A HetiTV reggeli hírei 2017.02.28

 

 

A HetiTV  reggeli hírei

 

Belpolitika:

Jó állam- és kormányközi kapcsolatokra törekszünk Romániával, ehhez pedig párbeszédre van szükség – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután román kollégájával találkozott. A tárcavezető kiemelte: párbeszéd nélkül sosem lesznek közös sikerek és bizalom a két ország, nép és kormány között. Közös sikerek és bizalom kell ahhoz, hogy a kétoldalú kapcsolatokban jelenlévő nehéz ügyeket a siker reményével lehessen. Teodor Melescanu román külügyminiszter hangsúlyozta: mindkét fél nyitottan közelíti meg a kérdéseket azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megtalálják a megoldásokat, így fejlődhetnek a kapcsolatok mindkét ország előnyére. A román tárcavezető továbbá felvetette, hogy együttes magyar-román kormányülést kellene tartani.

Múlt héten hozták haza repülővel a 16 halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset utolsó két súlyos sérültjét, akiket a Honvédkórházba kezelnek tovább. Az 50 év körüli férfi gépi lélegeztetés mellett altatásban, nagyon súlyos koponya- és mellkasi sérülésekkel került a kórházba  – mondták el az Honvédkórház orvosai. A másik, 40 éves súlyos sérültről a kórház igazgatója azt mondta, hogy itthon is több operáció vár rá, hosszú lesz a felépülése.

 

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja is támogatja, hogy Majtényi Lászlót államfővé jelöljék – jelentette be a párt elnöksége és a volt ombudsman közötti megbeszélés után az Együtt elnöke. Juhász Péter úgy fogalmazott: Majtényi László a teljes demokratikus ellenzéki oldal közös jelöltje lett. A politikus azt mondta, nagyon fontosnak tartják, hogy Áder János mellett egy másik államfőjelölt is megjelenjen, aki valódi fékként és ellensúlyként viselkedne köztársasági elnökként.

 

Az LMP szerint egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt kellene elszámolnia a kormánynak azzal: mennyit és mire költött eddig a meghiúsult budapesti olimpiai pályázatra. Ikotity István országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a nevetségesség határát súrolná, ha a kormány számoltatná el “saját magát”. Emlékeztetett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti kijelentésére, miszerint arra kérte Fürjes Balázst, a budapesti olimpiai pályázat vezetőjét: számoljon be az eddig elköltött pénzekről.

 

A fiatalok vidéken maradását, illetve vidékre költözését támogató pályázat indul Esély Otthon címmel – jelentette be Novák Katalin, Az Emmi államtitkára elmondta, az Emberi Erőforrás Operatív Program keretében megvalósuló pályázat keretösszege tízmilliárd forint. A felhívásra háromezer és húszezer lakos közötti települések önkormányzatai pályázhatnak március 6-tól 2019. március 6-ig. Az egyes önkormányzatok 50 és 200 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el. Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár közölte, a projektek megvalósítására 36-42 hónap, azaz több mint három év áll rendelkezésre, így hosszú távú és kiszámítható támogatások válnak elérhetővé magyar fiataloknak, valamint ezalatt az idő alatt a fejlesztések beépülhetnek a helyi társadalom életébe is.

 

Külpolitika:

Különféle célpontokat támadott az izraeli légierő a gázai övezetben, mivel korábban rakétát lőttek ki az érintett területről a zsidó államra – írta az Israel Hayom. Palesztin források szerint a légierő a Hamász állásaira mért csapást. Az izraeli hadsereg közlése szerint az övezetből kilőtt rakéta lakatlan területre hullott, így nem jelentett veszélyt emberi életre. Az utóbbi hetekben több rakétatámadás is érte a zsidó állam területét.

 

Újabb öt zsidó kulturális központot ért bombafenyegetés az Egyesült Államokban – írta a Haaretz. Több központot ki is kellett üríteni. Ez utóbbi hetekben ez már az ötödik hasonló hulláma volt a fenyegetéseknek. Múlt héten tíz központot ért fenyegetés. Múlt vasárnap a philadelphiai zsidó temetőt rongálták meg ismeretlenek – írta a baloldali napilap.

 

Csehország azt javasolta, hogy az Európai Bizottság illetékes képviselője is vegyen részt a négy visegrádi ország rendkívüli kormányfői csúcstalálkozóján, amelynek témája az a gyakorlat, hogy a nagy nemzetközi cégek eltérő összetételben és minőségben forgalmazzák azonos márkájú élelmiszertermékeiket Nyugat-, illetve Kelet-Európában. Prága szerint ez felgyorsíthatná a probléma megoldását – közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a kormány hétfői ülése utáni sajtótájékoztatón Prágában.

A két hónap múlva rendezendő francia elnökválasztás jelöltjeinek esélyeit mérő két friss felmérés szerint a második helyen álló, független Emmanuel Macron két százalékponttal megközelítette az élen álló Marine Le Pent, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjét, akinek nem változott a támogatottsága, miközben a harmadik helyen álló Francois Fillon lemaradni látszik mögöttük.

 

Dróntámadás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet második számú vezetőjével Szíriában. Ahmed Haszan Abu al-Hajr al-Maszri az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban vesztette életét a Washington vezette nemzetközi koalíció egyik támadásában. Hajr az al-Kaidát vezető Ajman az-Zavahri helyettese volt. Szíriai híroldalak is tudósítottak a terroristavezér haláláról, amelyet a Hajat Tahrír as-Sám nevű terrorszervezet is megerősített. Az interneten közzétett képek alapján Hajr autóját utazás közben lőhették ki egy katonai támaszpont közelében.

 

Recep Tayyip Erdogan török államfő nem szívesen látott vendég Ausztriában abban az esetben, ha látogatásának célja az elnöki rendszer általa szorgalmazott bevezetése melletti kampányolás – hangsúlyozta az osztrák külügy- és integrációs miniszter. Sebastian Kurz szerint ez utóbbi célt szolgáló látogatás csak növelné Ausztriában a feszültséget az országban élő törökök körében, és hátrányosan érintené társadalmi integrációjukat is. Törökországban április 16-án rendeznek népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök nem kezdeményez az áprilisi elnökválasztással egy időben tartandó előrehozott parlamenti választást. A nyugat-balkáni ország kormányfőjének szavai szerint nincs ok arra, hogy előrehozott választást tartsanak. Szerbiában áprilisban lesz elnökválasztás, Tomislav Nikolic államfő mandátuma ugyanis májusban jár le. Maja Gojkovic házelnöknek legkésőbb péntekig döntenie kell a voksolás időpontjáról, és ki kell írnia a választást.

 

Gazdaság:

Folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, illetve a munkanélküliek számának csökkenése az idén, de a folyamat a szakemberhiány miatt már komolyabb akadályokba ütközhet. A KSH legfrissebb adatai szerint megtorpant a foglalkoztatottság növekedése, miközben a munkanélkülisége ráta 4,3 százalékra csökkent.

 

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: a foglalkoztatottság növekedésének megakadása azt jelezheti, hogy egyre nehezebbé válik a hazai munkaerőhiányos környezetben a további létszámbővítés a vállalatoknak. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője hangsúlyozta: a foglalkoztatás ütemének növekedését a közeljövőben fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ugyanakkor a köztisztviselői állomány, valamint a közfoglalkoztatottak számának tervezett csökkentése segítheti, hogy a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozduljon.

 

A munkahelyvédelmi akció 2013-as indulása óta mintegy 500 milliárd forint maradt a munkaadóknál, 2016-ban a programban körülbelül 900 ezer munkavállaló dolgozott – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Cseresnyés Péter hozzátette: a munkáltatók a hátrányos helyzetű – 55 év feletti, tartósan munkanélküli, szakképzettséggel nem rendelkező, mezőgazdaságban dolgozó – munkavállalók foglalkoztatása után 2013-ban 97 milliárd, 2014-ben közel 125 milliárd, 2015-ben 130 milliárd, tavaly pedig 142 milliárd forint munkahelyvédelmi kedvezményt vettek igénybe.

 

A Brexit és a lengyel társadalmi, gazdasági fejlődés együttes hatása miatt akár 100-200 ezer lengyel is hazatérhet a Brexit után Lengyelországba – fogalmaz a lengyel fejlesztési minisztériumnak egy, a parlamentben felvetett kérdésre adott írásos válasza. Tekintettel a romló demográfiai helyzetre és a szakképzett munkaerőben jelentkező hiányra, a brit piacon szerzett tapasztalatokkal rendelkező munkaerő hazatérésének jótékony hatása lehet a lengyel gazdaságra.

 

Sport:

Tévedésből saját csapatuk buszát rongálták meg a Crystal Palace szurkolói, akik a rivális Middlesbrough járművében akartak kárt tenni a két csapat szombati mérkőzése előtt az angol labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulójában. A kiesési rangadót a Palace nyerte 1-0-ra, s később a csapat ezt a járművet használta utazásához. Az egyesület vezetői közölték: rendőrségi feljelentést tettek.

 

A gólvonal-technológia segítségének is köszönhette a Feyenoord, hogy 2-1-re legyőzte vasárnap a vendég PSV Eindhovent a holland labdarúgó-bajnokság 24. fordulójának rangadóján. A találkozó 82. percében, 1-1-es állásnál a hazaiak jutottak szöglethez, amely után Jan-Arie van der Heijden veszélyes fejesét nagy bravúrral védte a PSV kapusa, Jeroen Zoet. A hálóőr viszont nem figyelt, hogy a védés után a felsőteste a gólvonalon belülre került, és a földön ülve magához ölelte a labdát, ami így, ha csak néhány milliméterrel is, de teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon.

 

Időjárás és:

Kedden országszerte több órára kisüt a nap, majd a délutáni óráktól egyre több, északnyugatra már vastagabb felhőzet is érkezik. Kedd estig számottevő csapadék nem lesz; éjszaka északkeleten, kedden este a Kisalföldön fordulhat elő kisebb eső. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 14 és 19 fok között várható.
Ritka betegségek új diagnosztikai és terápiás eljárásait kidolgozó kutatási program indult uniós támogatással három vidéki orvosképző intézmény és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának összefogásával. Az 1,2 milliárd forintos összköltségű projekttel kapcsolatban Pfliegler György, a Debreceni Egyetem professzora elmondta: ritka betegség olyan viszonylag kevés pácienst érintő életveszélyes vagy

Meggyőzni az embereket, hogy irányítsák át adójuk egy százalékát

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az adományozás jelentőségéről, a Maccabi Játékokról, az egyházi egy százalékról, valamint a miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseiről is beszélt.

www.breuerpress.com/2017/02/27/meggyozni-az-embereket-hogy-iranyitsak-at-adojuk-egy-szazalekat/

A héten Trumá szidráját olvassák fel a zsinagógákban, ami annyit tesz, felajánlás. Mit jelent a felajánlás, az adományozás a zsidóságon belül?

Az adományozásnak mindig is nagy jelentősége volt a zsidó közösségen belül, talán a legjobb példa erre a világ egyik legnagyobb zsinagógája, a Dohány utcai, melyet annak idején a zsidó közösség adományaiból építettek fel. Ugyanilyen módon épült meg a Szeretetkórház, nagyon sok közintézmény, szociális intézmény, amelyek még a II. világháború előtt épültek fel.

Ez már azért is aktuális, mert az év elejétől dönthetnek az emberek arról, hogy az adójuk 1%-át valamelyik egyháznak ajánlják fel. mit tesz a Mazsihisz, hogy részesülhessen ezekből a felajánlásokból?

Az előző mondatomat nem fejeztem be teljesen, hiszen arról beszéltem, a felajánlások, adományok a II. világháború előtti időszakban történtek meg. A háború utáni 40 év az teljesen szétverte az adományozás kultúráját, nem csak a zsidókét, mindenkiét. Ez egy komoly hiátusa a mai társadalomnak, hogy nagyon kevés az adományozás, annak ellenére, hogy vannak intézményes csatornák erre, ezek egyike ez a bizonyos egyházi egy százalék is, valamint a civil szervezeteknek felajánlható másik egy százalék. Ez tulajdonképpen nem egy pluszpénz, inkább egy virtuális pénz, mert az adományozó az adójának az egy százalékát elirányíthatja egy konkrét célra. Ennek ellenére, hogy az adója egy százalékát ajánlja fel bejegyzett felekezetek és másik egy százalékot civil szervezetek részére, az adományozási kedv nem olyan nagy, ezért még nagyon sok dolgunk van itt is, ahogy a többi egyháznak is, és a civil szervezeteknek egyaránt, hogy meggyőzzük az embereket, az adójuk egy százalékát irányítsák át valamelyik felekezet számára.

Most, hogy Magyarország visszalépett a 2024-es olimpiára kandidálók sorából, többen is nehezményezték egyes sajtótermékekben, hogy azért a 2019-es Európai Maccabi Játékokat anyagilag is támogatja a kormány, ahogy egyes zsidó szervezetek is. Mit gondol ezekről a véleményekről?

Azt, hogy mindig voltak rossz és bután gondolkodó emberek. Úgy gondolom, a Maccabi Játékok egy nagyon szép együttműködés gyümölcse. Ez úgy valósult meg, hogy van Magyarországon egy sportegyesület, a Maccabi VAC, amelyik az MTK segítségével beadott egy remek pályázatot a Nemzetközi Maccabi Szövetséghez. A pályázat beadásának feltétele volt, hogy a helyi zsidó közösség is támogassa a projektet, a Mazsihisz ezt meg is tette, teljes mellszélességgel, erkölcsi és anyagi támogatást is biztosítva. Itt volt szükség egy kormánygaranciára, aminek a megléte szintén szükséges volt ahhoz, hogy nyerni lehessen. Egy olyan sportrendezvényről van szó, ahova 2500 sportoló érkezik. Szokták ezt a rendezvényt az olimpiához hasonlítani, de azért meg kell jegyezni, a Maccabi Játékok egy amatőr sportverseny, ahol amatőr sportolók mérettetik meg magukat, már azért is más a verseny kisugárzása, mint egy olimpiáé vagy más professzionális sporteseményé. Meggyőződésem, hogy ezzel a sportrendezvénnyel, mind Magyarország, mind a magyar társadalom és mind a zsidó közösség csak gazdagodni fog.

A kormánygarancia az azt is jelenti, hogy pénzt is rendeltek hozzá?

A pályázat feltétele a garancia volt, ám a kormány ennél tovább lépett, mert pénzt is rendelt az Európai Maccabi Játékok szervezéséhez, összesen 2.1 milliárd forintot.

Ez az összeg mekkora része lesz a teljes költségvetésnek?

Még nem látjuk a teljes költségvetést, az biztos, hogy a végleges szám ennél azért jóval több lesz, hiszen maga az Európai Maccabi Szövetség is egy jelentős támogatást biztosít. Jelentős a kormányzati támogatás, amit meg is kell becsülni, de látni kell, 2500 sportoló, 17 helyszín, 25 sportág vetélkedőjéről van szó, tehát ez egy komoly rendezvény.

Mit gondol, ez a verseny a turizmust is fellendíti?

Ha csak a versenyzők edzőit, családtagjait, a közvetlen szurkolóit nézzük, akkor ez legalább egy tízezres tömeg, de ennél sokkal nagyobb jelentősége van annak, ha Magyarországnak a jó hírét keltjük, ha sikerül jól megrendeznünk a játékokat, akkor ez hatással lesz a turizmusra is később.

Közel háromezer zsidó sportoló – akiken látszik is, hogy zsidók – jelenik meg Budapesten, nem tartanak esetleges atrocitásoktól?

Ezek a sportolók vállaltan zsidók, de nem látszik meg rajtuk, sportemberekről beszélünk, akik sportmezben lesznek a pályákon, mint bármelyik más sportoló.

Milyen eredményekre számíthatnak a magyar versenyzők?

A magyarországi Maccabi csapata mindig kiemelten jó eredményt szokott elérni a versenyeken, a világjátékokon, ha jól emlékszem, akkor a kilencedikek voltunk, a legutóbbi európai játékon meg nyolcadikok lettünk, sor éremmel és helyezéssel.

Ön nemrégiben találkozott egy négyszemközti megbeszélésen a miniszterelnökkel. Miről volt szó?

Sok mindenről beszélgettünk, mert elég régen találkoztunk miniszterelnök úrral előtte, több mint két esztendeje. Nekem meggyőződésem, hogy a Mazsihisznek, mint Magyarország legnagyobb zsidó szervezetének esetenként párbeszédet kell folytatnia a magyar kormány vezetőjével. Én magam kezdeményeztem a találkozót, ahol több dolog is szóba került. Beszéltünk általában a politikai helyzetről, de én igyekeztem konkrét témákat is felvezetni. Beszéltünk a leégett zuglói zsinagógáról, annak a felújításáról és rendbetételéről, amihez komoly segítséget ígért a miniszterelnök úr. Beszéltünk a zsidó Szeretetkórházról is. Tudni kell, jelenleg négy egyházi kórház van Magyarországon, köztük létrejött egy nagyon előremutató, innovatív együttműködés, aminek a keretében a Szeretetkórház egyfajta gerontológiai központként tervezi a működését. Ehhez az első lépés megtörtént, hiszen a kórházunk már egyetemi oktatókórházként működik, de szeretnénk továbblépni, amikhez komoly fejlesztésekre van szükség. Ezt az ügyet is nyitottan fogadta a miniszterelnök úr.

A Mazsihisznek nem csak itthon, de külföldön is szerepet kell vállalnia, hogyan állnak a nemzetközi kapcsolataik?

Jól állnak, folyamatosan működnek, rengeteg programon veszünk részt, többen veszünk részt, azaz szakítottunk a korábbi gyakorlattal, hogy ezeken csak a Mazsihisz elnöke és ügyvezető igazgatója jelent meg, így most az ifjúsági csoportunk, az alelnökeink, a különböző szakterületek vezetői képviselik a szervezetet a különböző nemzetközi konferenciákon. Rövidesen lesz a Zsidó Világkongresszus összejövetele New Yorkban, ahol a következő négy évre választjuk meg a WJC vezetőit.

breuerpress.com

Egyedülálló projekttel a kóser zöldségekért

Szabó György, az Agro Rehab Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a kóser zöldségtermesztésről beszélt.

www.breuerpress.com/2017/02/27/egyedulallo-projekttel-a-koser-zoldsegekert/

Az Ön cége kóser zöldségek termesztésével foglalkozik. A héten a zsinagógákban a felajánlásokról szóló hetiszakaszt olvassák fel. Mennyiben járul hozzá a felajánlásokkal a zsidó közösség, a kóser termékeket kedvelők életéhez az Agro Rehab?

A cég egy világszinten egyedülálló projektet ad nem csak a kóser társadalomnak, hanem Magyarország egészének. Mi itthon valósítottunk meg egy olyan mezőgazdasági projektet, amit szinte egyedülállóan művelünk a világban, ez pedig a kóser zöldségtermesztés.

Kik foglalkoznak ezzel?

Megváltozott munkaképességű kollégák és egészséges munkavállalók végzik el a feladatokat. Így a cég létrehozásával munkahelyeket sikerült teremteni és remélem, hogy a jövőben még több munkahely jön majd létre.

Melyek a fő termékei a cégnek?

A két legfontosabb termék a brokkoli és a karfiol, ezekkel van a legnagyobb kósersági probléma a zöldségpiacon.

Mik ezek a kósersági problémák?

Van egy általános probléma a zöldségek és a gyümölcsök egy részével, ez pedig a rovartartalom. A termények egy része mosással kóserrá tehető, tudni kell, a rovartartalom azért problémás, mert ezeknek a fogyasztása szigorúan tilos. A brokkolit és a karfiolt nem lehet tisztítással kóserrá tenni, így ezeknek a fogyasztása évekkel ezelőtt teljesen tilos volt a vallásos zsidóság számára.

Önök hogyan termesztik ezeket a zöldségeket?

Fóliasátrakban történik a termesztés, amelyek azért több pontban is különböznek a hagyományos fóliasátraktól, mert a termesztés körülményei különlegesek. A sátrak részben megakadályozzák a rovarok, kártevők bejutását.

Mondhatjuk azt is, hogy ezek a zöldségek – a mai divatnak megfelelően – biozöldségekké válnak?

Nem, mert a biotermesztés azt jelenti, hogy egy másfajta rovart visznek be a sátorba, annak érdekében, hogy más rovarok elpusztításra kerüljenek. Így egyelőre nem lehet arról beszélni, hogy a kóser termesztés bio is legyen. Folytatunk kutatásokat a bio kóser termékek előállítására, de ennek még nem jött el az ideje.

Az Agro Rehab kóser savanyúsággal is foglalkozott, mi van most ezzel az ágazattal?

Leálltunk a kóser savanyúsággal, mert beláttuk, ahány ország, annyiféle ízt kéne előállítanunk, ami azért nehezen megvalósítható. Ráadásul az európai felvevő piac igen kicsi ezeknek a termékeknek a tekintetében, hogy nem éri meg egy-egy országra szabott ízzel elindulni mondjuk a savanyúkáposzta piacán.

A termesztett kóser zöldségekhez szükség van rabbinikus hozzájárulásra, kósersági pecsétre. Önök kitől, kiktől kapják ezt?

A világ legerősebb kósersági szervezeteivel dolgozunk, a nevüket nem kívánom nyilvánosságra hozni.

Ön egy szigorúan kósert fogyasztó ember, akkor ezek szerint a saját termékeit fogyasztja?

Természetesen.

Ha már kósert fogyasztó ember, mennyire könnyű ma ilyen életet élni Budapesten?

Kellő felkészültséggel nem nehéz, van azért kiváló kóserüzlet, vannak kiváló éttermek, persze nem árt gondoskodni, hogy tartsunk otthon akár Izraelből hozott élelmiszert is.

Rövidesen itt a sorsvetés ünnepe, Purim. Hogyan készül az ünnepre?

Nálunk szinte mindennap Purim van, mert szinte mindennap új és szinte lehetetlen feladatokkal kell megküzdeni, ami azért sokszor mosolyra fakasztja a társaság dolgozóit. Ami meg az otthoni ünnepet jelenti, az mindig egy kellemes élmény, amikor a gyerekek hazaérkeznek a világból az ünnepekre.

Külföld

 

gepnarancs.hu

TÖBB MINT SZÁZ SÍREMLÉKET GYALÁZTAK MEG A PHILADELPHIAI ZSIDÓTEMETŐBEN

gepnarancs.hu/2017/02/tobb-mint-szaz-siremleket-gyalaztak-meg-a-philadelphiai-zsidotemetoben/

Több mint száz síremléket gyaláztak meg a pennsylvaniai Philadelphia zsidótemetőjében helyi idő szerint vasárnap.

A philadelphiai rendőrség közlése szerint egy betelefonáló értesítette a hatóságot arról, hogy három hozzátartozójának a síremlékét feldúlták, a sírköveket ledöntötték, és más síremléket is meggyaláztak a város északkeleti részén található temetőben. A rendőrség szóvivőjének közleményéből kiderül, hogy mintegy száz feldúlt sírt számoltak össze.

Philadelphia polgármestere, Jim Kenney közleményben tudatta, hogy a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megtalálják azokat, akik “megszentségtelenítették a nyughelyet”. A polgármester leszögezte: “a gyűlölet nem engedhető meg Philadelphiában”.

Tom Wolf, Pennsylvania kormányzója a vandalizmust “nyugtalanító, gyáva cselekedetnek” nevezte, és Twitter-bejegyzésben szögezte le, hogy meg kell találni az elkövetőket, és felelősségre kell vonni őket.

Az Anne Frank Központ amerikai szervezete – szintén Twitter-üzenetben – Donald Trump elnököt felszólította, hogy beszédben fejtse ki, miként kívánja legyőzni a gyűlöletet, az antiszemitizmust és az iszlámfóbiát.

Philadelphia közelében, Bridesburg városában két héttel ezelőtt történt hasonló eset, a Missouri államban lévő St. Louis zsidótemetőjének mintegy 150 sírját pedig egy héttel ezelőtt dúlták fel.

pestibulvar.hu/2017/02/27/vandalok-dultak-fel-egy-zsido-temetot/

888.hu/article-siremlekeket-gyalaztak-egy-amerikai-zsido-temetoben?source=hirkereso

nepszava.hu/cikk/1121989-sirok-szazat-gyalaztak-meg-egy-zsidotemetoben/

hirtv.hu/hirtvkulfold/megint-feldultak-egy-zsido-temetot-1387836

www.origo.hu/nagyvilag/20170227-feldultak-egy-zsido-temetot-philadelphiaban.html

444.hu/2017/02/27/tobb-mint-500-sirkovet-rongaltak-meg-egy-philadelphiai-zsido-temetoben?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=tobb-mint-500-sirkovet-rongaltak-meg-egy-philadelphiai-zsido-temetoben

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/tobb-mint-szaz-siremleket-gyalaztak-meg-egy-zsidotemetoben/1wsb3r5?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

vs.hu/kozelet/osszes/zsido-sirok-szazait-gyalaztak-meg-0227?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

magyaridok.hu/kulfold/tobb-mint-szaz-siremleket-gyalaztak-meg-philadelphiai-zsidotemetoben-1445191/

mno.hu/kulfold/vandalok-dultak-fel-egy-zsidotemetot-1387822

propeller.hu/nagyvilag/3269050-ujabb-zsidotemetot-dultak-fel-amerikaban?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

www.ma.hu/kulfold/297370/Tobb_mint_szaz_siremleket_gyalaztak_meg_a_philadelphiai_zsidotemetoben?place=srss

magyarhirlap.hu/cikk/81060/Tobb_mint_szaz_siremleket_gyalaztak_meg_a_Philadelphiaban

www.hirado.hu/2017/02/27/tobb-mint-szaz-siremleket-gyalaztak-meg-egy-amerikai-zsidotemetoben/?source=hirkereso

hirado.hu

Trumpot aggasztják a gyűlöletkeltő megnyilvánulások

www.hirado.hu/2017/02/27/trumpot-aggasztjak-a-gyuloletkelto-megnyilvanulasok/?source=hirkereso

Donald Trump elnök elítéli a philadelphiai zsidótemető meggyalázását, és aggasztják őt az antiszemita és más gyűlöletkeltő megnyilvánulások. Az elnök álláspontját Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője ismertette szokásos napi tájékoztatóján.

Spicer leszögezte: “az elnököt változatlanul mélyen elkeserítik és aggasztják a zsidótemetőkben elkövetett vandalizmusról szóló jelentések”. Majd hangsúlyozta, hogy Donald Trump “változatlanul a lehető leghatározottabban elítéli az antiszemitizmus bármely megnyilvánulását, valamint a gyűlöletkető cselekedeteket”.

Philadelphiában vasárnapra virradóra a zsidótemetőben mintegy száz síremléket törtek össze, alig egy héttel azt követően, hogy a Missouriban lévő St. Louis zsidótemetőjét szintén meggyalázták.

A Zsidó Közösségi Központok (JCC) észak-amerikai szövetsége hétfőn arra szólította fel a szövetségi kormányzatot, hogy erőteljesen emelje fel hangját az antiszemitizmus ellen. “Közösségünk tagjai gyors és összehangolt cselekvést sürgetnek a szövetségi tisztségviselők részéről a közösségeinkben aggodalmat és félelmet kelteni igyekvő elkövető, vagy elkövetők azonosításában és elfogásában” – szögezte le közleményében David Posner, a JCC észak-amerikai szövetségének stratégiai igazgatója. A szervezet egyébként hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy az idén legalább tizenegy szövetségi államban kaptak bombafenyegetést zsidó iskolák és közösségi központok. A bombafenyegetések egy része alaptalannak bizonyult.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo, hétfőn elrendelte az állam rendőreinek, hogy”teljes erővel” nyomozzanak a bombafenyegetések felelőseinek megtalálálása érdekében.

magyaridok.hu/belfold/donald-trump-eliteli-philadelphiai-zsidotemeto-meggyalazasat-1448395/