A HetiTV reggeli hírei 2017.03.02

A HetiTV reggeli hírei 2017.03.02

Belpolitika:

A határőrizeti területen lefolytatott eljárások szigorításával az a cél, hogy bezárják az eddig létező kiskapukat, és csak az léphessen Magyarország, illetve az Európai Unió területére, akinek megvan hozzá a joga – mondta Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője beszámolt arról, hogy a törvényjavaslat messzemenőkig betartja a schengeni és dublini egyezményeket, és minden visszaélés előtt bezárja a kaput.

Indokolt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fenntartása Magyarország területén, az elmúlt fél év azt bizonyítja, hogy a válsághelyzet alapján alkalmazott jogszabályokkal sikerült megvédeni a magyar emberek biztonságét – jelentette ki Kontrát Károly. Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Migrációs Hivatal főigazgatója elmondta: az elmúlt évben több mint 50 ezer esetben akartak visszaküldeni az Európai Unió más tagállamaiból migránsokat Magyarországra arra hivatkozva, hogy Magyarországon léptek először az EU területére. Ezt mi vitatjuk – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a visszaküldöttek száma ezért jelentősen lecsökkent.

 

Visszavonja a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia megrendezésére beadott pályázatát Budapest – döntött szerdai rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A testület Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés valamennyi fideszes képviselőjének javaslatára – 22 igen, 6 nem szavazat ellenében – döntött arról, hogy hatályon kívül helyezi a tavalyi közgyűlési határozatot és a politikai egység felbomlására tekintettel a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen visszavonja az olimpiai pályázatát.

 

Duplájára emelkedik a sürgősségi ellátás finanszírozása – jelentette be az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár. Mészáros János közölte: március 1-től az eddigi fix díjak a duplájára emelkednek azoknál az intézményeknél, ahol sürgősségi betegellátó osztályok működnek. Ezt a pluszfinanszírozást az osztályok bér- és bérjellegű kifizetésekre vagy eszközbeszerzésre fordíthatják.

 

A Demokratikus Koalíció a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány után újabb 30 futballakadémia ellen indít pert, hogy kiderítsék, mire költötték a tao-pénzeket. Varju László indoklásként emlékeztetett: pártjuk jogerősen megnyerte az alapítvány ellen indított perét, ezért pár héten belül kiderül, hogy mire költötte a klub a hozzájuk befolyt több milliárd forintnyi tao-pénzt.

 

Az LMP olyan törvényjavaslatot nyújt be, amely megakadályozná a „bérlakásmutyit”, vagyis, hogy önkormányzati képviselők vagy a Fideszhez közel állók olcsón juthassanak bérlakáshoz. Erről Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese számolt be és utalt arra, hogy a fővárosi I. kerülethez hasonlóan a IX. kerületben is több képviselő a piaci ár alatt bérel ingatlant a helyhatóságtól.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2017 és 2026 közötti időszakra új nemzeti népegészségügyi stratégia kidolgozását kezdi meg, amely továbbra is a megelőzést helyezi a fókuszba. A stratégia a fizikai állapot javítását, a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött évek számának növelését tűzi ki célul, egyebek mellett a szűrővizsgálatok népszerűsítésével, különösen a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével.

Külpolitika:

Én már korábban megerősítettem az Izraellel való megtörhetetlen szövetségünket – mondta Donald Trump amerikai elnök a kongresszus előtt. Az Israel Hayom tudósítása szerint az elnök a beszédében elítélte az országban történt legutóbbi antiszemita incidenseket. El kell utasítani a gyűlölet és a gonoszság minden formáját – mondta az elnök.

 

Feltartóztattak a tel-avivi nemzetközi repülőtéren egy, az iszlám vallásra áttért izraeli zsidó férfit, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet oldalán akart harcolni Szíriában – jelentette a Jediót Ahronót. A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat azzal vádolja a 39 éves Valentin Mazalevskit, hogy csak odaútra szóló jeggyel Törökországba tartott, ahonnan a szomszédos Szíriába kívánt átjutni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Izraelben tavaly nyáron csaknem két év szabadságvesztésre és jelentős pénzbírságra ítélték a 44 éves, ötgyerekes Imán Kendzsó muzulmán vallásoktatót, aki Törökországba utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

 

Az iAID izraeli központú nemzetközi humanitárius szervezet napelemeket szállít az észak-iraki menekülttáborokban élő jazidiknak. 330 család jut majd így áramhoz. Az Iszlám állam terrorszervezet a jazidi vallási kisebbség több tízezer tagját üldözte el lakhelyéről. A jazidik a kurd népcsoporthoz tartoznak, de saját ősi vallásuk van. Irakban, Szíriában és Törökországban élnek elszórtan. A Bibliát és a Koránt is szent könyvüknek tartják, de szokásaik főleg szájhagyomány útján öröklődnek – írta a zsido.com.

 

Francois Fillon, a hat hét múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje nem lép vissza annak ellenére sem, hogy a családja feltelezett fiktív parlamenti állásai ügyében eljáró vizsgálóbírók március 15-re beidézték, hogy ismertessék vele a vádemelést. Az ügyvédem arról tájékoztatott, hogy március 15-re beidéznek a vizsgálóbírók azért, hogy vádat emeljenek” – mondta a konzervatív jelölt Párizsban, aki jelezte, hogy meg fog jelenni az idézésen, de „nem enged, nem lép vissza”. Fillon úgy vélte, hogy az igazságszolgáltatásnak az a célja, hogy megakadályozza az elnökké választását.

 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bemutatta az EU jövőjére vonatkozó úgynevezett Fehér Könyvet, amely öt lehetséges forgatókönyvet vázol fel az integráció jövőbeli fejlődési irányáról. Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén ismertetett dokumentumot vitaindítónak szánják az unió elődszervezeteit megalapító Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából. Juncker reményei szerint a tagállamok vezetői még az év vége előtt eldönthetik, milyen fejlődési utat kívánnak követni 2025-ig. Mint a Fehér Könyvben írták, széles körű párbeszédet kell indítani az uniós állampolgárokkal, amelynek során minden véleményt meg kell hallgatni. A kihívásokkal teli, egyre inkább multipolárissá váló világban a 27 tagú Európai Uniónak magának kell meghatároznia a szerepét.

 

Phenjan azzal vádolta meg Szöult és Washingtont, hogy ők szervezték meg a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvéreként azonosított férfi meggyilkolását. A diplomáciai útlevéllel, Kim Csol néven utazó áldozat „halálának okát még nem tisztázták egyértelműen, de az amerikai és a dél-koreai hatóságok már alaptalanul Észak-Koreát vádolják, miközben azt állítják, hogy a férfit a rendkívül veszélyes VX ideggázzal mérgezték meg” – írta a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. A KCNA megkérdőjelezte, hogy valóban VX végzett volna a Kim Dzsong Namként azonosított férfival február 13-án a Kuala Lumpur-i repülőtéren.

 

Magyarellenes tartalomért, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség feljelentése alapján 25 ezer lejes (1,8 millió forint) pénzbírságot szabott ki a román médiahatóság a B1 tévécsatornára. Az Országos Audiovizuális Tanács a Lumea lui Banciu című műsorban, tavaly október 2-án elhangzott diszkrimináló kijelentések miatt bírságolt. Radu Banciu műsorvezető, a magyarországi kvótanépszavazást megemlítve műsorában, azt mondta: a magyaroknak menekültnépként semmi keresnivalójuk Európában, hiszen „nem európaiak, nyelvük sem tekinthető annak”. Az RMDSZ október 4-én juttatta el feljelentését az audiovizuális tanácshoz, kérve az ügy kivizsgálását.

 

Ellenzéki támadások kereszttüzébe került Abe Sindzó japán kormányfő, kedvezményes áron vásárolhatott ugyanis köztulajdonban lévő telket az az iskola, amelynek felesége, Akie egy ideig a tiszteletbeli vezetője volt. A dpa német hírügynökség beszámolója szerint a gyanús földügyleten kívül az iskolát üzemeltető céget kínaiak és koreaiak elleni gyűlöletkeltéssel is vádolják. Abét a parlamentben is kérdőre vonta az ellenzék a földvásárlási ügyben játszott esetleges szerepe miatt. A kormányfő tagadta, hogy tudomása lett volna az ügyletről, és a felesége is lemondott azóta vezetői posztjáról.

 

Gazdaság:

A nyilvántartott álláskeresők száma 19,7 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában a januári zárónapon 288 300 álláskereső szerepelt, több mint 70 ezerrel kevesebb, mint egy éve. Az év első hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,3 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,2 százalék.

 

Távozik a Budapesti Értéktőzsde éléről Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, az új elnök Végh Richárd vezérigazgató lesz. A jegybank közölte, hogy kezdeményezi a Budapesti Értéktőzsde közgyűlésének összehívását, amelyen javaslatot tesz arra, hogy az igazgatóság új elnöke Végh Richárd legyen. Hozzátették, hogy Végh Richárd változatlanul ellátja majd a vezérigazgatói posztot is.

 

Februárban az egy évvel korábbinál 20,7 százalékkal több, 8000 új személygépjárművet helyeztek forgalomba. Ez azt vetíti előre, hogy az idén is folytatódik az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése és – ha valamilyen jelentősebb gazdasági körülmény nem indokolja – 2017-ben meghaladja a százezer darabot.

 

Sport:

A tavaly három olimpiai aranyérmet szerzett Hosszú Katinka úszó lett ismét a legértékesebb sportoló a Forbes magyar kiadása által készített listán, amely a magazin márciusi számában jelent meg. Az ötkarikás bajnoki címét Rióban megvédő kardvívó, Szilágyi Áron a második a sorban, akit a magazin az egyik legjobban eladható férfi sportolónak tart. Ehhez szerénysége, intelligenciája és megnyerő külseje is hozzájárul sportsikerei mellett – véli a Forbes. A harmadik helyre a 2016-os játékokon Hosszú Katinkához hasonlóan háromszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta került, a kajakossal kapcsolatban az újság megemlíti, hogy az állami győzelmi prémiumot illetően ő kereste eddig a legtöbbet olimpiai szerepléseivel, 169 millió forintot.

 

Az orosz doppingellenes rendszer nem működött, Oroszországnak alkalmazkodnia kell a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség követelményeihez – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin hangsúlyozta, hogy a Richard McLaren független fővizsgáló által jegyzett jelentés hibái ellenére is el kell fogadni a WADA követelményeit. Mint mondta, „el kell ismerni, hogy léteznek nálunk a doppingolásnak hitelesen bizonyított esetei, ami abszolút elfogadhatatlan.”

 

További két évvel, 2021-ig meghosszabbította szerződését Victor Moses, az angol listavezető Chelsea nigériai futballistája. Remek szezonunk van, élvezem a futballt és olyan menedzserünk van, aki mindegyikünknek önbizalmat ad – nyilatkozta a 26 éves szélső, aki ugyan már 2012 óta a londoni klub alkalmazottja, de szigetországi karriere jelentős részét a Liverpool, a Stoke City és a West Ham United kölcsönjátékosként töltötte. A Chelsea 26 fordulót követően tetemes, tízpontos előnnyel vezeti a Premier League-et.

 

Időjárás és :

Csütörtökön a délelőtti órákban még csupán az északi tájakon lesz több a felhő, de délután már másutt is megvastagszik a felhőzet. Kezdetben északnyugaton, majd a délután második felétől délen, délkeleten is elszórtan kisebb eső, zápor várható. A helyenként élénk délnyugati szelet csak északkeleten kísérheti egy-egy erősebb lökés, estétől azonban az északnyugatira forduló szél Sopron környékén is megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +2 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Saját tévécsatornát indít a YouTube internetes videomegosztó portál az Egyesült Államokban a kábeltévék és más fizetős szolgáltatások konkurenciájaként. A YouTube TV nevű új streamingszolgáltatás segítségével a nagy, országos tévécsatornák (ABC, CBS, Fox, NBC), sportcsatornák és a helyi kábeltévék műsorából nézhetnek meg élő tartalmakat internetképes készülékekkel az előfizetők havi 35 dollárért. Az új szolgáltatás másik fő újdonsága, hogy korlátlan mennyiségű műsor felhőalapú rögzítését teszi lehetővé. A rögzített műsorok kilenc hónapig maradnak elérhetők és nem terhelik az előfizető saját készülékeinek adattárolóit.