Erzsébetvárosnak van perspektívája

Erzsébetvárosnak van perspektívája

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere a nemrégiben elfogadott kerületi költségvetés kapcsán beszélt az erzsébetvárosi szociális hálóról, de szó volt még a bulingyedről, a tisztaságról, a kulturális és felekezeti életről is.

 

 

Ön már 2010 óta vezeti a kerületet, hány éves költségvetésen van már túl?

Két hete fogadtuk el a hetedik költségvetést.

Hogy sikerült az idei?

Azt gondolom, hogy jól, erős támogatottsága volt, hiszen tizenhárom igent kapott az előterjesztés, négy tartózkodás mellett. Most sem volt nem szavazat, ez persze nem csak az én érdemem, hanem a kollégáimé, a képviselőké, az intézményvezetőké, a cégek vezetőié, alkalmazottaié, mindenki rengeteg munkát fektet egy ilyen költségvetésbe. Rengeteg egyeztetésen vagyunk túl, az látszik, ez mindenkinek megfelel, mert mindenki azt látja, a város fejlődik, Erzsébetvárosnak van perspektívája. Ezért, ha politikai beállítottság miatt nem is szavazza meg egy képviselő, mert nincsen koalícióban a kerületet vezető pártokkal, de így sem nemet nyom, hanem tartózkodik, ami nagy tisztelet, mi ezekért a szavazatokért is megküzdünk.

Én magam is beszéltem az egyik ellenzéki képviselővel, aki elmondta, hogy tartózkodott a szavazásnál, de a kerület szociális hálójáról csak jókat mondott.

Erzsébetváros szociális hálójának a szerkezete egészen különböző más településektől, elsősorban azért, mert a kerület szociális büdzséjének jelentős részét képezik a szociális bérlakások. Közel 2800 szociális bérlakást tartunk fenn, ez arányaiban is jelentős szám, persze ha hozzátesszük, a kilencvenes évek elején még negyvenezres volt ez a szám, akkor nem is olyan jelentős, ám a többi kerülethez hasonlítva azért mégis magas.

Milyen állapotban vannak ezek a lakások?

Változó, azt remélem, hogy mindenki jól érzi magát ezekben az otthonokban, amikre az önkormányzat rengeteg pénzt különített el, idén is mintegy 150 millió forintot tettünk félre a lakások felújítására, ez a költségvetésünk egy százaléka körülbelül. Tudni kell, egy költségvetésben vannak működési és fejlesztési költségek, mióta az önkormányzatok gazdálkodása át lett szabályozva 2012-től, a települések nem vehetnek fel működési és fejlesztési hitelt. Ennek következtében csak akkor tudnak fejleszteni, beruházni, ha jól gazdálkodnak, és különböző pénzügyi alapokat tudnak félretenni a felújításokhoz. A működés elviszi a pénzünk nagy részét, de van egy felújítási keretünk, amiből jut iskolák, óvodák, játszóterek felújítására, ebből jut kertek varázslására, most ősszel egy játszóházat adunk majd át. Ide tartoznak azok a felújítási pénzek, amelyeket a száz százalékban önkormányzati tulajdonú társasházakra fordítunk. Mellette van még egy ennél nagyobb keret, amire pályázhatnak a társasházakban élők,ennek a két tételnek az összege több mint 400 millió forintot tesz ki.

Mit tud mondani a kerület biztonsági helyzetéről, hiszen rengeteg turista fordul meg Erzsébetvárosban.

Nagyon sokan fordulnak meg valóban, a fizetett vendégéjszakák száma is megközelíti az egymilliót. Ez a városunk infrastruktúrájára komolyterhet rak, ám azt hiszem, képesek vagyunk állni a sarat, kiszolgáljuk ezeket az embereket, mindenki úgy megy el innen, hogy jól érezte magát, szívesen visszajönne.

Belső-Erzsébetváros mára bulinegyed lett, ami egész Európában híres, de hogyan érzik magukat az ott élők?

Ez egy folyamatosan visszatérő probléma. Rengeteg olyan intézkedésünk volt az elmúlt években, hoztunk rendeleteket, ablakcsere programot hirdettünk, megerősítettük a járőrszolgálatot, amikkel a lakók érdekeit képviseltük. Nyaranta más cégeket is bevonunk, hogy minél többen legyenek, akik a rendet, a csendet, a nyugalmat vigyázzák. Ahhoz képest, hogy itt mennyien fordulnak meg, tudjuk tartani a rendet, a nyugalmat. Hozzá kell tenni, egy történelmi sajátosság, adottság, hogy Erzsébetváros ilyen, ennyire népszerű a turisták körében, ez már az 1900-as évek elején is így volt.

Ha már rend, a londoni Sohóban, ami szintén egy bulinegyed, már a kora hajnali órákban megkezdik a takarítást, hogy reggelre minden szép és tiszta legyen. Hogy áll ezzel Erzsébetváros?

Nálunk is volt már egy időszak, amikor hajnalban kezdtük meg a takarítást, de akkor meg éppen amiatt voltak bejelentések, hogy ez korai. Ezért mondjuk szombat reggel 8 körül kezdünk neki a munkának. Idén a költségvetésünkben szerepel egy komolyabb összeg, mintegy 100 millió forint új takarítógépek beszerzésére, meglátjuk a tapasztalatokat, ha szükség lesz rá, akkor természetesen bővítjük a kapacitást, az új gépek sokkal csendesebbek lesznek, így talán már jóval korábban elkezdhetik a takarítást, ne zavarja meg a lakókat.

A köztéri kamerák tekintetében is jól áll a kerület, de tervezik-e ennek a parknak a bővítését, növelve a közbiztonságot?

Erzsébetváros egy belső kerület, de nem állunk rosszul a rendőrségi statisztikák szerint, ez nagyrészt köszönhető az új kamerarendszernek, ami 2014 óta működik, a központtal együtt. Természetesen nem lehetünk elégedettek, ezt folyamatosan fejleszteni kell, a három évvel ezelőtti átadás óta már közel húsz új kamera állt működésbe. Szerencsére mára már bárhova felszerelhetünk kamerát, az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően wifivel összekapcsolódik a központhoz.

A kerületben található a Péterffy Sándor utcai Kórház is, ahol a tavalyi év végén tartottak egy sajtótájékoztatót. Ezek szerint olyan jól gazdálkodtak már tavaly is, hogy jutott egy kis támogatás a kórháznak is?

Nagyon jó a kapcsolatunk, amióta én polgármester vagyok, nem volt olyan év, amikor ne lett volna a kórházzal valamilyen közös projektünk. Az idei écben a szülészet-nőgyógyászat, a koraszülött osztály támogatása szerepel a költségvetésünkben.

Önök szabtak a támogatás feltételeként olyat, hogy nem végezhetnek abortuszt?

Nem, nem is tehetünk ilyet. Egy biztos, mi az osztályt támogatjuk, jó a kapcsolatunk. Ez gyakorlatilag egy kiállás is a részünkről a Péterffy mellett, hiszen amikoir felreppent a hír, hogy az intézményt visszaminősítenék, akkor sokan, én magam is minden követ megmozgattunk, mert a Péterffyre Erzsébetvárosnak szüksége van! Ilyen kiállás volt az a tavaly év végi gyűjtés is, amikor egy jótékonysági esten közel négymillió forintot gyűjtöttünk össze, amihez még hozzájön az önkormányzati támogatás. Ezzel is mutatjuk, Erzsébetváros kiáll a Péterffy Sándor utcai Kórház mellett.

Milyen más jelentős események lesznek a közeljövőben?

Az Ír Napokat rendezzük meg, ennek a megnyitójára megyek a beszélgetés után, az ERőMŰVHÁZ-ba. Vannak már hagyományai annak, hogy a művelődési házban különböző égtájakat, világrészeket mutatunk be, voltak már skandináv, japán napok is.

Honnét jött most az Ír Napok ötlete?

Sok ország felmerült már, egy biztos, szeretnénk bővíteni a listát, szeretnénk majd bevonni a testvérvárosokat is, így számítani lehet más népekre, így akár izraeli napokra is. Egyébként Izraelben Cfát a testvérvárosunk, a terveink szerint idén is ellátogatunk oda.

