Az izraeli parlamentben rendezett Diasporas 2017 – International Seminar című nemzetközi konferencia

Az izraeli parlamentben rendezett Diasporas 2017 – International Seminar című nemzetközi konferencia

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a diaszpórában élő magyarságra – hangsúlyozta Potápi Árpád János. A nemzetpolitikai államtitkár kedden az izraeli parlamentben rendezett Diasporas 2017 – International Seminar című nemzetközi konferencián mutatta be Magyarország diaszpórapolitikáját és a kabinet nyugati kisebbségben élő magyar fiataloknak szóló legfontosabb programjait.

 

A nemzetpolitikai államtitkárság közleménye szerint előadásában az államtitkár a legfontosabb programok között említette a 2013 óta nagy sikerrel futó Kőrösi Csoma Sándor Programot. Kiemelte: a program eddigi sikereinek köszönhetően az ösztöndíjasok számát idén a korábbi 100-ról 115-re emelik és 2017-ben is küldenek ösztöndíjast az Izraelben élő magyar közösségekhez is.

Kitért a diaszpórában működő hétvégi magyar iskolák jelentőségére is. Ismertette, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács legutóbbi, 2016. november 30-án tartott ülésén elfogadták a Magyar diaszpórapolitika – Stratégiai irányok című dokumentumot, amelyben kiemelt célként jelölik meg a kisebbségi helyszíneken működő hétvégi magyar iskolák fejlesztését, valamint azok integrációját a magyarországi és a befogadó országok oktatási rendszerébe.

Az államtitkár a magyar nemzetpolitika eddigi legnagyobb sikerének nevezte az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetését, amelynek indulása óta 940 ezerrel bővült a magyar állampolgárok száma: mintegy 830 ezren szereztek honosítással állampolgárságot és 110 ezerre tehető az állampolgársági megállapítások száma a diaszpórában.