Ünnepnap eső nélkül

Ünnepnap eső nélkül

Pártai Lucia meteorológus a március 15-i időjárásról is beszélt.

Mi mást is lehetne kérdezni egy meteorológustól, mint azt, hogy avasson be, milyen idő is várható?

Az ország nagyobb részén napsütés van, kisebb felhőfoltokkal. Ami a következő napokat illeti, haladunk a tavaszi napéjegyenlőség felé, és 2011-ben volt utoljára, hogy ez a nap a tankönyvben tanult március 21-re esett. Ami az ünnepnapot illeti, a reggel derűs, hűvös lesz, majd napközben érkezik egy vékony felhőtakaró, ami visszafogja a napsütést, megközelítőleg 14 fokkal. Említésre méltó csapadék nem várható.

A világ más részein?

Talán el sem tudjuk képzelni, hogy most Amerika északi részén, a keleti partvidéken Ontario, Quebec tartományokban mínusz 20 alatt van a hőmérséklet. Ha délebbre megyünk, Rióban 24 fokot mértek, a Távol-Keleten tizenfokok vannak, míg Ausztráliában most 30 fok körüli hőmérsékletet mértek.

Most éppen útközben sikerült elérni, merre tart?

Szarvasra, az arborétum igazgatónőjével egy szoborpark átadásán dolgozunk, amire majd áprilisban kerül sor. Jövő héten, a Meteorológiai Világnapon, március 23-án a szarvasi művelődési központban tartunk egy előadást. De ezt megelőzően még ma Nagyváradra megyek az arborétum vezetőjével, mert további nagy terveink vannak, egy együttműködésen dolgozunk még éppen.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter