A Vatikán és a római zsidók közös menóra-kiállítást rendeznek

A Vatikán és a római zsidók közös menóra-kiállítást rendeznek

 

A Szent Péter-téren és a Római Zsinagógában párhuzamosan tartott kiállításon körülbelül 130 menórát tesznek közszemlére, további menórák képeit sírköveken, szobraikat, középkori és reneszánsz menóra-illusztrációkat. A Louvre és a londoni National Gallery egyaránt hozzájárult a kiállításhoz.

menora_r__ma.jpg

A Vatikán és a római Zsidó Múzeum közösen rendezi meg a mindeddig példátlan tárlatot a zsidóság ősi szimbólumáról és megkísérelnek eloszlatni bizonyos legendákat egy 1500 éve eltűnt jeruzsálemi menóráról is.

A kiállítás a Vatikáni Múzeum nemrég kinevezett első női igazgatója, Barbara Jatta szerint vallási és történelmi szempontból egyaránt érdekes, bár a legnagyobb „sztár”, a Templom elpusztítása után Titusz római hadvezér (később római császár) által lehurcolt híres menóra távollétével tüntet majd, ugyanis 1500 évvel ezelőtt sajnálatosan nyoma veszett. A róla keringő legendák azonban körüljárhatóak. A tárlatról kiderül, hogy nem a Tevere folyó (Tiberis) nyelte el és nem is a Vatikánban rejtőzik titokban – alighanem egy vandál támadás során tűnt el Rómából.

A 2009-ben, egy a Kineret (Genezáreti)-tónál zajló ásatáson előkerült páratlan lelet, a Magdala-kő azonban megtekinthető: ezen egy hétágú menóra látható, hasonló ahhoz, amely Titusz diadalívén tűnik fel Rómában és amelyet feltételezések szerint egy olyan művész csinálhatott, aki láthatta még az elveszett menórát a Templomban, amikor még állt.

Katolikus és zsidó vezetők egyaránt úgy ítélik meg, hogy a „Menóra – kultusz, történelem és mítosz” elnevezésű tárlat is újabb biztos jele a II. Vatikáni Zsinat óta egyre szorosabb vallásközi kapcsolatok további elmélyülésének.