Ez egy felemelő érzés

Ez egy felemelő érzés

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Klauzál Lions Klub örökös elnöke a szokásos Morzsabálról beszélt, amit az Operában tartottak.

Morzsabált rendeztek az Operában, de tulajdonképpen mi is ez a rendezvény?

A Morzsabált mindig az Operabál másnapján rendeztük meg, a Klauzál Lions Klub szervezésében, immár kilencedik alkalommal. Kilenc évvel ezelőtt azzal a gondolattal kopogtattam be az akkori főigazgató úrhoz, hogy a gyönyörűséges Operabál másnapján miért ne élvezhetnék az épületet kisgyerekek, a meseszép környezetet és tegyünk valami jót értük is.

Idén mit láthattak a gyerekek?

A Jancsi és Juliska gyerekoperát, ez egy egyórás darab. Idén több mint 700 gyereket láttunk vendégül az ország különböző részeiből, most még a Vajdaságból is érkeztek gyerekek, külön izgalom volt, hogy megérkeznek, mert a határon egy kicsit megcsúsztak, de szerencsére nem késtek el. Ennek a szervezése egy örömteli feladat, mind az Operaháznak, mind a Klauzál Lions Klub számára.

Minden Morzsabálon egy fair play díjat is kiosztanak, de idén mi történt?

Megtörténik majd a díjátadás, de csúszik egy kicsit, mert akit szeretnénk elismerni, külföldön van, de amíg át nem veszi, addig a nevét titokban is szeretnénk tartani.

Hogyan választják ki azokat a gyerekeket, akiket vendégül látnak? Az Opera főigazgatója egy korábbi interjújában elmondta, hogy van olyan gyerek, aki az Önök szervezésében volt először az épületben, de azóta már lelkes látogatója az előadásoknak.

Mi, mint szervezők arra törekszünk, hogy minden évben máshonnan érkezzenek gyerekek, az meg nagy öröm, ha vannak, akik már jegyvásárló látogatói az Operának, miután vendégül láttuk őket. Nem egyszerű a gyerekek kiválasztása, mindig vannak olyanok, akik már nem férnek bele ebbe a létszámba. Akik idén nem fértek be, azok a jövő évben természetesen elsőbbséget élveznek.  Igaz, hogy a felújítások miatt az Erkel Színházban lesz a rendezvény, de ebben az a jó, hogy többen férnek be, több gyereket láthatunk vendégül, persze az rossz lesz, hogy mégsem az Operába megyünk.

A gyerekek ajándékcsomagokat kapnak Önöktől, ezek honnan jönnek, adományból?

Nem, elsősorban a mi tagdíjainkból, de nem csak ezzel segítünk, hanem az ajándékcsomagok bepakolásában is szerepet vállalunk.

Akkor beszéljen kérem a Klauzál Lions Klubról, a tagokról!

A Magyarországi Lions Szövetség majdnem harminc éve alakult, ezen belül az elsők egyike volt a Klauzál Lions Klub.  Mondhatom, hogy ez egy baráti társaság, havonta egy alkalommal találkozunk, nem egy szigorú követelményrendszerrel működünk, de természetesen a megfelelő jogi és gazdasági szabályozók mentén. Boldogan találkozunk, boldogok vagyunk együtt, boldogan teszünk valami jót évente egy-két alkalommal. Elsősorban gyerekekkel foglalkozunk, rengeteg dolgot kell megoldani ebben a világban, országban, ha mindenki csak egy apróságot tesz hozzá, akkor már valami jót tett. Mi elsősorban a hátrányos helyzetű kisgyerekekkel foglalkozunk, nem akarjuk megváltani a világot, de ha egy ilyen örömteli eseményen veszünk részt, az egy felemelő érzés.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter