Egyedülálló projekttel a kóser zöldségekért

Egyedülálló projekttel a kóser zöldségekért

Szabó György, az Agro Rehab Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a kóser zöldségtermesztésről beszélt.

Az Ön cége kóser zöldségek termesztésével foglalkozik. A héten a zsinagógákban a felajánlásokról szóló hetiszakaszt olvassák fel. Mennyiben járul hozzá a felajánlásokkal a zsidó közösség, a kóser termékeket kedvelők életéhez az Agro Rehab?

A cég egy világszinten egyedülálló projektet ad nem csak a kóser társadalomnak, hanem Magyarország egészének. Mi itthon valósítottunk meg egy olyan mezőgazdasági projektet, amit szinte egyedülállóan művelünk a világban, ez pedig a kóser zöldségtermesztés.

Kik foglalkoznak ezzel?

Megváltozott munkaképességű kollégák és egészséges munkavállalók végzik el a feladatokat. Így a cég létrehozásával munkahelyeket sikerült teremteni és remélem, hogy a jövőben még több munkahely jön majd létre.

Melyek a fő termékei a cégnek?

A két legfontosabb termék a brokkoli és a karfiol, ezekkel van a legnagyobb kósersági probléma a zöldségpiacon.

Mik ezek a kósersági problémák?

Van egy általános probléma a zöldségek és a gyümölcsök egy részével, ez pedig a rovartartalom. A termények egy része mosással kóserrá tehető, tudni kell, a rovartartalom azért problémás, mert ezeknek a fogyasztása szigorúan tilos. A brokkolit és a karfiolt nem lehet tisztítással kóserrá tenni, így ezeknek a fogyasztása évekkel ezelőtt teljesen tilos volt a vallásos zsidóság számára.

Önök hogyan termesztik ezeket a zöldségeket?

Fóliasátrakban történik a termesztés, amelyek azért több pontban is különböznek a hagyományos fóliasátraktól, mert a termesztés körülményei különlegesek. A sátrak részben megakadályozzák a rovarok, kártevők bejutását.

Mondhatjuk azt is, hogy ezek a zöldségek – a mai divatnak megfelelően – biozöldségekké válnak?

Nem, mert a biotermesztés azt jelenti, hogy egy másfajta rovart visznek be a sátorba, annak érdekében, hogy más rovarok elpusztításra kerüljenek. Így egyelőre nem lehet arról beszélni, hogy a kóser termesztés bio is legyen. Folytatunk kutatásokat a bio kóser termékek előállítására, de ennek még nem jött el az ideje.

Az Agro Rehab kóser savanyúsággal is foglalkozott, mi van most ezzel az ágazattal?

Leálltunk a kóser savanyúsággal, mert beláttuk, ahány ország, annyiféle ízt kéne előállítanunk, ami azért nehezen megvalósítható. Ráadásul az európai felvevő piac igen kicsi ezeknek a termékeknek a tekintetében, hogy nem éri meg egy-egy országra szabott ízzel elindulni mondjuk a savanyúkáposzta piacán.

A termesztett kóser zöldségekhez szükség van rabbinikus hozzájárulásra, kósersági pecsétre. Önök kitől, kiktől kapják ezt?

A világ legerősebb kósersági szervezeteivel dolgozunk, a nevüket nem kívánom nyilvánosságra hozni.

Ön egy szigorúan kósert fogyasztó ember, akkor ezek szerint a saját termékeit fogyasztja?

Természetesen.

Ha már kósert fogyasztó ember, mennyire könnyű ma ilyen életet élni Budapesten?

Kellő felkészültséggel nem nehéz, van azért kiváló kóserüzlet, vannak kiváló éttermek, persze nem árt gondoskodni, hogy tartsunk otthon akár Izraelből hozott élelmiszert is.

Rövidesen itt a sorsvetés ünnepe, Purim. Hogyan készül az ünnepre?

Nálunk szinte mindennap Purim van, mert szinte mindennap új és szinte lehetetlen feladatokkal kell megküzdeni, ami azért sokszor mosolyra fakasztja a társaság dolgozóit. Ami meg az otthoni ünnepet jelenti, az mindig egy kellemes élmény, amikor a gyerekek hazaérkeznek a világból az ünnepekre.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter