Meggyőzni az embereket, hogy irányítsák át adójuk egy százalékát

Meggyőzni az embereket, hogy irányítsák át adójuk egy százalékát

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az adományozás jelentőségéről, a Maccabi Játékokról, az egyházi egy százalékról, valamint a miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseiről is beszélt.

 

A héten Trumá szidráját olvassák fel a zsinagógákban, ami annyit tesz, felajánlás. Mit jelent a felajánlás, az adományozás a zsidóságon belül?

Az adományozásnak mindig is nagy jelentősége volt a zsidó közösségen belül, talán a legjobb példa erre a világ egyik legnagyobb zsinagógája, a Dohány utcai, melyet annak idején a zsidó közösség adományaiból építettek fel. Ugyanilyen módon épült meg a Szeretetkórház, nagyon sok közintézmény, szociális intézmény, amelyek még a II. világháború előtt épültek fel.

Ez már azért is aktuális, mert az év elejétől dönthetnek az emberek arról, hogy az adójuk 1%-át valamelyik egyháznak ajánlják fel. mit tesz a Mazsihisz, hogy részesülhessen ezekből a felajánlásokból?

Az előző mondatomat nem fejeztem be teljesen, hiszen arról beszéltem, a felajánlások, adományok a II. világháború előtti időszakban történtek meg. A háború utáni 40 év az teljesen szétverte az adományozás kultúráját, nem csak a zsidókét, mindenkiét. Ez egy komoly hiátusa a mai társadalomnak, hogy nagyon kevés az adományozás, annak ellenére, hogy vannak intézményes csatornák erre, ezek egyike ez a bizonyos egyházi egy százalék is, valamint a civil szervezeteknek felajánlható másik egy százalék. Ez tulajdonképpen nem egy pluszpénz, inkább egy virtuális pénz, mert az adományozó az adójának az egy százalékát elirányíthatja egy konkrét célra. Ennek ellenére, hogy az adója egy százalékát ajánlja fel bejegyzett felekezetek és másik egy százalékot civil szervezetek részére, az adományozási kedv nem olyan nagy, ezért még nagyon sok dolgunk van itt is, ahogy a többi egyháznak is, és a civil szervezeteknek egyaránt, hogy meggyőzzük az embereket, az adójuk egy százalékát irányítsák át valamelyik felekezet számára.

Most, hogy Magyarország visszalépett a 2024-es olimpiára kandidálók sorából, többen is nehezményezték egyes sajtótermékekben, hogy azért a 2019-es Európai Maccabi Játékokat anyagilag is támogatja a kormány, ahogy egyes zsidó szervezetek is. Mit gondol ezekről a véleményekről?

Azt, hogy mindig voltak rossz és bután gondolkodó emberek. Úgy gondolom, a Maccabi Játékok egy nagyon szép együttműködés gyümölcse. Ez úgy valósult meg, hogy van Magyarországon egy sportegyesület, a Maccabi VAC, amelyik az MTK segítségével beadott egy remek pályázatot a Nemzetközi Maccabi Szövetséghez. A pályázat beadásának feltétele volt, hogy a helyi zsidó közösség is támogassa a projektet, a Mazsihisz ezt meg is tette, teljes mellszélességgel, erkölcsi és anyagi támogatást is biztosítva. Itt volt szükség egy kormánygaranciára, aminek a megléte szintén szükséges volt ahhoz, hogy nyerni lehessen. Egy olyan sportrendezvényről van szó, ahova 2500 sportoló érkezik. Szokták ezt a rendezvényt az olimpiához hasonlítani, de azért meg kell jegyezni, a Maccabi Játékok egy amatőr sportverseny, ahol amatőr sportolók mérettetik meg magukat, már azért is más a verseny kisugárzása, mint egy olimpiáé vagy más professzionális sporteseményé. Meggyőződésem, hogy ezzel a sportrendezvénnyel, mind Magyarország, mind a magyar társadalom és mind a zsidó közösség csak gazdagodni fog.

A kormánygarancia az azt is jelenti, hogy pénzt is rendeltek hozzá?

A pályázat feltétele a garancia volt, ám a kormány ennél tovább lépett, mert pénzt is rendelt az Európai Maccabi Játékok szervezéséhez, összesen 2.1 milliárd forintot.

Ez az összeg mekkora része lesz a teljes költségvetésnek?

Még nem látjuk a teljes költségvetést, az biztos, hogy a végleges szám ennél azért jóval több lesz, hiszen maga az Európai Maccabi Szövetség is egy jelentős támogatást biztosít. Jelentős a kormányzati támogatás, amit meg is kell becsülni, de látni kell, 2500 sportoló, 17 helyszín, 25 sportág vetélkedőjéről van szó, tehát ez egy komoly rendezvény.

Mit gondol, ez a verseny a turizmust is fellendíti?

Ha csak a versenyzők edzőit, családtagjait, a közvetlen szurkolóit nézzük, akkor ez legalább egy tízezres tömeg, de ennél sokkal nagyobb jelentősége van annak, ha Magyarországnak a jó hírét keltjük, ha sikerül jól megrendeznünk a játékokat, akkor ez hatással lesz a turizmusra is később.

Közel háromezer zsidó sportoló – akiken látszik is, hogy zsidók – jelenik meg Budapesten, nem tartanak esetleges atrocitásoktól?

Ezek a sportolók vállaltan zsidók, de nem látszik meg rajtuk, sportemberekről beszélünk, akik sportmezben lesznek a pályákon, mint bármelyik más sportoló.

Milyen eredményekre számíthatnak a magyar versenyzők?

A magyarországi Maccabi csapata mindig kiemelten jó eredményt szokott elérni a versenyeken, a világjátékokon, ha jól emlékszem, akkor a kilencedikek voltunk, a legutóbbi európai játékon meg nyolcadikok lettünk, sor éremmel és helyezéssel.

Ön nemrégiben találkozott egy négyszemközti megbeszélésen a miniszterelnökkel. Miről volt szó?

Sok mindenről beszélgettünk, mert elég régen találkoztunk miniszterelnök úrral előtte, több mint két esztendeje. Nekem meggyőződésem, hogy a Mazsihisznek, mint Magyarország legnagyobb zsidó szervezetének esetenként párbeszédet kell folytatnia a magyar kormány vezetőjével. Én magam kezdeményeztem a találkozót, ahol több dolog is szóba került. Beszéltünk általában a politikai helyzetről, de én igyekeztem konkrét témákat is felvezetni. Beszéltünk a leégett zuglói zsinagógáról, annak a felújításáról és rendbetételéről, amihez komoly segítséget ígért a miniszterelnök úr. Beszéltünk a zsidó Szeretetkórházról is. Tudni kell, jelenleg négy egyházi kórház van Magyarországon, köztük létrejött egy nagyon előremutató, innovatív együttműködés, aminek a keretében a Szeretetkórház egyfajta gerontológiai központként tervezi a működését. Ehhez az első lépés megtörtént, hiszen a kórházunk már egyetemi oktatókórházként működik, de szeretnénk továbblépni, amikhez komoly fejlesztésekre van szükség. Ezt az ügyet is nyitottan fogadta a miniszterelnök úr.

A Mazsihisznek nem csak itthon, de külföldön is szerepet kell vállalnia, hogyan állnak a nemzetközi kapcsolataik?

Jól állnak, folyamatosan működnek, rengeteg programon veszünk részt, többen veszünk részt, azaz szakítottunk a korábbi gyakorlattal, hogy ezeken csak a Mazsihisz elnöke és ügyvezető igazgatója jelent meg, így most az ifjúsági csoportunk, az alelnökeink, a különböző szakterületek vezetői képviselik a szervezetet a különböző nemzetközi konferenciákon. Rövidesen lesz a Zsidó Világkongresszus összejövetele New Yorkban, ahol a következő négy évre választjuk meg a WJC vezetőit.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter