Márciusi ajánló Bálint Ház

Márciusi ajánló

 

Bálint Ház [email protected]

Amennyiben nem jelennek meg a képek hírlevelünkben, kattintson ide!
SZARVAS 2017 – az első regisztrációs nap

Március 5. vasárnap, 09:00 – 16:00

MÁRCIUS 5. Ez az a nap! Kérlek, arra feltétlenül figyelj, hogy a jelentkezést idén se aludd át! A tavalyi szarvasi regisztrációs napon közel 500 magyar hely telt be – a második turnus 39 perc alatt, a harmadik 2 óra alatt volt tele.

2017 turnus dátumai:I. Turnus: 2017. 06. 25. – 2017. 07. 07.
II. Turnus: 2017. 07. 09. – 2017. 07. 21.
III. Turnus: 2017. 07. 23. – 2017. 08. 04.
IV. Turnus: 2017. 08. 06. – 2017. 08. 18

Csak ezen a napon 6000 Ft kedvezmény a Szarvas 2017 részvételi díjából!*
*Feltételek: A Bálint Házban történő készpénzes, bankkártyás, SZÉP–kártyás befizetés esetén és MOST MÁR PAYPAL-lel IS! A kedvezmény csak az alapárra érvényes, más kedvezményekkel – pl. testvér kedvezmény – nem vonható össze. A Bálint Ház március 5-ei nyitva tartásáról érdeklődjön a Bálint Ház weboldalán, illetve egyéb elérhetőségein. A kedvezmény csak 2017. március 5-én, magyar idő szerint 23:59-ig érvényes. A kedvezményes ár egyéb napokon nem érvényes, annak utólagos befizetésére lehetőség nincs.
Amennyiben ezen a napon a Szarvas: Szevasz Tavaszi Táborunkat és a nyári táborozást együtt fizeti be, gyermeke mindkét táborban kedvezményesen, összesen 62.000 Ft–ért vehet részt, vagyis a Szarvas: Szevasz Tavaszi Tábort ajándékba adjuk**! JELENTKEZNI A TÁBOR WEBOLDALÁN LEHET MAJD! (A jelentkezés március 5-én reggel 9-től lesz aktív.)
Amennyiben az anyagiak akadályoznának az idei részvételben, kérlek, jelezd felénk és mindenképpen megpróbálunk Neked is segíteni, ahogy a MAZS Jaffe Családsegítő Szolgálata már sokszor meg is tette több táborozó társad esetében. Anyagiak miatt ne maradj otthon!

Szomszédunk a menekült

TASZ beszélgetések szabadságjogokról és bevándorlásról
Március 1. szerda, 18:00

Négy részes beszélgetéssorozatunkban azt járjuk körül, hogy mit gondolunk egy szabadságjogokat tiszteletben tartó állam feladatának a fokozott, gyakran más kultúrából érkező bevándorlással és az akár generációk óta az európai országokban élő nem európai származású emberek integrációjával kapcsolatban. A beszélgetéssorozatot a Magyarországra érkező külföldiekkel kapcsolatos félelmek miatti emberi jogi kérdéseknek szenteljük.
A mostani est témája: Integráció és párhuzamos társadalmakA beszélgetés résztvevői:
Dr. Abdul-Fattah Munif elnök, Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület
Bisztrai Márton, szociális munkás, Menedék Egyesület
Feischmidt Margit, osztályvezető, tudományos főmunkatárs, MTA TK Társadalomtudományi Kutatóközpont
Kapronczay Stefánia, ügyvezető igazgató, Társaság a Szabadságjogokért
Ződi Zsolt, egyetemi oktató, MTA TK Jogtudományi Intézet tudományos munkatárs

A beszélgetést Bognár Katalin, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület szakmai vezetője fogja moderálni.

Zene és zsidóság – Mendelssohn, Mahler, Schönberg

Bársony Ági zenei filmklub
Március 2. csütörtök, 15:30

A világ operafilmtermésének legjavából válogat Bársony Ági. A legnagyobb énekesek, kiemelkedő előadások filmen, és hozzá egy szakértő személyiség, akivel el lehet beszélgetni a látottakról, és főként – a hallottakról!Az előadás a bibliai örökség, a diaszpórában évezredeken át megőrzött vallási hagyományok zenei vonatkozásai mellett foglalkozik a keleti és a szefárd, a haszid, a jiddis és az izraeli zenével is. A fő témája azonban a zsidóság és az emberiség egyetemes zenei kultúrájának a viszonya a klasszikus muzsikától a romantikusokon át huszadik század modern zenéjéig.
Milyen volt a viszonya a zsidó származású zeneszerzőknek és muzsikusoknak ehhez a kultúrához?
Milyen szerepet játszott a zsidóságuk – és sok esetben az asszimilálódásra való törekvésük – a munkásságukban, és milyen hatást gyakoroltak az egyetemes zenei kultúra fejlődésére?
A előadás foglalkozik azzal is, hogy miként viszonyultak hozzájuk a nem-zsidók, hogyan hatott minderre az elmúlt évszázadok antiszemitizmusa, és milyen tragikus következményekkel járt a zsidóság zenei életére is a fasizmus és a holokauszt.

TOTÁL filmklub – Az elhallgatott gyalázat

Március 2. csütörtök, 17:30

Az elhallgatott gyalázatszínes, magyar, dokumentumfilm  2013.  53’Rendező: Skrabski Fruzsina A második világháború végén, a Magyarországot felszabadító-megszálló Vörös Hadsereg katonáinak tömeges erőszaktevésének számszerűsítésére mindmáig csupán becslések állnak rendelkezésre. Az eddigi legmértékadóbb tanulmány szerzője, Pető Andrea a nemibeteg-gondozó állomások és a helyi tisztiorvosok „megbízhatónak tekinthető, de részleges adataiból” kiindulva 50-200 ezerre becsüli az áldozatok számát.Az elhallgatott gyalázat című film vetítése után az alig dokumentált és tabusított történelemről és a fenti kérdésekről beszélget Pikó András a film rendezőjével Skrabski Fruzsinával, és az idézett tanulmány szerzőjével, Pető Andrea szociológussal.

A berlini front – Rejtő Jenő nyugat-európai utazásai

Március 6. hétfő, 18:00

„Berlin! Berlin! Megyek meghódítani a nagy, fényes várost, ahol csupa hatalmas ház, fényes utca, munka, produktivitás, alkotás, teremtés láza dübörög.”Rejtő Jenő: Megyek Párizsba, ahol még egyszer sem haldokoltam Az esten Rejtő Jenő 1927-30 között bonyolított “nyomorkörútjáról” esik szó: alkalmi munkák és nélkülözések közepette, a nagy gazdasági világválságba futva gyűjtötte a munkássága alapjául szolgáló élettapasztalatot. Az élményanyag egy része később számos művében tetten érhető. És erre az időpontra esik az író első, nyomtatásban megjelent művének közreadása is (vajon mi lehet az? – vigyázat, meglepetés!). A Nagykörúttól Berlinig és vissza (az általa szerkesztett Nagykörút c. bulvárlapig)… Előadó: Thuróczy Gergely irodalomtörténész (Petőfi Irodalmi Múzeum), A megtalált tragédia – Rejtő Jenő emlékére c. kötet szerzője Közreműködik: Székhelyi József színművész Regisztráció és további információ: [email protected]

Salom KLUB Rádió ÉLŐBEN

Bálint György „GAZDA” Gyuri bácsi
Március 7. kedd, 11:00 – 12:30

Bálint György (Bálint gazda, Gyöngyös, 1919. július 28.) kertészmérnök, országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági tudomány kandidátusa (1995).A Bálint Ház Salom Klubja a Holokauszt túlélők, a nyugdíjasok és a középgeneráció klubja. Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, kulturális és közösségi programokat.
Részletes információ a klubról itt található: www.balinthaz.hu/salomklub
Facebook: www.facebook.com/SalomKlub

Kérsz teát? előadás a Nemzetközi Nőnap alkalmából

Március 8. szerda, 19:00

A világon három nőből egy ellen követnek el fizikai vagy nemi erőszakot; ez egymilliárd nőt jelent. Magyarországon milliós nagyságrendű a nők elleni erőszak áldozatainak száma. Az EU Alapjogi Ügynökségének reprezentatív kutatása szerint a 15 éves koruk óta a fizikai és/vagy szexuális erőszak valamely formájának áldozatává vált nők aránya a 18–74 éves korosztályban 28%. Ez a 2011-es népszámlálás adataiból kiindulva több mint 1 millió 124 ezer magyar nőt jelent.A NANE Egyesület „Kérsz teát?!” című darabja egy rendhagyó, egyetemista fiataloknak készült színházi előadás. Az elmúlt évek nyilvánosságot kapott esetei is rávilágítottak, hogy a társadalom jelentős része bagatellizálja a nők elleni szexuális erőszak különféle formáit.
Írta, rendezte, szereplők: Bánki Gergely és Sipos Vera

Gyere hozzánk önkéntesnek!
Önkéntesnek lenni egyre vagányabb dolog. Több haverom vallja ugyanezt, ők velem együtt úgy gondolják, hogy bár a szabadidőnél nincs drágább kincs, mégis vannak ügyek, amikért érdemes egy részét másokra áldozni.

Amerikás magyarok

» Justus Pál-beszélgetések 13.0 «
Március 8. szerda, 18:00

Társadalmi-művészeti beszélgetéssorozat Justus Pál emlékének ajánlva, melyet a Mérei Ferenc Szakkollégiummal és a Bálint Ház közösen szervez.Az utóbbi 4–5 évben a külföldön dolgozó és tanuló magyarok kapcsán egyre többet beszélünk az elvándorlás, a külföldre költözés problémájáról. A közbeszédben sokan válságként, sőt végzetes tragédiaként élik meg, míg mások teljesen természetes jelenségként érzékelik ezt.

A magyar kulturális emlékezetben mindmáig nem központi probléma a ki- vagy elvándorlás. A politikai emigrációról persze tanítanak valamit az iskolában, illetve szeretjük azokat előszámlálni, akik utóbb sikeresek lettek: Bartók Béla, Robert Capa, Puskás Ferenc, Teller Ede és mások, ám ők is annyibban tarthatnak számot az óhaza – vagy ahogy Oravecz Imre írja, az „ókontri” – érdeklődésre, hogy világhírre tettek szert. Ünneplésük kicsit a sikerre vágyó magyar identitás protézise lett.

De mi van azokkal a névtelen százezrekkel, akik az éhség, földéhség, a megélhetés miatt hagyták el Magyarországot? Fejős Zoltán évtizedek óta kutatja az Egyesült Államokba emigrált magyarokat, Forgács Péter pedig a Hunky Blues című filmjében álló- és mozgóképek, újságcikkek, levelek, feljegyzések alapján igyekszik bemutatni a frissen érkezett magyar emigránsok világát. Mit jelent a nyelvtudás? Mit és hol dolgoztak az Amerikába érkezettek? Hová és miért küldték el összespórolt pénzüket? Mi lett az utódaikkal? Vendégeinkkel az amerikai emigráció beilleszkedéséről, megélhetéséről és a visszaköltözés dilemmáiról fogunk beszélgetni.

Házigazda: K. Horváth Zsolt társadalomtörténész
Tovább…

Mindennapi zsidóság – Beresit –
Dr. Balázs Gábor szemináriuma

Rendhagyó bevezetés a zsidóság alapjaiba
03.09. csütörtök 18:00 – Az ünnep, amelyből kifelejtették Istent – purim

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Bálint Ház megismétli Mindennapi zsidóság című bevezető kurzusát. A témák ebben a félévben elsősorban az aktuális zsidó ünnepekre koncentrálnak, de a kurzus egésze érinti a zsidó élet szinte minden területét, beleértve a zsidó élet fontosabb eseményeit és alapfogalmait, egészen a zsidó jog és etika kérdéseiig. A kurzus egésze során hallhatunk előadást többek között a sábátról, a körülmetélésről, a betérésről, az imákról és a zsidó hagyomány szexuális életre vonatkozó törvényeiről. Az előadásokat Dr. Balázs Gábor tartja, aki képzettségét elsősorban izraeli egyetemeken szerezte. E kurzust többek között az különbözteti meg számos más bevezető tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés vagy az apológia, és nyíltan foglalkozik a zsidó hagyománnyal kapcsolatos tudományos vagy erkölcsi problémákkal.

Az előadások témái 2017 február-június:
03.09. Az ünnep, amelyből kifelejtették Istent – purim
04.06. A leghosszabb este – a pészáchi széder
04.20. Miért kell a zsidóknak hat szett evőeszköz és edény? – pészách
05.04. Mire kell a zsidóknak állam? – jom háácmáut
05.18. Egy rendhagyóan kényelmes zsidó ünnep – sávuot
06.01. Sosem lehet elég korán felkészülni a csapásokra: – jom hásoá és áv 9

„ÁLDASSÉK A NEVED”

Pável-Grósz Zoltán kiállítása
Március 9. csütörtök, 18:00

A kiállítást megnyitja: Pajor TamásA kiállításhoz kapcsolódó program:
18:30-19:30 Héber kalligráfia-alapozó workshop
18:30-19:00 Héber gyorstalpaló az Izraeli Kulturális Intézettel, héber tanár: David Srolovitch

2005-ben kezdett festett festeni héber szöveges képeket, először Raj Tamás segítette művei formálódását, és látta el tanácsokkal. Áldások és imádságok részletei láthatók munkáin, így azok olvasása, vagy akár csak szemlélése sajátos kapcsolatot alakíthat ki a mű befogadója és az Örökkévaló között. A művész az alkotási folyamatára, ahogy ő mondja „egyfajta meditatív imaként” tekint. A szövegeket teljességükben igyekszik visszaadni, amelyeket különböző anyagokon, így fán, pauszpapíron és öregített vásznon jelenít meg.

Pável-Grósz Zoltánnak eddig 55 egyéni kiállítása volt, alkotásai 13 ország gyűjteményeiben találhatóak meg.

A vallásokról közérthetően

Házigazda: Szunyogh Szabolcs író, újságíró
Március 9. és 30. csütörtök, 18:00

Előadás és beszélgetés sorozat a Bálint Házban a 2016-2017-es tanévben.Sorozatunkban kiválasztottunk 11 vallást illetve vallási irányzatot, amelyről az egyes vallások, egyházak, közösségek  autentikus képviselői beszélnek saját meggyőződéseikről illetve a vallásuk legfontosabb kérdésiről.

A beszélgetéseket Szunyogh Szabolcsíró, újságíró vezeti, akinek a Jákob csillaga – Zsidóság – vallás, hagyomány, kultúra című, a zsidóságról írt könyvét 2015-ben jelentette meg a Noran Libro kiadó.

Dátum Téma Vendég
2016. szeptember 22. Ortodox kereszténység – Román ortodoxia Magyar Marius esperes
2016. október 6. Katolicizmus Beer Miklós római katolikus püspök
2016. november 10. Református egyház Karsay Eszter lelkipásztor
2016. december 1. Evangélikus egyház Csepregi András teológus
2017. január 5. Iszlám Sulok Zoltán vallásjogász és dr Anwar Zsuzsanna jogász
2017. január 26. Buddhizmus Cser Zoltán A Tan Kapuja Buddhista Főiskola  rektorhelyettese
2017. február 16. Krisna Tudatú Hívők Közössége Mérő Mátyás lelkész
2017. március 9. Baptisták Mészáros Kálmán teológia tanár 
2017. március 30. Pünkösdi Közösség Pataky Albert A pünkösdi közösség képviseletében
2017. május 4. Hit Gyülekezete Mészáros István László A Hit Gyülekezete  képviseletében
2017. május 25.  Bahá’i Közösség Selyem  Gyöngyi A Bahá’i Közösség média és külkapcsolatokért felelőse
Az ember és egyéb állatok | Balázs Gábor előadása a Természet. Tudat. Zsidóság. eseményen
Az ember és egyéb állatok | Balázs Gábor előadása
Természet. Tudat. Zsidóság. – Február 12. vasárnap
A zsidó hagyományt sokszor éri dicséret, mert – legalábbis elvben – érzékeny az állatok szenvedésére. Az előadás azokat a kérdéseket fogja vizsgálni, hogy az elmélet és a gyakorlat találkozik-e, vajon a kóser vágás tényleg olyan könyörületes-e mint gondolni szeretnénk és vajon az ember kategóriába sorolt kegyetlen majomfajta tehetne-e többet állattársaiért.
PPP – Purim Parti a Perzsaszőnyegen

KocKaland az egész családnak
Március 12. vasárnap, 15:00 – 19:00

Jelmezes sokaság királlyal, Eszterrel, hintóval, katonákkal és zsidókkal, álarcokkal és meglepetésekkel és koncerttel.A jelmezbálon a talpalávalót a Csicseri és Borsó zenekar szolgáltatja.
Csicseri és Borsó habkönnyű zenei finomságok gyerekversekkel fűszerezve, a hangszerek együtt rezdülésével egy óriási játékban feloldva. Gyerkőcök & felnőttek is fogyaszthatják.
Gyarmati Anett – ének, furulya, szaxofon | Kerekes Zoltán – gitár, guitalele, multioud | Tóth Zsigmond – billentyűs hangszerek | Endes Dániel – trombita, szárnykürt | Uzonyi László – dob

Különleges programajánlatunk:

– Szabadulószoba: A családok együtt próbálhatnak meg kijutni, Ahasvéros király palotájának a börtönéből, fejtörők, purimi rejtvények és a kreativitásuk segítségével.

– Játékok a fénnyel: Látogass el a palota sötét börtönébe és próbáld ki a világító játékokat.

– Családi jelmezverseny! A három legötletesebb családi jelmezt megjutalmazzuk: I. díj – 20 000 Ft értékű Kultúra Utalvány, II. díj – 10 000 Ft könyvutalvány, III. díj – Családi belépő a Csodák Palotájába

KocKaland
Kedves Szülők és Gyerekek!

A Bálint Ház szeretettel vár Benneteket az egész évet átívelő programsorozatán, a KocKalandon. Együtt ünnepelünk, finomakat eszünk-iszunk, játszunk és új barátokra lelünk. Célunk, hogy rendszeres közösségi élményt nyújtsunk Nektek az egész év során.

Töltsd le a KocKaland ingyenes kifestő albumát:
kockaland-kifesto.pdf

Gólem Színház: Anyám Mondta (Mamelosn*)

Március 18. szombat, 19:00

*egy közösség által használt kommunikációs jelrendszer, amivel meg
kellene értenem, hogy mi a fenét akar tőlem az anyám, jiddis, ejtsd: mámelos
 A Mamelosn egy család nőtagjainak három generációját, konfliktusaikat és összefonódásukat mutatja be. A fiatal Rahel tanulmányait New Yorkban végzi, a nagymama túlélte a koncentrációs tábort, és az NDK-ban lett később meggyőződéses kommunista, Rahel édesanyja, Clara pedig sem a judaizmussal, sem a sikertelen kommunista kísérlettel nem tud azonosulni. Ő már igazi német. 
Játsszák: Huzella Júlia, Kerekes Viktória, Kiss Mari Rendező: Borgula András