Dr. Falus Ferenc vezeti a Heti Vizitet

Dr. Falus Ferenc vezeti a Heti Vizitet

A Heti Tv elindította egészségügyi magazinműsorát, melynek vezetését dr. Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos vállalta el. A műsorvezetésben még új, ám az egészségügyben komoly tapasztalatokkal rendelkező szakember szerint az ágazat minden területét igyekeznek majd körbejárni, minden adás középpontjába pedig a beteg, az ember áll majd.

 

Az első adásban Falus Ferenc a betegjogok ügyét beszélgette át alaposan Csehák Judit volt egészségügyi miniszterrel, aki a Betegjogi Közalapítványnak volt az első és egyben utolsó elnöke, aki beterjesztette a betegjogokról szóló törvényt az Országgyűlésben.

Komoly kérdések merültek fel, mint olyanok, ha már bekerül az ember egy kórházi intézménybe, akkor ott milyen jogai vannak, milyen lehetőségei vannak, hol és kinél tehet a beteg panaszt, ennek pedig milyen következményei vannak, lehetnek. Csehák Judit elmondta, amikor először volt szó a magyar egészségügy komolyabb átalakításáról, még a rendszerváltoztatás küszöbén, akkor még nem kerültek előtérbe a betegjogok, erre 1994 környékén került sor, amikor a hazai szakemberek a Soros Alapítvány közreműködésével ismerkedhettek meg az európai és amerikai gyakorlattal. Legelőször a betegjogokkal foglalkozó oktatókat képezték ki, majd ez adta az emberi háttérbázisát annak a törvénynek, amit az akkori MSZP-SZDSZ kormány nyújtott be, ahol először került jogszabályba a betegjogok ügye. A Pécsett kiképzett betegjogi képviselők rövidesen megkezdhették a munkájukat, elsősorban nem panaszjoggal foglalkoztak. Sokkal fontosabb volt, hogy miként lehet a beteget releváns információkhoz juttatni, hogyan választhatja meg a beteg a kezelését, miként kérhet egy második konzíliumot kontroll gyanánt. Ahogy az is, hogy ha úgy érzi, ne jut hozzá a TB által finanszírozott ellátáshoz, akkor hogyan és kinél tehet panaszt.  Mindezek mellett a jogszabály azt is tartalmazta, hogy a betegeknek miket kell betartani egy egészségügyi intézményben, hiszen a hangsúly az együttműködésen van. Csehák Judit elmondta, bár az általa vezetett közalapítvány megszűnt, a betegjogi képviselet a politika minden vihara, a kormányváltások ellenére továbbra is működik és ez hasznos dolog. A betegjogi képviselőknek már az indulástól kezdve sem a papírok gyártása volt az érdeke, hanem a kövtetítés, a betegek elmondása szerint, azért fordultak a képviselethez, mert nem akarták, hogy az őket ért méltánytalanság mással is előforduljon. Ha valakinek bármilyen gondja merül fel, az megkeresheti a különböző betegszervezeteket, érdemes beszélgetni az azonos betegségben szenvedő betegtársakkal, hozzátartozóikkal is. Ám az információk között sok lehet a fals is, ezért is van szükség az olyan társaságokra, mint amit orvosok és gyógyszerészek hoztak létre, azzal a céllal, hogy kiszűrjék a téves információkat.

Most már jöhet a következő Vizit.

Wilner Péter