A HetiTV reggeli hírei 2017.02.21

A HetiTV reggeli hírei 2017.02.21

Orbán Viktor felszólalásával kezdődött meg a parlamenti tavaszi ülésszaka. A kormányfő beszédében először a gazdaság eredményeit ismertette. Mint kifejtette, 2016 végére 74 százalékra csökkent a GDP arányos államadósság, és 490 milliárd forinttal több adó folyt be a költségvetésbe 2015-höz képest. A hiánycél tartható, erre az évre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, és a növekedés végre nem eladósodásból, hanem valóságos gazdaságos teljesítményből történik – emelte ki.

Orbán megismételte az évértékelőjében már említett öt veszélyt, amely szerinte ebben az évben fenyegeti az országot. Ezek a következők: harcolni Brüsszellel a rezsicsökkentés megvédéséért; a migránsok őrizetbe vétele, amíg kérelmükről nincs döntés; meg kell küzdeni a magyar politikát befolyásolni akaró nemzetközi szervezetekkel; az adópolitika és a munkahelyteremtő támogatások nemzeti hatáskörben tartása az unióval szemben. Az öt veszélynek az elhárítását tartja a kormány „új nemzeti politikának”. Ennek a megvalósításához minél szélesebb egyetértésre van szükség, ezért indít a kabinet nemzeti konzultációt ezekben az ügyekben.

A miniszterelnök szerint a budapesti olimpia nemzeti ügyből pártügy lett, így azonban nem lehet „diadalra vinni”. „Szeretnék nemzeti ügyet csinálni az olimpiából, de ha ez nem sikerül, akkor be kell látnunk, hogy pártügyként az olimpiát nem lehet diadalra vinni” – mondta Orbán Viktor.

 

Egyetért a főpolgármester azzal, amit a miniszterelnök a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról mondott, és örül, hogy Orbán Viktor megerősítette: legutóbbi találkozójukon nem volt szó a 2019-es főpolgármester-választásról. Tarlós István leszögezte, hogy egyetért azzal, amit a kormányfő nyilatkozott az olimpiáról. „Annak pedig örülök, hogy gyakorlatilag megerősítette az én szavaimat úgy az olimpiával, mint a pénteki megbeszélésünkkel kapcsolatban” – mondta.

 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megtagadta a szakhatósági hozzájárulást, így a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megtiltotta a Magyar RTL Televízió Zrt. és a Central Digitális Média Kft. közötti összefonódást. A Magyar RTL Televízió Zrt. 2016. október 15-én nyújtotta be arra irányuló kérelmét, hogy 30 százalékos üzletrészt, valamint irányítást biztosító jogokat szerezhessen az online tartalomszolgáltatási és hirdetési piacon jelenlévő Central Digitális Média Kft.-ben.

 

Újabb rakétakísérleteket hajtott végre hétfőn az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat háromnapos hadgyakorlata keretében, dacára annak, hogy az Egyesült Államok nemrég büntetőintézkedéseket vezetett be Teherán ellen, mert Washington szerint Irán a 2015-ös nukleáris megállapodás óta végrehajtott rakétatesztjeivel megsérti ezt a megállapodást. A Forradalmi Gárda közölte a Farsz hírügynökség szerint, hogy a rakétakísérletekkel esetleges „külföldi agressziók” ellen készül fel. A hírügynökség nem közölte a tesztelt rakéták hatótávolságát.

 

Öt amerikai zsidó közösségi házat ért bombafenyegetés hétfőn – írta a baloldali Haaretz. Ezek a fenyegetések abba a vonulatba illeszkednek, amelyek pár héttel ezelőtt történtek. Sem most, sem a korábbi fenyegetések után nem találtak bombát a hatóságok a különféle helyszíneken – írta a lap.

Donald Trump amerikai elnök határozottan elkötelezett az Európai Unióval folytatott partneri viszony mellett – mondta Mike Pence amerikai alelnök hétfőn Brüsszelben. „Enyém a kiváltság, hogy Trump elnök nevében az Egyesült Államok határozott elkötelezettségét fejezzem ki az Európai Unióval történő együttműködés és partnerség folytatása mellett” – mondta Pence, miután megbeszélést folytatott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

 

Tanúként hallgatta ki Tőkés László európai parlamenti képviselőt a román katonai ügyészség hétfőn az 1989-es romániai forradalom ügyében. Az EP-képviselő elmondta: a katonai ügyész kérdései az 1989. december 22. és 30. közötti, vagyis a Ceasescu-rendszer bukása utáni időszakra vonatkoztak, az erőszak ugyanis akkor szedte a legtöbb áldozatot, jóval többet, mint a bukáshoz vezető tüntetések idején. „Magam is úgy érzem, hogy ebben a felelősség az új hatalmat terheli, amely Ion Iliescu nevéhez köthető” – jelentette ki Tőkés László.