Több egyház is működik Erzsébetvárosban,m a zsidóság minden egyháza is. Milyen a kapcsolatuk?

Én azt gondolom, hogy nagyon kiegyensúlyozott a kapcsolatunk, azt hiszem, ezt nem csak én erősíthetem meg.

Mennyiben tudják támogatni őket, hiszen például több zsidó fesztivál is látható lesz Erzsébetvárosban, mint a Spinoza Fesztivál, a Zsidó Művészeti Napok, a Zsidó Kulturális Fesztivál?

A kerületnek mindig is egy sajátossága volt, hogy rengeteg felekezet található itt, minden egyház megszervezi a számára fontos programokat, elegendő csak a Reformáció Emlékévére is gondolni. Mellette számos zsidó rendezvénynek is otthont adunk. Erzsébetváros természetes része a zsidóság, történelmileg, kulturálisan, szellemileg, ha van egy komolyabb zsidó fesztivál, rendezvény, akkor a kerület imázsához hozzátartozik, hogy ebben partnerként is szerepet vállaljunk. Nem feltétlenül pénzzel, de ez jelentős azért, ám szervezünk közös programokat, számos dologban gondolkozunk közösen. Erre nagyon jó példa a Bethlen téri Színházzal történő együttműködés, ahol rendhagyó történelemórákat szerveznek a kerületi iskolákban tanulóknak. Ezt tavaly szervezte meg először a Zsidó Művészeti Napok vezetése, de idén is sort kerítenek rá. Az együttműködés azt is jelenti, hogy idén is támogatja a rendezvényt az önkormányzat.

Erzsébetvárosban nagyon sok idős ember él, velük vannak-e tervei a kerületnek?

Már eddig is rengeteg programot igyekeztünk szervezni a számukra, szerintem a tavalyi évben már egy igen gazdag programkínálatunk volt, ez idén is megmarad, sőt tovább is szándékozunk lépni, mindenképpen igyekszünk az idősebbeknek a kedvére tenni, kimutatni feléjük a megbecsülésünket.

Hamarosan megnyílik a pesti zsidó skanzen is.

A Csányi utca 5. szám alatt egy kormányzati pénzből, fővárosi pályázati pénzből, a kerületi önkormányzat pénzéből egy lebontásra ítélt épület felújítása kezdődött meg közel két éve. Mára már a műszaki átadás folyamatban van, az épület gazdája az ERőMŰVHÁZ lesz. Én azt várom, hogy ez az új intézmény már idén komoly szellemi termékeket tegyen le az asztalra, ennek nem csak a kiállításokon, a konferenciákon kell megnyilvánulnia, hanem fontos lenne, ha kiadványokat jelentetnének meg, az intézmény kutatásokat finanszírozna, nem kell nagy volumenű munkákra gondolni, elegendő lenne csak Erzsébetváros tekintetében gondolkodni.

A kerületben több házat is lebontásra ítéltek. Ezeknek a helyén mik épülnek majd?

Nagy kérdés, miután ezeknek az épületeknek a jelentős része nem az önkormányzat tulajdonában vannak. A 2007-2008-as válság kirobbanásakor rengeteg építési engedély volt kiadva, ezek az építkezések nem indultak meg. A tavalyi évben már látszott, hogy egyre több az új építkezés a kerületben, azt nem tudom megmondani, hogy a beruházók miként gondolkodnak a birtokukban lévő épületekről. Vannak olyan házak, amiket egykor lebontásra ítéltek, ám a tulajdonosok, a romkocsmák felvirágzása miatt megtartották ezeket, nem építkeztek. Az önkormányzatnak vannak olyan tervei, melyek szerint bérlakásokat építene, ezt persze önmagában nem tudja megtenni. Most vannak pályázati előkészületeink, ha ezek sikeresek lesznek, akkor m,eg is valósítjuk ezeket.

Ön tagja a Fővárosi Közgyűlésnek, ahol a nyilvános üléseken egyfajta showműsort lehet látni.

Ez így van, de mögötte ott vannak az előterjesztések, az egyeztetések, a bizottsági munka is. Úgy gondolom, hogy Tarlós István vezetésévbel egy komoly szakmai munka folyik a fővárosban.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter