A Heti TV hírei 2017,02,23-án reggel

A Heti TV hírei  2017,02,23-án reggel 

Hazai híreink:

 

Az 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonását javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek a városvezetés a kormánnyal egyetértésben a jelen körülmények között, az egység megbomlása miatt – nyilatkozta Tarlós István főpolgármester. Tarlós István Orbán Viktor miniszterelnökkel és Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökével folytatott megbeszélést követően elmondta: a találkozó során az ő javaslata is az volt, amit a kormány is javasol,  hogy egység nélkül valóban nincs értelme próbálkozni és az ország tekintélyét csorbítani, esetleg lejáratni. Közölte, a jövő hét elején erről a Fővárosi Közgyűlésnek kell majd döntenie, rendkívüli ülésen. Megjegyezte, a MOB vezetése ezt tudomásul vette.

Lázár Jánost tudnák a legtöbben elképzelni Orbán Viktor utódának, a jobboldal vezetőjének egy közvélemény-kutatás szerint. Varga Mihály, Vona Gábor és Navracsics Tibor került még a kutatásba, Rogán Antal nem jutott be a mérésbe. A SzondaPhone adatmérése nyomán A fideszes szavazók körében mostanra szinte nullára csökkent Vona Gábor támogatottsága, a jobbikosok körében viszont van támogatottsága Lázár Jánosnak. A legtöbb voks arra az opcióra érkezett, amely egy még ismeretlen polgári fiatalt tudna elképzeli a jobboldal vezetőjének.

 

Az MSZP kérésére az LMP vezetői szerdán megbeszélést folytattak Botka Lászlóval, a szocialista párt elnöksége által támogatott miniszterelnök-jelölttel. Megerősítették: az LMP önállóan készül a 2018-as választásra és mind a 106 választókerületben saját jelöltet állít. Ezt a megbeszélésen az MSZP számára is egyértelművé tették. Erős LMP nélkül nincs kormányváltás és hiszünk abban, hogy 2018-ban a kormány leváltható – közölte a párt.

 

Már idén munkaszüneti nap lesz nagypéntek. Ez azt jelenti, hogy április 14-én négynapos hétvége kezdődik. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben, A Magyarországi Református Egyház Zsinatának emlékülésén jelentette be, hogy nagypénteket munkaszüneti nappá nyilvánítják. „Egyetlen akadályt kell vennünk: egy karcagi református atyafi bólintására várunk.”A javaslat egyik beterjesztője Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere volt.

 

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet éves jelentésében a korábbiaknál több szó esik Magyarországról, az európai régió egyik legkiábrándítóbb emberi jogi teljesítményét nyújtja az ország – mondták a szervezet szakértői a jelentés bemutatóján, szerdán Budapesten. A Magyarországgal foglalkozó országjelentésben kifejtették: az alaptörvény módosítása „elenyészően kevés demokratikus kontroll mellett bevezette a terrorveszélyhelyzet homályosan és tágan meghatározott intézményét”.Magyarország továbbra is súlyosan korlátozta a menekültek és a menedékkérők bejutását az országba, több ezer ember ellen indítottak büntetőeljárást a déli határon felhúzott határzáron keresztüli illegális határátlépés miatt. Mint írták, a kormány több mint hatmilliárd forintot költött kommunikációs kampányokra, amelyekben „bűnözőknek és a közbiztonságra veszélyes elemeknek” ábrázolták a menekülteket és migránsokat.

 

A „bevándorláspárti” Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet semmi mást nem tesz, csak folyamatosan törvénysértésre buzdít – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A szervezet szerdán hozta nyilvánosságra hozta éves jelentését. Ennek bemutatásán a szervezet szakértői egyebek mellett azt mondták, az európai régió egyik legkiábrándítóbb emberi jogi teljesítményét nyújtja Magyarország.

A Krónika vezércikke szerint a román és a magyar kormánypártok hasonló nézetei mentén javulhatnak a Románia és Magyarország közötti államközi kapcsolatok. Az erdélyi magyar napilap vezércikkírója annak kapcsán vizsgálta a román-magyar kétoldalú kapcsolatok alakulását, hogy jövő héten Magyarországra látogat Teodor Melescanu román külügyminiszter. Úgy vélte: a bukaresti hatóságok minden bizonnyal erre a találkozóra való tekintettel bólintottak rá hosszú-hosszú gondolkodás után a közös határszakasz tíz új átkelőjének az időszakos megnyitására.

 

Külpolitika:

 

Az izraeli légierő légicsapást mért Damaszkusz határánál egy Libanonba tartó katonai konvojra. A szír fővárostól északkeletre, a libanoni határ közelében, al-Katifnál csaptak le a szíriai hadsereg harmadik divíziójának előretolt állásaira, ahol a libanoni média szerint a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet katonai buszait, más források szerint egy fegyverszállító konvoj járműveit vették célba. Az izraeli hadsereg számos alkalommal hajtott végre légicsapást a Szíriából a Hezbollahhoz tartó, Iránból származó  fegyverszállítmányok ellen.

