Egyszerűen nekünk találkoznunk kellett.

Egyszerűen nekünk találkoznunk kellett.  

Szűcs Gabi énekes legújabb produkcióiról beszélt, több helyen is lehet majd hallani, a Zsidó Művészeti Napokon, de még a MÜPÁ-ban is fellép.

 

Idén Ön is fellép a Zsidó Művészeti Napokon, mit is csinál majd?

Alapvetően énekelni fogok, de azért egy kicsivel komplexebb feladatom is lesz. Most volt egy ötletem, amit meg is valósíthattam, így egy zenés estet adunk, nem „csak” egy koncertet. Lesz zenei rész, ahol a zenekarommal szerepelek, de lesz egy prózai háttér is, ezt Hegedűs D. Géza biztosítja. A zenei részben a swing zene segítségével járjuk körbe a világot a II. világháború alatt. Ugye a swing a harmincas évek végétől az ötvenes évek elejéig volt roppant népszerű, persze ma is imádják ezt a zenét az emberek, én magam is, nekem ez a közegem.

Hogyan lehet ezt a zenét ma is népszerűvé tenni?

Például a dalok újra hangszerelésével, hogy a mának is mondjanak valamit. Most ezen az esten az a célunk, hogy a szórakoztató jelleget mutassuk be. Igen, vannak borzalmak, de közben éjszakánként a világ tombol, táncol. Erre építettük fel az est sztoriját zeneileg, ehhez kapja meg a néző a valóságot, a nappali történeteket Hegedűs D. Géza előadásában. De sikerült még a legjobb táncos csoportot is elcsábítani erre az estre, Bóbis Lászlót és táncosait. Minderre egyébként május 10-én kerül sor a MOM Kulturális Központban. Ha nagy igény mutatkozik az előadásra, akkor remélem, hogy sor kerül majd egy ráadásra is, sőt miután ez egy komplett színházi előadás, így akár turnézni is lehet vele, én mindenesetre nagyon szeretném.

Ön szerint miért vannak az emberek kiéhezve egy ilyen egy-két órás kiszakadásra a mai világból?

Nagyon vágynak a szórakozásra ma is, a swing ritmusára. Érdekes, de az én fiatalkoromban, annak ellenére, hogy ez nem a korosztályom zenéje, mégis a swing volt az, amire beindultam. Biztos, hogy az is szerepet játszott ebben, hogy a szüleim rengeteg Ella Fitzgeraldot, Armstrongot hallgattak, így én nem discoba jártam, hanem ezt a zenét hallgattam. Most megint van egy új generáció, amelyik megőrül ezért. Beöltöznek, így tombolnak, ehhez hozzájárult a Nagy Gatsby film sikere. Ez egy olyan műfaj, amelyik öt-tíz évenként hullámvasútként jön le és fel, ezért úgy gondolom, én még hetven évesen is a színpadon leszek.

Milyen egyéb elfoglaltságai vannak?

Készülök még egy nagy koncertre a MÜPÁ-ban, egy nőnapi bulit tartunk majd Tóth Verával és Váczi Eszterrel. Mellette járom az országot, koncerteket tartok.

Most dolgozik először Hegedűs D. Gézával?

Igen, de már ismerjük egymást régóta, én régi Vígszínházas vagyok, nekem nagy színészi terveim voltak egykor, de aztán elcsábított a zene. Ne jártam főiskolára, de azért a Vígben kaptam kisebb szerepeket Marton Lászlótól, innen ismerjük egymást Gézával. Érdekes, amikor Vadas Verának, a Zsidó Művészeti Napok vezetőjének elmondtam a terveimet az estre, akkor ők javasolták nekem Gézát. Megírtam a szinopszist, ami úgy kezdődött, hogy Géza bejön a színpadra, rajta egy ballonkabát, kezében egy bőrönd, közben dúdol egy dalt. Odaadtam neki, ő meg azt mondta, menjek el, nézzem meg a Márai darabját. Elmentem és pont úgy kezdődik ez a darab, ahogy én a szinopszisomban leírtam. Egészen hihetetlen volt, adva van egy színművész, aki Kossuth-díjas, van egy énekes és szinte ugyanazt gondolják, egyikük prózában, másikuk zenében. Egyszerűen nekünk találkoznunk kellett.

A magánéletében is ennyire szerencsés?

Nagyon, tizenöt éve élek együtt a párommal, aki civil, nekem nagyon fontos, hogy legyen egy olyan társam, akivel másról is tudok beszélni, mint a zenéről, a koncertekről, a fellépésekről.

Önt a Cotton Club Singers tagjaként ismerhettük meg, mennyire büszkék a munkájára egykori társai?

Nagyon, de én is rájuk. Nemrég tartottunk egy bulit a születésnapom alkalmából, meghívtam őket, meg a régi zenésztársaimat is, nagyon jó volt. Egyébként László Boldizsár is fellép majd a Zsidó Művészeti Napokon. Vadas Vera még Cotton Club Singersként léptetett fel minket először, de ő adott nekem először lehetőséget egy önálló koncertre is, ha jól emlékszem, akkor 2013-ban, amikor is Amy Winehouse dalait swingesítettem.

Egy sikeres előadónak vannak álmai?

Vannak, egy csomót be is teljesítettem már, tavaly például megkaptam a Fonogram díjat, de látok magam előtt még nagy projekteket, egyre nagyobb helyszínekkel és programokkal.

Mi a legnagyobb elképzelt helyszín?

Külföldön, akár a Carnegie Hall is szóba jöhet, de álmom még a párizsi Olympia színpada is.

Ha Párizs, akkor Edith Piaf. Nagy rajongója?

Természetesen, ismerem a dalait, láttam róla szóló darabot, filmet, ismerem az életét, rengeteg felvételt is megnéztem róla. Nekem szerencsésebb az életem, de az is igaz, amit ő letett az asztalra, az abból az életből jött, amit ő élt, ahonnan ő jött.

Hogy van Szűcs Gabi 2017-ben?

Nagyon jól, bár már eddig is rettenetesen sok dolgom volt, a Zsidó Művészeti Napok előtt lesznek németországi koncertjeim, már most tele a naptár tavaszra, nyárra, most azonban a legfontosabb számomra a Zsidó Művészeti Napokon való estem, de készülök a MÜPÁ-ra is nagyban. Ez is egy nagy terem azért, visszatérve az álmokra. Meg az is, hogy én nagyon szeretem a swing és a jazz nagy szerzőit, de már én is elkezdtem dalokat írni, ami szintén álmom volt, például azon a lemezen, amivel a Fonogram díjat nyertem, ami az első magyar nyelvű swingalbum volt, ott társszerző voltam. Egy évig tartott ez a munka, Gárdos Iván a szerzőtársam az, akivel folyamatosan dolgoztunk finomítottuk az ötleteket.

Hogyan tartja karban a hangját?

Én magam tartom karban otthon, amire szükség is van, hiszen nagy terhelésnek van kitéve a hangom a sok fellépés miatt. Már ezért sem járok énektanárhoz, korábban nagyon nagy szükség volt rá, Sík Olgához jártam.

Hogy áll a következő generációval?

Tisztelni kell őket, ha lehet, akkor meg üstökön kell ragadni, van egy formációm, a Stereo Swing, ahol huszonéves fiúkkal játszom együtt. Próbálok lépést tartani, mondjuk ezelőtt tíz évvel nem gondoltam volna, hogy egy DJ-vel lépjek fel, ma már ez is megtörténik.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter