizsgálja a tagságát az ENSZ emberi jogi tanácsában, és csak meglelő reformok esetén maradna csak a tagja – írta Rex Tillerson, amerikai külügyminiszter a szervezetnek. A The Jeruselem Post tudósítása szerint az USA azért mérlegeli a tagságát, mivel az emberi jogi tanács sok esetben nem megfelelően kezelte az Izraellel kapcsolatos ügyeket, és ezt a jelenlegi amerikai adminisztráció nem nézi jó szemmel. Nikki Halley, az USA ENSZ nagykövete korábban fellépett az emberi jogi tanács Izraelt érő torzításai miatt.

 

Jason Greenblatt, Donald Trump amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja első ízben folytatott megbeszélést Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, hogy eloszlassa azokat az aggodalmakat, melyek szerint az új washingtoni kormány az elődjénél nagyobb szimpátiával viseltetik Izrael irányában. Greenblatt és Abbász tárgyalásaira Rámalláhban, a palesztin kormányzat székhelyén került sor, egy nappal azután, hogy az amerikai diplomata hosszas találkozót tartott Jeruzsálemben Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel. Abbász elnökkel megvitattuk, hogyan lehetne haladást elérni a béke irányában, növelni a palesztin biztonsági erők képességeit és véget vetni a bujtogatásnak – mondta Greenblatt.

 

Ártalmatlanítottak egy 16 éves palesztin női merénylőt az izraeli hatóságok Kelet-Jeruzsálemben – írta a Jediót Ahronót. A lap tudósítása szerint a terrorista egy buszmegállóban próbálta elütni a várakozókat, de szerencsére senki sem sérült meg a támadásban. Az izraeli hadsereg a merénylőt meglőtte, de nem szenvedett halálos sebesülést.

 

Élesen bírálta a baloldaléi Haaretz a Benjamin Netanjahu vezette izraeli kormányt, hogy a közeljövőben fogadják Rodrigo Duterte, Fülöp-szigetei elnököt. A lap szerint Duterte drogosok elleni háborúja Adolf Hitler lépéseihez hasonló, és az elmúlt hónapokban több ezer ártatlan ember vesztette életét. Úgy látják, hogy a közelgő látogatás még mélyebb erkölcsi gödörbe löki majd a kormányt, ezért a kabinetnek mindent meg kellene tennie, hogy ne kerüljön sor erre a látogatásra, ami egyébként tovább rombolhatja Izrael megítélésé a világban.

 

Robbanószert tartalmazó csomagot találtak szerdán a német szövetségi pénzügyminisztérium berlini székházában. A berlini rendőrség közleménye szerint a csomagra a minisztériumba érkező postát elosztó állomáson figyeltek fel. A helyiséget és a szomszédos irodákat kiürítették, majd a csomagot elszállították a tartományi bűnügyi hivatal robbanószerkezetek hatástalanítására használt telepére. A gyanús küldemény az első vizsgálatok alapján tűzijáték készítéséhez használatos porkeveréket tartalmazott, amely a csomag felnyitásakor súlyos sérüléseket okozhatott volna. A csomag és az ügy hátterének vizsgálata még tart.

 

Több mint 101 ezer spanyol állampolgár vándorolt ki 2016-ban Spanyolországból, ami enyhe növekedést mutat az előző évhez képes, amikor 99 ezren hagyták el a dél-európai országot. Az adatok szerint ezzel több mint 2,4 millióra nőtt a külföldön élő spanyolok száma, közülük 1 millióan az elmúlt nyolc évben döntöttek a költözés mellett. Mindez a gazdasági válság negatív hatásainak tudható be.

 

Bulgária panaszt tett az Európai Uniónál az élelmiszereket forgalmazó multinacionális cégek által alkalmazott kettős mérce miatt – jelentette be Szófiában Maja Manolova bolgár ombudsman. Az érdekképviselő a jogérvényesülés, fogyasztópolitika és nemek közötti esélyegyenlőséget felügyelő Vera Jourová uniós biztosnak küldött levelet, amelyben azt írta, hogy a multinacionális vállalatok sokkal alacsonyabb minőségű élelmiszert és italokat árulnak Közép- és Kelet-Európa országaiban, mint az unió nyugati felében.

 

Ismét a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér kapta a legjobb kelet-európai repülőtér díját az angol Skytrax légiközlekedési tanácsadó cégtől. A ferihegyi repülőtér egymás után negyedszer vehette át ezt az elismerést. A díj történetében először fordul elő, hogy egy kelet-európai repülőtér négy egymást követő évben is elnyerte a díjat.

Okos gyorsforgalmi út lesz a hamarosan épülő, az M7-est és Zalaegerszeget összekötő útpálya, ami azt a célt is szolgálja, hogy a Zalaegerszeg közelében épülő új, önvezető autós tesztpálya után valós körülmények között is ki lehessen próbálni az új fejlesztéseket – jelezte Lepsényi István az InfoRádiónak. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint az okos gyorsforgalmi út csak néhány százalékkal teszi majd drágábbá az útépítést és remélhetőleg jövő év végére elkészül.

 

Sport:

 

Hosszú Katinka sorozatban negyedszer lett a legjobb női úszó az európai szövetség (LEN) éves szavazásán, írja az MTI. A 27 éves magyar versenyző négy aranyéremmel kezdte a 2016-os szezont a londoni Európa-bajnokságon, majd három aranyat és egy ezüstöt gyűjtött a riói olimpián – ráadásul 400 méter vegyesen világcsúccsal -, majd hét győzelemmel zárta az évet a windsori rövidpályás világbajnokságot.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön az ország legnagyobb részén több órára kisüt a nap, a déli, kora délutáni órákban északkeleten növekszik meg időnként a felhőzet, de csapadék ott sem valószínű. Az északnyugati szél napközben nagy területen megélénkül, csütörtökön a délnyugati és északkeleti területek kivételével több helyen meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 11 és 16 fok között alakul.

 

És a mai érdekesség:

10 dollárból épített házat a hajléktalanoknak az ötödikes kislány. A 10 éves Callie Hilton egy iskolai projektre állt elő egy elképesztően kreatív menedékházzal, amit a hajléktalanoknak tervezett. A kis házikóban elfér egy matrac, egy komposztvécé, egy napelemes főzőlap, a teteje pedig az esővíz begyűjtésére is alkalmas. A miniház ráadásul még mobilis is, hiszen mindössze 10 kiló a súlya. De ez még mindig nem minden: a kislány csupán 10 dollárért, azaz 2400 forintért szerezte be az előállításához szükséges anyagokat.