A HetiTV reggeli hírei 2017.03.03

A HetiTV reggeli hírei 2017.03.03

A kormány fél évvel meghosszabbítja az egész ország területére érvényes tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta: a válsághelyzet szeptember 7-ig tartó fenntartásáról döntöttek, amire azért van szükség, mert mintegy 800 ezer ember szorult be a balkáni térségbe, akik nem tudnak visszatérni Törökországba. Hangsúlyozta: ehhez kapcsolódik az idegenrendészeti őrizet visszaállítása, valamint a határ megerősítése. Emlékeztetett: múlt héten 38 milliárd forintot biztosított erre a kabinet.

A csok-igénylések összértéke ezekben a hetekben haladja meg a 100 milliárd forintos lélektani határt. Egy jól ismert lehetőségről van szó, amelyet a lakosság túlnyomó része támogat – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Elmondta: 2017 januárjáig majdnem 39 ezer család nyújtott be támogatási kérelmet, az igénylések összértéke pedig megközelítette a 95 milliárd forintot. A három vagy több gyermeket nevelő, illetve vállaló családok közül ötből négyen élnek a 25 évre szóló tízmillió forintos garantáltan három százalék alatti kamatozású hitel lehetőségével, amelyet a tízmillió forintos vissza nem fizetendő támogatás mellé vehetnek fel.

Az Országgyűlés következő kéthetes ülésének utolsó napján, március 13-án választja meg Magyarország következő köztársasági elnökét. A házelnök napirendi javaslata alapján a négynapos ülés kezdetén hangozhatnak el az interpellációk és az azonnali kérdések. A képviselők kedden a tervek szerint tizennyolc előterjesztésről szavaznak. Több nemzetközi szerződés kihirdetése mellett ekkor dönthetnek például a déli határzár szigorításáról, valamint a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításához kapcsolódó törvénymódosításokról, illetve a jegybank 2015-ös tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról.

Orbán Viktor szerint az élelmiszerek minősége ügyében kettős mérce érvényesül az Európai Unió piacán. Elmondta: ebből a szempontból másodrendűeknek minősülnek Közép-Európa állampolgárai. Emlékeztetett: az ügyet már korábban szóvá tették, de azt az Európai Bizottság nem kezelte. A V4 kezdeményező szerepet akar játszani abban, hogy olyan szabályozást alakíthassanak ki, amely megakadályozza a kettős mércét ezen a területen – jelentette ki Orbán Viktor.

A százmilliós villák, több tízmilliós autók tulajdonosai több adót, az átlagos és kisebb keresetűek kevesebb adót fizetnek a jövőben Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének programja szerint. Az MSZP adócsökkentést kínál az átlagos és kiskeresetűeknek, emellett Botka programja szerint adómentes lesz a minimálbér, csökkenni fog az alapvető élelmiszerek áfája és „a nyugdíjasok is végre megkapják azt a nyugdíjemelést, ami jár nekik”.

A Demokratikus Koalíció közérdekű adatigénylést nyújt be, hogy kiderüljön, pontosan mennyit és mire költenek a kormány Várba költözése során. Amennyiben az adatigénylést elutasítják, a párt kiperli az adatokat – jelentette be Gréczy Zsolt. Azt mondta, a Miniszterelnökség csak azért 3 és fél millió forintot fizetett, hogy értékbecslést végeztessen pár műkincsre és műtárgyra, összességében pedig több mint négymilliárd forint ment el eddig „az orbáni rongyrázásra és urizálásra”.

A Párbeszéd politikusa országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a Pető András Főiskola konduktorainak bérét továbbra is a pedagógus bértábla szabályozza. Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke elmondta, az intézményben azt követően alakult ki bérfeszültség, hogy a közalkalmazotti bértáblához tervezik kötni a konduktorok járandóságát. Szerinte ezzel több, mint húsz munkatárs fizetése csökkenne a felére: havi bruttó 320 ezer forintról bruttó 160 ezer forintra.

Az antiszemitizmus mostanáig sem tűnt el a világból, ezért folyamatosan küzdeni kell a gyűlölet

ezen formája ellen is – minderről Benjamin Netanjahu beszélt. Az Israel Hayom tudósítása szerint a zsidó állam miniszterelnöke egy videóüzenetben  úgy fogalmazott, hogy az antiszemita jelenségeket a világ összes kormányának el kell ítélnie. Netanjahu szerint Donald Trump amerikai elnök és Mike Pence alelnök nagyon helyesen elítélte az elmúlt hetek amerikai antiszemita incidenseit, és hasonlóan kellene tennie az európai vezetőknek. Bárhol is élnek a világban zsidók, nem élhetnek félelemben – fogalmazott a miniszterelnök.

Az amerikai állampolgárok vízummentességének felfüggesztését sürgette az Európai Parlament, hogy az Európai Bizottság így gyakoroljon nyomást Washingtonra az uniós tagországokkal szembeni vízumkényszer eltörlése érdekében. A kézfeltartással elfogadott állásfoglalásukban a képviselők leszögezték, a bizottságnak két hónapon belül lépnie kell, mivel az Egyesült Államok még mindig vízumkötelezettséggel sújtja Bulgária, Ciprus, Horvátország, Lengyelország és Románia állampolgárait.

Többéves börtönbüntetést szabtak ki nyolc iraki menekültre szilveszterkor elkövetett nemi erőszak miatt, a kilencedik vádlottat felmentették a Bécsben kihirdetett ítélet szerint. Az eset 2015 végén történt, amikor a vád szerint egy 28 éves német nőt kilenc iraki férfi megerőszakolt egy bécsi lakásban. A 22 és 48 év közötti férfiak kihasználták, hogy a nő ittas állapotban volt. Az ítélet nem jogerős, az elítéltek fellebbezni szándékoznak a döntés ellen.

Az egykori román kommunista titkosrendőrség, a Securitate módszereivel próbálják megfélemlíteni a magyar közösséget, próbára tenni tűrőképességét – állapította meg Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziummal kapcsolatos ügyészségi eljárást kommentálva. Az RMDSZ elnöke rámutatott: jogállamban vita nélkül végrehajtják a jogerős bírósági döntéseket, de az elfogadhatatlan, hogy egy ügyészségi vizsgálat szüntessen meg egy iskolát. Kelemen Hunor emlékeztetett: az ügyész a szülőket zaklatva próbálja eltántorítani őket a felekezeti iskolától, a tanfelügyelőség pedig arra hivatkozva tagadta meg a gyermekek beíratását, hogy az ügyészség vizsgálja az iskolaalapítás törvényességét.

Már nem London a világ legdrágább üzleti központja a nemzetközi nagyvállalatok számára, mivel a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás óta jelentősen meggyengült font leszorította a dollárban számolt londoni lakhatási és irodabérleti költségeket. A december végi ár- és fontárfolyam-viszonyok alapján – évente átlagosan 88 800 dollárba kerül a nemzetközi üzleti vállalkozásoknak egy-egy alkalmazottjuk londoni iroda- és lakásbérleti díja. 2014-ben ugyanezekre a költségekre a Londonban tevékenykedő nemzetközi vállalatoknak átlagosan 124 500 dollárt, 2015-ben 112 675 dollárt kellett fordítaniuk minden egyes alkalmazott után.

Izraeli újságírók és utazási irodák szervezői ismerkedtek Hévízzel az elmúlt napokban. Tavaly 16 ezer izraeli vendégéjszakát regisztráltak a fürdővárosban, ezt az eredményt szeretnénk tovább javítani a településen –írta a hirbalaton.hu. Ez év január közepén Hévíz vezetése rövid kétnapos üzleti úton vett részt Tel-Avivban. Azzal a céllal utaztak ki, hogy feltérképezzék, Hévíz csábító úticél lehet-e az izraeli turistáknak a jövőben. Akkor a magyar nagykövetség tel-avivi épületében prezentációt tartottak, illetve személyes tárgyalásokat folytattak a meghívott utazási ügynökségeknek, légitársasági és szakszervezeti képviselőknek.

Sport:

A nyári budapesti vizes világbajnokság vízilabdatornáján eldőlt, hogy a magyar férfi és női válogatott is várhatóan 20 óra 10 perckor kezdi valamennyi csoportmérkőzését. Ez azt jelenti, hogy a magyarok a napi programban mindig az utolsó előtti mérkőzésen ugranak vízbe. A magyar női válogatott Japán legjobbjai ellen kezd július 16-án 20.10-kor, a férfiak egy nappal később Ausztrália csapata ellen mutatkoznak be.

Idójárás:

Pénteken általában napos időre lehet számítani, csapadék nem valószínű. A Kisalföldön erősödhet meg a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul, de az Északi-középhegység északi felén ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 10-16 fok között alakul.

Szombaton többnyire napos lesz az idő, de helyenként fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. Napközben csapadék nem várható, de éjszaka helyenként már lehet kisebb eső. A szél erős lesz, a Dunántúl északi felén viharos lökések is lehetnek. A leghidegebb órákban általában 2-7 fok , de az Északi-középhegység völgyeiben hidegebb is lehet. Napközben 14-20 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap is több helyen megerősödik a szél. A nap első felében elszórtan valószínű kisebb csapadék, délután, este már egyre többfelé várható eső, zápor. Az  éjszakai hőmérséklet 4-9 fok között alakul. A nappali maximumok nagyrészt 13-17 fok között várhatóak.

És egy hír a -remélhetőleg mögöttünk hagyott –  idei télről:

Nem csak a január, az egész téli évszak hidegebb volt a szokásosnál, pedig az utolsó téli hónap mintegy 2 Celsius-fokkal melegebb volt, mint egy átlagos február. Az ezredforduló óta a második leghidegebb volt az elmúlt tél. Több mint harminc éve nem volt ilyen hideg január Magyarországon, sok helyen több mint harmincéves hidegrekordok dőltek meg. Az 1901-től tekintett rangsorban pedig a tízedik leghidegebb volt a 2017-es január havi országos átlaghőmérséklet. Az egész tél során a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 28,1 fokot január 8-án mérték a Pest megyei Tésán. Az évszak legmagasabb hőmérsékletét, 21,6 fokot február 28-án regisztrálták Kiszomboron, és ezzel új napi országos maximumhőmérsékleti rekord is született. A három hónap csapadékösszege az előzetes adatok szerint országos átlagban 64,2 milliméternek adódott, ami az 1981-2010 közötti téli átlagos mennyiségnek csupán 58 százaléka, és ezzel a 11. legszárazabb télnek adódott a mérések kezdete óta.