Kósa Lajos Halász Jánossal tartott keddi sajtótájékoztatóján.

Szigorítani kívánjuk a határőrizeti területen lefolytatott eljárást, és megakadályozni azt, hogy belépjen Magyarországra és az unió területére bárki, akinek nincs rá engedélye – jelentette ki Kósa Lajos Halász Jánossal tartott keddi sajtótájékoztatóján.

A keddi napon kezdte el tárgyalni a Ház a határőrizeti területen lefolytatott eljárás szigorításával kapcsolatos egyes törvények módosítását.

Kósa Lajos emlékeztetett, korábban létezett Magyarországon a menekültügyi őrizetbe vétel intézménye, de ezt 2013-ban meg kellett szüntetni az unió által kezdeményezett kötelezettségszegési eljárás miatt. Utána ugrásszerűen megemelkedett a hazánkba illegálisan érkező migránsok száma – fűzte hozzá.

„A KORMÁNY ÁLTAL ELÉNK TÁRT ADATOK MESSZEMENŐEN ALÁTÁMASZTJÁK, HOGY MAGYARORSZÁGON MIGRÁCIÓS VÁLSÁGHELYZET VAN.”

Felidézte, később a parlament megszavazta az idegenrendészeti fogvatartás intézményét, mely azokra a migránsokra vonatkozott, akik nem működnek együtt a hatóságokkal, sőt, veszélyt jelentenek a munkavégzésükre, vagy bűncselekményt követtek el.

Arról is beszélt, ha most valaki menedékkérelmet ad be a határon, akkor a határzónában kell tartózkodnia, ott kell kivárnia a jogerős eljárás végét. Ha pedig 28 napon belül nincs jogerős döntés, akkor a magyar hatóságoknak kötelezően ki kell jelölniük egy tartózkodási helyet a számukra Magyarországon. A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra is, sokszor előfordul, hogy – a migrációt segítő civilnek mondott szervezetek felvilágosításának is köszönhetően -, elhúzzák 28 napon túl az eljárást, majd erre való hivatkozással bejönnek a migránsok az országba, majd távoznak.

Fotó: fidesz.hu

Kósa Lajos közölte, bezárják ezt a kiskaput. Aki beadja a kérelmét, annak a határon kell megvárnia a jogerős eljárás végét, senki sem léphet be, akinek nincs erre engedélye. Hangsúlyozta, nincs őrizetbe vétel, a határnál kijelölt tartózkodási hely nyitott, azt el lehet hagyni, csak nem Magyarország felé.

Szigorítani kívánjuk a határőrizeti területen lefolytatott eljárást, és megakadályozni azt, hogy belépjen Magyarországra és az unió területére bárki, akinek nincs rá engedélye – szögezte le.

A kormánypárti politikus felhívta a figyelmet arra is, a tervezett intézkedéseket menekültügyi válsághelyzetben lehet alkalmazni. A kormány által elénk tárt adatok messzemenően alátámasztják, hogy Magyarországon migrációs válsághelyzet van – mutatott rá.

Kósa Lajos elmondta, a parlamenti vitában nyilvánvalóvá vált, hogy a szocialisták nem támogatják ezt az intézkedést. Nem vagyunk meglepve, a szocialistákra Magyarország védelmében sohasem lehetett támaszkodni, most is a migránsok pártján vannak – jegyezte meg. A frakcióvezető aláhúzta, meggyőződésünk, hogy a vélhetően meginduló uniós jogvitákat meg tudják nyerni.

A sajtótájékoztatón Kósa Lajos és Halász János kitért az Országgyűlés heti munkájára, a megszavazott törvényekre és a Ház előtt lévő egyéb előterjesztésekre is.