A baseball-t fejjel játszák

New Yorkban a világhírű Yankee Stadionban a mai napon tartották a World Baseball Classic döntőit beharangozó sajtótájékoztatót. Tudósítónk ott volt és érdekes tényeket tudott meg a baseballról, illetve a világraszóló WBC versenyről.New Yorkban a világhírű Yankee Stadionban a mai napon tartották a World Baseball Classic döntőit beharangozó sajtótájékoztatót. Tudósítónk ott volt és érdekes tényeket tudott meg a baseballról, illetve a világraszóló WBC versenyről.

16 csapat a World Baseball Classic döntőjében

A WBC döntőjébe a világ 16 csapata jutott be és küzdenek a baseball világbajnoki címért.A WBC döntőjébe a világ 16 csapata jutott be és küzdenek a baseball világbajnoki címért.

A döntő összecsapásainak első körében a csapatokat négy csoportba sorolták be. A  Szöulban megrendezésre kerülő A csoport küzdelmei során Taiwan, Izrael, Korea és Hollandia csapata, a Tokióban lezajló B csoport mérkőzésein Ausztrália, Kína, Kuba és Japán, a Miamiban megrendezendő C csoport küzdelmeiben Kanada, Kolumbia, Dominika és az Egyesült Államok, míg a Jaliscoban (Mexikó) lezajló D csoport mérkőzésein Olaszország, Mexikó, Puerto Rico és Venezuela nemzeti csapatai küzdenek egymás ellen a továbbjutásért.

A WBC nyitómérkőzését március 6-án Izrael játsza Dél-Korea nemzeti csapata ellen.

A középdöntőket Tokióban és San Diegóban fogják lejátszani. Itt a csoportok első két helyezettje játszik majd egymás ellen s döntik majd el, hogy ki jut a Los Angelesben megrendezésre kerülő elődöntökbe. Az elődöntőket és a döntőt március 20-23 között játszák majd le Los Angelesben.

Természetesen az összes mérkőzést számos televízióállomás közvetíti. Egyes becslések szerint várhatóan legkevesebb négyszázmillió néző fogja követni a mérkőzések közvetítését. Természetesen ezeknek a mérkőzéseknek a közvetítése hirdetések nélkül elképzelhetetlen. Könnyű tehát megjósolni, hogy a WBC versenysorozat a helyi nézők által fizetett jegyvásárláson túl s hirdetések miatt több milliárd dollárt jelent.

Csak néhány számadat  a becsléshez. A WBC honlapja szerint a még kapható jegyek árai a 10 – 450 $ között mozognak. De vannak ennél drágább jegyek is, igaz, a honlap szerint azok már elfogytak. A döntőre 2100$ a legdrágább jegy ára, de már nem kapható. S, akkor még nem beszéltünk a WBC versenysorozatát kísérő tárgyak eladásának bevételéről. Megvásárolhatók a résztvevő országok csapatainak híres baseball sapkái, amelyek darabja 30-40$. Természetesen baseball mezek is kaphatók. A trikók árai 30$-90$ között mozognak, egy-egy híresebb játékos nevével ellátott trikó 150$ körül kapható, s a híres – kötelező – mez felsőrészek darabja 125$ körül vásárolhatók meg, mindezek akár az esemény honlapján is. Az USA csapat mezének felsőrésze 258$-ba kerül, de van amerikai mez 330$-ért is.

A World Baseball Classic (WBC) versenysorozatát a Major League Baseball és a Major League Baseball Players Association közösen szervezi.

A mai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szervezők rendkívül fontosnak tartják, hogy a WBC eseményeinek bevételét a nemzeti baseball szövetségek számára biztosítsák, hogy ezzel is elérjék a különböző országokban a helyi baseball sportág fejlődését.

Elhangzott, hogy rendkívül fontosnak tartják, hogy a befolyó pénzekből az oktatást támogassák. Úgy gondolják ugyanis, hogy az így, a sportra szánt pénz a fiataloknak a szellemi fejlődését is el tudja segíteni.

Mi is az BASEBALL?

Yankee Stadion New York, Bronx - Karbantartás, Baseball mérkőzés elöttA baseballt két csapat játssza egymás ellen. A játék lényege, hogy az egyik csapat dobó játékosa egy nagyjából ökölnyi méretű labdát nagy erővel eldob, s a másik csapat ütőjátékosának azt egy baseball ütővel el kell ütnie, amilyen távolra csak tudja. Miközben a labda remélhetőleg messzire elrepül, az idő alatt a játékosoknak el kell futniuk és meg kell érinteniük a játéktér különböző pontjain található bázis pontokat.

A baseball rendkívül népszerű sportág elsősorban az Egyesült Államokban, valamint az amerikai kontinensen és Kelet-Ázsia országaiban. Igy rendkívüli népszerűségnek örvend Japánban, a Dominikai Köztársaságban, Kubában, Panamában és Dél-Koreában.

A baseballt  az Egyesült Államokban nemzeti sportnak kiáltották ki. Az amerikai Major League Baseball meccseinek látogatottságáról úgy hírlik, hogy nagyobb, mint az összes többi sportágé együttesen.

Észak-Amerikában nemcsak a baseball népszerű. A legtöbb nézőt a baseball mellett a kosárlabda és az amerikai futball vonza, de a baseball népszerűsége az Egyesült Államokban olyan magas, hogy ha valaki a „ballgame” (magyarul labdajátéknak fordíthatjuk) kifejezést használja, akkor a legtöbben a baseballra gondolnak.

Tudósítónk kérdésre, miszerint mi a fontosabb a baseball játékban, az egyéni teljesítmény, vagy a csapatjáték, Matt Bourne az MBL üzleti kommunikációért, a public relationsért felelős alelnöke azt válaszolta, hogy a baseball egyértelműen csapatjáték, de nagyon fontos az egyéni magas, sőt kiemelkedő teljesítmény. Egy-egy játékosnak például a dobó, vagy az ütőjátékosnak egyedül kell megoldania a dobást, az elütést, de a csapat többi tagja jó helyezkedésével nagyon sokat tud tenni a jó eredmény elérésében.Tudósítónk kérdésre, miszerint mi a fontosabb a baseball játékban, az egyéni teljesítmény, vagy a csapatjáték, Matt Bourne az MBL üzleti kommunikációért, a public relationsért felelős alelnöke azt válaszolta, hogy a baseball egyértelműen csapatjáték, de nagyon fontos az egyéni magas, sőt kiemelkedő teljesítmény. Egy-egy játékosnak például a dobó, vagy az ütőjátékosnak egyedül kell megoldania a dobást, az elütést, de a csapat többi tagja jó helyezkedésével nagyon sokat tud tenni a jó eredmény elérésében.

A baseballt fejjel játszák

A mai sajtótájékoztató egyik résztvevője az Amerikában népszerű korábbi baseballjátékos Alois „Al” Terry Leiter volt. Tizenkilenc szezonon keresztül volt aktív baseball játékos, többek között a New York Yankees erőssége. Miután befejezte aktív sportpályafutását sportkommentátor lett.

Tudósítónknak lehetősége volt Al Leiterrel a sajtótájékoztatót követően hosszasabban kettesben beszélgetni. Tudósítónk feltette a kérdést: Miért menjek el egy baseball mérkőzésre, vagy miért üljek le a televízió elé megnézni, hogy a pályán néhány ember szaladgál egy kis labda után? Mi az oka annak, hogy ilyen népszerű, főként az USA-ban ez a sport?

Al Leiter ránézett a tudósítóra, s a különben rendkívül humoros ember arca elkomolyodott, s valóban komolyan a kérdést megdicsérve válaszolt. „A fiam, aki azóta elsőosztályú játékossá vált, kiskorában ugyanezt a kérdést tette fel nekem. Önnek is csak azt tudom most válaszolni, amit akkor neki válaszoltam.”

Al Leiter  szerint a baseball a világ legjobb játéka, aminek két oka van. Az egyik az atlétikus mozgás. Egy olyan sport, ahol tudni kell gyorsan futni és dobni, ütni, azaz jól kell tudni mozogni.

A másik ok, hogy a baseballt elsősorban fejjel játsszák. Gondolkozni kell, az embernek az agyát kell használnia. Mivel az eldobott labda a dobótól 170 km/h sebességgel érkezik az ütőjátékoshoz, akinek a másodperc töredéke áll csupán a rendelkezésére, hogy látva a labda irányát, sebességét, meghozzon egy döntést és azt végre is hajtsa. A döntés, amit végig kell gondolni, az az, hogy hogyan fogja fogadni, azaz megütni a labdát, hogy az elszálljon, amilyen messzire csak lehet. Ehhez agyra, gondolkodásra és annak a gyorsaságára van szükség. Ezért mondom, hogy a baseballt fejjel játszák, s csak ezt követi a mozgás, a futás. – tette hozzá Al Leiter.

A tudósítónak arra a kérdésére Al Leiter kapásból válaszolt, hogy, hogyan lehet népszerűvé tenni a baseballt az olyan országokban, mint például Magyarországon, ahol ugyan ismerik a sportágat, de  ahol annak nincsen jelentős népszerűsége?

Európában bár már vannak csapatok, s helyenként erősek is, például Hollandiában, Olaszországban, vagy Németországban, azonban Európában még nem örvend nagyobb népszerűségnek ez a sportág. A tudósító tette hozzá, hogy ismeretei szerint már Magyarországon is elindult a nemzeti bajnokság.

Al Leiter válasza a népszerűsítés kérdésében egyértelmű volt, az MBL-ben javasolta, hogy ingyenes bemutatók. mérkőzések szervezésével, oktatással, a fiatalok érdeklődését felkeltve magyarázzák meg számukra, hogy miért is kiváló sport a baseball.

WBPI / Barát Tamás