Lázár János: május 1-jére készül el a második kerítés.

A kormány fél évvel meghosszabbítja az egész ország területére érvényes tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – jelentette be Lázár János. Elmondta azt is, hogy május 1-jére készül el a második kerítés.

csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a kormány úgy döntött, hogy a bevándorlási nyomás és kockázat miatt fenntartja az egész ország területén a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a balkáni térségbe mintegy 800 ezer illegális migráns szorult be, akik nem tudnak visszatérni Törökországba, vagy eljutni Európába. A válsághelyzet szeptember 7-ig hosszabbították meg – tájékoztatott. A kapcsolódó intézkedések között megemlítette az idegenrendészeti őrizet visszaállítását, valamint a határ megerősítését.

“A MÁSODIK KERÍTÉS MINTEGY 150 KM HOSSZÚ LESZ, 60 NAP ALATT KÉSZÜL EL.”

Lázár János elmondta, a múlt héten 38 milliárd forintot biztosított a Belügyminisztérium számára a kabinet, melyből megkezdték a második kerítés építését a szerb határon, a tranzitzónák kerítésének a megerősítésére is költ a tárca, és két határátkelőnél mintegy 400 fő részére alakították ki elhelyezést.

Kitért arra is, hogy az okoskerítés a 10 km-es próbaszakaszán látványos eredményeket hozott, mert lényegében nem tudott átjönni itt senki. Elmondta, a második kerítés mintegy 150 km hosszú lesz, 60 nap alatt készül el május 1-jéig.

Közölte, az Országos Büntetés-végrehajtási Parancsnokság szervezi és koordinálja a munkákat és körülbelül 700 fogvatartott vesz részt az építésében. Arról is beszélt, hogy mostani 38 milliárd forinttal összesen 284 milliárd forintra nőtt déli határszakaszon a kerítés költsége.

A tárcavezető közölte, a kormány döntött arról is, hogy az Országos Bírósági Hivatal plusz pénzt kap a többletfeladatok ellátására, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is kap plusz forrást. Arról is beszélt, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak is többletforrást kell majd biztosítani határőrizeti feladatok céljából. Lázár János a jogi határzárral kapcsolatban elmondta, hogy nem tartózkodhatnak szabadon Magyarország területén az illegális migránsok, visszaszállítják őket a határra, és a határhoz érkezők kérelmét is ott bírálják el.

Fotó: fidesz.hu

A miniszter problémának nevezte a február 16-án az Európai Bizottság által elfogadott új jogszabályt, mely arra vonatkozik, hogy az unió külső határán mindenkit ellenőrizni kellene, azokat is, akik uniós polgárok. Lázár János felhívta a figyelmet arra, ez időnkét súlyos várakozási idővel, torlódással is járhat. A kormány csak addig tudja ezt az intézkedést betartatni, amíg az nem okoz aránytalan társadalmi kárt – húzta alá.

“ABBAN VAGYUNK ÉRDEKELTEK, HOGY ERŐS NEMZETÁLLAMOK, ERŐS ORSZÁGOK LEGYENEK AZ UNIÓBAN.”

A miniszter a csütörtöki varsói V4-es csúcsra is kitért. Elmondta, március 25-én Rómában kerül sor az uniós csúcsra, ahol napirendre kerül Európa jövője, ezzel kapcsolatban fogadtak el egy közös állásfoglalást a visegrádi országok. Abban vagyunk érdekeltek, hogy erős nemzetállamok, erős országok legyenek az unióban, ezt képviseli a V4-es álláspont – tette hozzá.

Elmondta, a másik közös állásfoglalás az élelmiszerek kettős minőségére vonatkozott. A tárcavezető aláhúzta, a nagy multinacionális vállaltok, a nagy élelmiszerkereskedők „élelmiszeripari szeméttel” árasztják el Közép-Európát, és dokumentálható, hogy többfajta minőségben állítják elő az élelmiszert.

Magyarország tiltakozik a hátrányos megkülönböztetés ellen – tette hozzá. A miniszter közölte, magyar-szlovák közös kezdeményezésre a V4-ek az Európai Bizottsághoz fordulnak, el akarják érni, hogy jogszabály védje a fogyasztók érdekeit.

Lázár János tájékoztatott arról is, hogy a V4-ek egyeztettek a 2020 utáni uniós költségvetési ügyekről is.