 

Bizalommal való visszaélés gyanújával eljárást indított szerda este a párizsi ügyészség Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökének és államfőjelöltjének kabinetfőnöke ellen az állítólagos fiktív európai parlamenti asszisztensi állása ügyében – közölték rendőrségi források. Az Európai Parlament gyanúja szerint Marine Le Pen több év alatt 300 ezer eurót fizettetett ki Brüsszellel az asszisztensének, aki azonban nem a képviselői irodában, hanem az FN-nek dolgozott. Catherine Griset 2010 és 2016 között volt papíron a pártvezér brüsszeli munkatársa, valójában azonban ő Le Pen személyi asszisztense és kabinetfőnöke évtizedek óta. Az ügyben a kabinetfőnök mellett szerdán kihallgatták a pártvezető testőrét, Thierry Legier is, aki 2011-ben volt Le Pen uniós asszisztense, de ellene nem indult eljárás.

 

Francois Fillon francia konzervatív elnökjelölt lehagyta Emmanuel Macron centrista jelöltet és feljött a második helyre, két hónappal a választás első fordulója előtt. Az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint – amelyet a BFM hírtelevízió ismertetett szerdán – a családtagjai állítólagos fiktív parlamenti asszisztensi állásai miatt botrányba keveredett Francois Fillon népszerűségi mutatója a múlt hétvégén három százalékpontot emelkedett, és a konzervatív jelölt jelenleg a második helyen áll az első fordulóban, miközben Emmanuel Macron öt százalékpontot veszített és visszacsúszott a harmadik helyre.

 

Képmutatónak nevezte az ENSZ-t Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán megkezdődött ausztráliai látogatásán, amiért a világszervezet decemberben – az Egyesült Államok tartózkodásával – elítélte Izrael telepespolitikáját. Viszont dicsérte az ausztrál kormányt, amiért annak miniszterelnöke megígérte: Canberra soha nem szavaz meg olyan határozatot, amely egyoldalú módon bírálja Izraelt. Netanjahu személyében először látogatott hivatalban lévő izraeli miniszterelnök Ausztráliába.

 

Gazdasági hírek:

 

A magyar gazdaság teljesítménye a korábbi jelentéssel megegyezően szilárd, noha Magyarország korlátozott haladást mutat az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásainak végrehajtásában – közölte az Európai Bizottság. Hangsúlyoztá, hogy a magyar gazdaság stabilitását az egyre növekvő hazai kereslet eredményezte. Magyarországon a hazai össztermék mértéke felülmúlta a 2008-as gazdasági válság előtti csúcsértékét, 2016-ban 1,9 százalékkal nőtt a lakossági fogyasztás és a nettó exportbevételeknek köszönhetően. Ennek ellenére a gazdasági növekedés továbbra is egy teljes százalékponttal alacsonyabb a válság előtti mutatókhoz képest.

 

Sport:

 

A Kínai Labdarúgó Szövetség azt tervezi, hogy 2025-ig 50 ezer sportági utánpótlásképző akadémiát hoz létre az országban – közölte Vang Teng-feng, a szövetség alelnöke. A korábbi célok szerint 2020-ig 20 ezer futballiskolát kellett volna alapítani, hogy Kína a világ labdarúgásában vezető szerepet tölthessen majd be. Vang Teng-Feng azt mondta, hogy minden akadémián átlagosan ezer fiatal játékossal foglalkoznak majd. A Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping nagy futballrajongó, és a közelmúltban sürgette, hogy fejlődjön a sportág az országban.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön a hajnali, reggeli órákban erősen felhős lesz az ég, majd délnyugat felől  felszakadozik, csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen kisüt a nap. Északkeleten néhol még előfordulhat gyenge zápor. A délnyugati szél nagy területen élénk, elsősorban a magasabb helyeken és északkeleten erős lesz, este a Dunántúlon viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

 

És végül a mai érdekesség:

Közösségi finanszírozással akarnak összegyűjteni egymillió fontot brit művészek és aktivisták, hogy állandó emlékművet állítsanak David Bowie-nak a néhai sztár szülőhelyén, London Brixton negyedében.A kilenc méter magas acélszobor a zenész 1973-as Aladdin Sane című lemezének borítóján látható piros villámot fogja ábrázolni. A piros és kék színű köztéri alkotás egy Bowie-t megörökítő falfestmény mellett kapna helyet.Charlie Waterhouse, a projekt mögött álló művészek egyike szerint az alkotás „egyszerre lesz megdöbbentő, idétlen és végtelenül vidám”.A kezdeményezők közösségi finanszírozás révén akarják összegyűjteni a szükséges egymillió fontot. A projektet a helyi vezetőség is támogatja.David Bowie énekes-dalszerző és producer, aki több mint negyven évet átívelő karrierje során a glam rock, az art rock, a soul, a hard rock, a dance pop, a punk és az elektronikus zene világában is kipróbálta magát.Az előadó 69 éves korában, 2016. január 10-én halt meg rákbetegségben.