Honnan hová

Honnan hová

WIZO Hungary a World WIZO – Nemzetközi Cionista Nőszövetség – tagja 53 másik ország mellett. Az újonnan megválasztott elnök, Köves Katalin beszélt a szervezetről és természetesen saját magáról is. 

 

A WIZO egy hagyományokkal rendelkező szervezet, ahol nagy figyelmet fordítanak a szervezet alapítóira is. Ugye jól tudom?

1992-ben alapították meg újra a szervezetet Magyarországon, szerencsére még velünk vannak az alapítók közül páran.

De mis a WIZO?

Egy nemzetközi nőszervezet, amelyik a megalapítása óta tradicionálisan cionistának mondja magát és alapvetően karitatív tevékenységet folytat a nők és minden rászoruló érdekében.

A zsidó nők szerepe jelentős egy családban, de mi mindenért is felelős egy zsidó nő egy zsidó családban?

Mindenért, ő viszi a hátán az egészet.

Ön nem csak a WIZO elnöke, hanem mellette még matematikus is. Már gyerekként is erre készült?

Igen, már a kezdetektől, az első osztálytól megkaptam ehhez a támogatást a tanítóimtól, tanáraimtól, mert ők érezték, majd ebbe az irányban kell velem kezdeni valamit.

Sikerült nekik, hiszen a matematika lett az élete része, mi mindent tanult később az egyetemen ebből a tudományból?

A Közgázon végeztem gazdaságmatematika szakon, akkor még népgazdaság-tervezést tanultam. Mára a népgazdaság eltűnt, a nép megmaradt, ahogy a gazdaság is, A gazdasági tanulmányok azért nagyon hasznosak voltak, a matematika meg egyszerűen szép.

Honnan jött az ötlet, hogy Ön legyen a WIZO Hungary elnöke?

Azokat kell megkérdezni, akik jelöltek engem, talán a korábbi programszervezéseim játszhattak ebben szerepet, de remélem, hogy a személyiségem is hozzájárult ehhez.

Mekkora a szervezet tagsága?

Közel ötvenen vagyunk, ebben a pártolók is benne vannak.

Most lesz a szervezet újjáalakulásának a huszonötödik évfordulója, készülnek valamivel ebből az alkalomból?

Több terv is fut párhuzamosan, lesz egy jubileumi ebédünk, mert hát ugye, a zsidók az evést egy központi dolognak tartják, erre május végén kerül sor. Egy kis kiadvány előkészülte van kialakulóban, ami ne csak a huszonöt évvel, hanem a nemzetközi és a hazai WIZO múltjával is foglalkozik.

Láttam egy másik programot is, a WIZO Bazárt, amit a Bálint Házban rendeznek meg márciusban. Itt mi történik majd?

Ez nem egy újkeletű dolog, csak felélesztettük ismét. Itt már nem használt, de mások számára hasznosnak gondolt személyes tárgyakkal lehet adakozni, nagyon várjuk a vevőket, pontosabban az adományozókat, mert minden bejövő forint eljut a rászorultakhoz.

A hazai zsidó vallási élet egyre sokszínűbb, vannak neológok, ortodoxok, itt vannak a lubavicsiak, a reformok. A WIZO tagsága hagyományosan csak a neológok közül tevődik össze?

Nem, a tagságunkban a zsidó identitásúak mellett vannak még a zsidósággal szimpatizálók is, a vallástól, a származástól teljesen függetlenül. Tehát ennek a cionista nőszervezetnek lehetnek nem zsidó tagjai, ahogy egyébként vannak is.

Mi mindent csinálnak még?

Szervezünk képzéseket, mert például a szimpátia és az ismeret az nem ugyanaz, ezért megismertetjük az embereket a zsidó kultúrával. Van egy Honnan hová című programunk, amiben például az ünnepekről tanulhatnak az érdeklődők, azok eredetéről, a megülésük történetéről, hogy mikor és hogyan ünnepeltek a zsidók, mindezt összevetve a mai korral.

A WIZO Hungary elnöke is egy zsidó nő, egy családanya.

Valóban, már negyvenöt éve házas, két gyermekkel, három unokával.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter