A budapesti Maccabi Játékok megrendezése ellen gyűjt aláírást a Jobbik a második kerületben. A HetiTV Hétfő reggeli hírei

A budapesti Maccabi Játékok megrendezése ellen gyűjt aláírást a Jobbik a második kerületben. A HetiTV Hétfő reggeli hírei 

Belpolitika:

Az Országgyűlés kedden fogadhatja el a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát a bírósági végrehajtási törvény módosításáról, amely szerint becsérték alatt a jövőben nem lehet elárverezni ingatlanokat – mondta Soltész Miklós. A korábbi gyakorlat szerint általában az ingatlan becsült értékének 70 százaléka volt a kikiáltási ár, javaslatuk elfogadása esetén azonban csak egyéves folyamatos árverés után lehetne a becsült érték legfeljebb 80 százalékáig engedni az árból.

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy a jövő évi parlamenti választáson minden egyéni választókerületben csak egy baloldali jelöltet állítsanak. A párt elnöke a DK tisztújító kongresszusán úgy fogalmazott: megértették, hogy Botka László vezetésével az MSZP önálló pártlistán fog indulni. Emellett viszont „lehet, hogy sok a zászló, de egy tábor”, ezért egy egyéni jelöltnek kell indulnia minden választókerületben – mondta Gyurcsány Ferenc.

 

A Momentum szombati közgyűlésén hivatalosan is döntöttek arról, hogy párttá alakulnak és elindulnak a választásokon. A név nem változik, maradnak Momentum Mozgalom – számolt be a 24.hu. A portál cikke szerint az elnöki posztért egyedül Fekete-Győr András indult, őt egy évre választották meg, a 2018-as parlamenti választásokra ő vezeti a szervezetet. A cikk szerint a párt azt tervezi, hogy a választáson 106 egyéni jelöltet állít, és kormányképes erővé kíván válni.

 

A szabadságjogok, köztük a szólásszabadság és a gyülekezési jog visszaszorulását állapította meg az amerikai külügyminisztérium éves emberi jogi jelentésében. A tárca a Magyarországot érintő részben bírálta a migránsok és menedékkérők kormányzati kezelését, emellett problémának nevezte a kormányzati korrupciót, a növekvő médiakoncentrációt, valamint a civil társadalomra gyakorolt kormányzati nyomást. A külgazdasági és külügyminisztérium úgy reagált: nem alapvető emberi jog, hogy tömegek áthaladnak biztonságos országokon, megszegik a nemzetközi és a nemzeti törvényeket, és kiválasztják, hogy hol akarnak élni. A tárca a korrupcióról szóló állításokat is alaptalannak nevezte.

 

Botka László szocialista miniszterelnök-jelöltnek tisztáznia kell, hogy milyen szerepe volt a Szeviép-ügyben – jelentette ki Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő. Az ellenzéki politikusnak el kellene mondania, hogy „a csődöt jelentő cégből valóban folyattak-e százmilliókat az MSZP kasszájába”, mint azt az alvállalkozók jogi képviselője állította – közölte. Megemlítette azt is, hogy a városi önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő cégek infrastrukturális fejlesztéseit ez a vállalkozás végezte.

Az Együtt és a Civil Zugló Egyesület közös jelöltje a zuglói időközi önkormányzati választáson Drevenka Monika lesz – jelentette be Juhász Péter, az Együtt elnöke és Várnai László, a Civil Zugló Egyesület elnöke. Várnai László a jelölt bemutatásakor elmondta: nagyon fontosnak tartják a helyi politikában a helyiek szerepét, akik ismerik a körzetüket. Juhász Péter, az Együtt elnöke jelezte: büszkék arra, hogy Zuglóban is olyan jelöltet támogathatnak, aki bírja a helyi közösség bizalmát, támogatását.

 

Csordás Balázs Gyulát indítja a zuglói időközi önkormányzatiképviselő-választáson a Lehet Más a Politika. Csordás Balázs Gyula 22 éves közgazdász hallgató, aki több mint 10 éve él a kerületben, így sok zuglói politikussal szemben nem a kerületbe jött politizálni, hanem kerületiként kezdett el a helyi ügyekkel foglalkozni.

 

Érdemben nem változott az elmúlt tíz évben az agrártámogatás rendszere, továbbra is milliárdosok juthatnak milliárdokhoz – mondta Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője. Közölte: a mintegy 200 ezer termelőből 500-an összesen 137 milliárd forintnyi támogatást kaptak. Míg a kedvezményezett gazdaságokra egyenként átlagosan 275 millió forint jutott, addig a maradék 180 ezerre csak hárommillió.

 

A budapesti Maccabi Játékok megrendezése ellen gyűjt aláírást a Jobbik a második kerületben. A párt kerületi facebook oldalán arra kérték a Momentumosokat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez – számol be a hvg.hu a Reflektorra hivatkozva. „Szeretném megkérni a nolimpia aláírásgyűjtőit és a momentumosokat, hogy segítsenek a gyűjtésben. Mert mindazok az indokok, amivel az olimpiai pályázatot megfúrták, itt is fennállnak” – posztolta ki második kerületi Jobbik. A zsidó olimpiaként is számon tartott játékok budapesti megrendezésére 2,1 milliárd forintos támogatást ígért a magyar állam. A jobbikos petíció azt követeli, hogy vonják vissza ezt az ígéretet és költsék szociális, kulturális célokra.

 

Külpolitika:

A szíriai polgárháború fejleményei lesznek a középpontjában a csütörtöki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök találkozójának. A The Jerusalem Post tudósítása szerint a zsidó állam kormányfője arról beszélt, hogy a tárgyalásokon szeretné elérni, hogy Irán semmilyen katonai bázist se tudjon kiépíteni, amit később Izrael elleni támadásra lehetne használni. Azt is mondta Netanjahu, hogy az utóbbi időben a szírek egyre inkább egy újabb frontot szeretnének nyitni Izrael ellen a Goláni-fennsíkon. Szerinte Teherán katonai jelenlétének bebetonozására próbálja felhasználni a szíriai politikai rendezési kísérleteket. Az izraeli miniszterelnök legutóbb 2015 szeptemberében járt Moszkvában.

 

Benjámin Netanjahu nemcsak tavaly tavasszal, hanem fél évvel ezelőtt, ősszel is egységkormányt ajánlott a baloldali Cionista Tábornak az izraeli-palesztin viszályt is lezáró regionális békemegállapodás véghezvitelének programjával, majd ismét visszalépett saját kezdeményezésétől – állítja a Háárec című újság. Netanjahu és a Cionista Tábor választási pártkoalíciót vezető Jichák Hercog tavaly szeptemberben megállapodott egy Kairóban történő közös csúcstalálkozóról, valamint arról, hogy visszatérésük után a repülőtéren bejelentik hajlandóságukat a területi kompromisszumra a palesztinokkal a telepes-építkezések megfékezésére, majd az egységkormány alakítására. Később azonban az Amóna nevű telep felszámolása körüli belpolitikai csatározásokra hivatkozva a kormányfő visszavonta engedményeit.

 

Újabb zsidótemetőben tettek tönkre sírokat az Egyesült Államokban, néhány nappal a philadelphiai izraelita temetőben történt rongálások után. Ezúttal New York állam északi részén, Rochester városában tettek tönkre sírköveket ismeretlen tettesek, a helyi lap jelentése szerint legalább egy tucatot ledöntöttek és összetörtek. A szövetségi hatóságok jelenleg 122 bombafenyegetés ügyében nyomoznak. Ezek január 9-e óta mintegy három tucat szövetségi államban több mint száz zsidó központ, közösségi ház, iskola és óvoda ellen irányultak.

 

Ötven nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt Francois Fillon konzervatív jelölt elismerte a felelősségét az ellenzéki jobboldalon kialakult válságban, s jelezte, hogy a támogatóira és az őt jelölő jobbközép Köztársaságiak vezetőségére bízza a sorsát. „Tudom, higgyék el nekem, hogy mekkora a felelősségem a válságban. Az árulásokon, az igazságszolgáltatás menetrendjén és a rágalmazó kampányon túl, az én hibám az, hogy az általam képviselt program, amelyben hiszek, amelyben hisztek, hatalmas akadályokba ütközik” – fogalmazott vasárnap a családtagjai fiktív parlamenti alkalmazásával megvádolt elnökjelölt több ezer híve előtt a párizsi Trocadéro téren rendezett támogató nagygyűlésen.

 

A török elnök szerint Berlin a „náci gyakorlatot” követi azzal, hogy megtiltja a török politikusoknak az államfői jogkör kiszélesítését célzó alkotmánymódosítás melletti kampányolást a német városokban. „Ez az eljárásmód semmiben sem különbözik attól a gyakorlattól, amely a nácik sajátja volt a múltban” – mondta Recep Tayyip Erdogan. Az utóbbi napokban több olyan rendezvényt is lefújtak a hatóságok Németországban, amelyen török politikusok az elnöki rendszer bevezetését célzó alkotmánymódosítás mellett kampányoltak volna a helyi török közösség előtt.

 

Angela Merkel német kancellár és kormánya a migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015 szeptemberében arra készült, hogy lezárja Németország déli határát, és ez azért nem történt meg, mert senki sem vállalta a felelősséget a döntésért – írta a Welt am Sonntag. Az újság és testvérlapja, a Die Welt szerkesztőségének egyik munkatársa, Robin Alexander március közepén megjelenő új könyvéből idézve azt írta, hogy nem a politikai szándékon múlott, hogy nem zárták le a bajor-osztrák határt – ahol eléri Németországot a balkáni migrációs útvonal -, amikor a Budapestről gyalog elindult menedékkérők beengedéséről 2015. szeptember 5-re virradóra hozott döntés nyomán nagymértékben felerősödött a menekülthullám. A hullám néhány nap alatt súlyosan túlterhelte a német menekültügyi rendszert, 2015. szeptember 11-én, pénteken a 16 tartomány közül 14 jelentette a szövetségi belügyminisztériumnak, hogy egyelőre nem tudnak több menedékkérőt elhelyezni, mert minden hely betelt.

 

Négy órán át tartott a volt olasz miniszterelnök, Matteo Renzi korrupcióval gyanúsított apjának, Tiziano Renzinek a meghallgatása a római ügyészségen. Az ügyben Luca Lotti sportminiszter és egy Alfredo Romeo nevű vállalkozó neve is előkerült. Tiziano Renzi helyett ügyvédje nyilatkozott. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy a volt miniszterelnök apja ismételten tagadta, hogy bármi köze lenne a korrupciós ügyhöz, állítása szerint visszaéltek a nevével. Matteo Renzi hatvanöt éves apja az ügyészség gyanúja szerint politikus fia nevében és pénzért cserébe ígért sikert egy jelentős állami közbeszerzési pályázaton részt vevő vállalkozónak. A római és a nápolyi ügyészség vizsgálata az olasz közigazgatási beszerzési hivatal közbeszerzési pályázatait érinti. Elemzők szerint a Renzi apját és rajta keresztül a volt miniszterelnököt is közelről érintő korrupciós ügy a lehető legkényesebb belpolitikai pillanatban robbant ki. Az ügy gátat szabhat Renzi ambícióinak, a politikus ugyanis a Demokrata Párt április 30-i főtitkárválasztására és a visszatérésre készül.

 

Donald Trump amerikai elnök azzal vádolta meg demokrata hivatali elődjét, Barack Obamát, hogy illetéktelenül lehallgattatta telefonjait tavaly októberben, az elnökválasztási kampány hajrájában. Obama szóvivője néhány órával később cáfolta Trump állítását. „Milyen mélyre süllyedt Obama elnök azzal, hogy lehallgatta telefonbeszélgetéseimet a legszentebb választási folyamat idején. Ez Nixon/Watergate. Gazfickó (vagy beteg)!” – közölte az elnök a Twitter-felületén. Szavaival arra a Richard Nixon néhai amerikai elnök idején kitört, Watergate-ként elhíresült botrányra utalt, amely miatt a Nixon lemondására kényszerült. Obama szóvivője, Kevin Lewis néhány órával később cáfolta, hogy az exelnök utasítást adott volna Trump lehallgatására.

 

Gazdaság:

Áprilistól lehet béremelés az állami vállalatoknál; az alacsonyabb keresetűek nagyobb béremelést kaphatnak, de senki nem marad ki a bérfelzárkóztatásból – írja szakszervezeti forrásokra hivatkozva a Magyar Idők. Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének vezetője elmondta: a MÁV-nál várhatóan differenciált béremelést kapnak a dolgozók. Akiknél a garantált bérminimum idei, 25 százalékos emelése azt eredményezte, hogy kevesebbet visznek haza a bérminimum összegénél, az idén 13 százalékos emelésre számíthatnak, a magasabb keresetűek pedig legalább tízszázalékosra.

 

Mintegy 3,8 millió embernek készíti el adóbevallása tervezetét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az adózásban és adóztatásban is mérföldkőhöz érkeztek azzal, hogy a magánszemélyeknek a NAV készíti el az adóbevallás tervezetét – mondta Sinkáné Csendes Ágnes, a NAV adóügyi főigazgatója. Az elkészült szja-bevallás tervezetéhez ügyfélkapun keresztül lehet majd hozzáférni. A webes felületet a héten a szakma tesztelte. Könyvelőknek, adótanácsadóknak, szakmai szervezeteknek, illetve cégeknek mutatták be, és pozitív volt a fogadtatása.

 

Köztudott, hogy Donald Trump nem igazán hisz a globális felmelegedésben, ezért hamarosan el is kezdi visszavonni az Obama-kormányzat szigorú környezetvédelmi szabályozását – írja a The New York Times. A lap információi szerint a gépjárművek károsanyag-kibocsátására vonatkozó szabályozáson lazít majd Donald Trump és ezt akár kedden bejelentheti az elnök. De ez csak a kezdet lesz, a széntüzelésű erőművek szabályozása is változhat.

 

Sport:

A Videoton visszavette a vezetést a Budapest Honvédtól a labdarúgó OTP Bank Ligában, mivel a 22. fordulóban Felcsúton legyőzte a játéknap előtt éllovas fővárosi csapatot. A Vasas nyert Mezőkövesden, ezzel őrzi harmadik helyét úgy, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. Az újpesti rangadón a Ferencváros győzött, így tartja a lépést az előtte állókkal.

 

A Barcelona végig uralva a mérkőzést, egészen könnyedén győzte le hazai pályán 5-0-ra a Celta Vigót. A Liverpool hazai pályán legyőzte az Arsenalt az angol labdarúgó-bajnokság 27. fordulójának rangadóján. Az első félidőben aktívabban és veszélyesebben játszó liverpooliak a szünetig kétgólos előnyre tettek szert, előbb Roberto Firmino, majd a brazilnak korábban gólpasszt adó Saido Mané volt eredményes. A pihenő után az akkor már támadóbb szellemben futballozó londoniak gyorsan szépítettek Danny Welbeck révén, aki karrierje során először lőtt gólt a Liverpoolnak. Ahelyett azonban, hogy újabb gólt szerzett volna az Arsenal, egy ellentámadásból Georginio Wijnaldum volt eredményes a 91. percben, ezzel eldöntötte a mérkőzést.

Időjárás és könnyű:

Hétfőn változóan felhős idő várható, de a közepesen és erősen felhős időszakok lesznek túlsúlyban. Délelőtt elszórtan, délután több helyen lehet eső, zápor, délen nagyobb a csapadék kialakulásának az esélye. A délnyugati, majd a délkeletire forduló szél időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 9 és 14 fok között valószínű.

 

Hazaérkezett az első jeladós gólya a téli szállásterületéről Magyarországra: Báró Izraelben telelt át, hogy most újra Nógrádban töltse a nyarat. Báró a jeladó adatai alapján a Balkán és Törökország fölött átrepülve ért a Közel-Keletre, majd onnan vissza Nógrádba.
Új ásványt fedezett fel egy amatőr kutató Rudabányán. A Nemzetközi Ásványtani Társaság által elfogadott új ásványfajnak neve Rudabányait lett. A felfedezés szakmai szenzációnak számít, mivel a világban ismert mintegy ötezer ásványból mindössze kilenc olyan van ezzel az újjal együtt, amelyet a mai Magyarország területén fedeztek fel.