 

Határozottan cáfolta hétfőn az Európai Bizottság a testületet vezető Jean-Claude Juncker esetleges lemondásáról szóló, névtelen forrásokra hivatkozó sajtóértesüléseket. Alexander Winterstein szóvivő kijelentette: „Biztosra vehető, hogy Juncker ki fogja tölteni a mandátumát, energiával és eltökéltséggel telve, és nem indul újra a tisztségért.” A La Repubblica című olasz lap arról számolt be névtelenséget kérő illetékesekre hivatkozva, hogy a következő hetekben elképzelhető Juncker lemondása, ha nem sikerül elérnie, hogy a tagállami vezetők nyilatkozatot fogadjanak el az európai projekt újraindításáról az EU márciusi csúcstalálkozóján, a Római Szerződés 60. évfordulóján.

 

Ellentétes a kelet-ukrajnai válság békés rendezésére kidolgozott minszki megállapodás céljával és szellemiségével, hogy Oroszország hivatalos okmánynak tekinti a szakadárok által kiadott igazolványokat. Martin Schäfer német külügyi szóvivő kiemelte, hogy a minszki megállapodás Ukrajna állami szuverenitásának teljes körű helyreállítására irányul, amivel nem fér össze, hogy Oroszország útlevélként fogadja el a donyecki és luhanszki szakadárok által kiadott iratokat, hiszen úti okmányt csak állami intézmény adhat állampolgároknak. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton aláírt rendeletének értelmében a kelet-ukrajnai válságövezet lakói vízum nélkül, a szakadár területek hatóságai által kiállított személyazonosító igazolványok birtokában szabadon utazhatnak Oroszország területére, vállalhatnak munkát és végezhetnek tanulmányokat.

 

Minden érintett fél számára előnyös lenne egy szabadkereskedelmi egyezmény az EU, Oroszország és a szovjet utódállamok között – állapítja meg a müncheni ifo gazdaságkutató intézet. Gabriel Felbermayr, az ifo világgazdasági intézetének az igazgatója elmondta, hogy az intézet számításai szerint az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió között a szabadkereskedelem „az egymást jól kiegészítő gazdasági struktúráknak köszönhetően” az Európai Unióban 0,2 százalékkal, évente 91 euróval emelné meg az egy főre jutó reáljövedelmet, Oroszországban pedig három százalékkal, azaz 235 euróval.

 

Idén is jelentősen, 10 százalék körül emelkedhetnek a hazai reálbérek – mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter arra reagált, hogy a KSH adatai szerint kimagasló mértékben, 7,4 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek a nemzetgazdaságban 2016-ban. Varga Mihály rámutatott: a jelentős béremelkedés idén elsősorban amiatt várható, mert ez év elejétől életbe lépett a munkaadók és munkavállalók érdekvédelmi szervezeteivel kötött hatéves bérmegállapodás, így a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal emelkedett, és munkáltatókat terhelő adók érdemben csökkentek.

 

Sport:

 

Csay Renáta az Év női sportolójának járó díjat, Kozák Danuta pedig a legjobb olimpiai női kajakosnak járó elismerést kapta a World Paddle Awards-on. A hétvégén Montebelóban rendezett ünnepségen Csay Renáta vett részt, aki a világ legjobb maratoni versenyzőjeként elnyerte az Év női sportolója díjat. Kozák Danuta, aki Rióban három aranyérmet szerzett, a 2016-os év legjobb olimpiai teljesítményért járó díjat kapta – a gyermekáldás előtt álló kajakos nem volt ott az eseményen.

 

Időjárás:

 

Kedden többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk többfelé esővel, záporral. A legkevesebb csapadék délnyugaton, a legtöbb északkeleten valószínű. A délnyugati, nyugati szél megélénkül, éjszaka északkeleten, holnap másutt is megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 4 és 11 fok között várható.

 

És végül a napi érdekesség:

Abraham Lincolnt tartják minden idők legjobb elnökének az amerikai történészek – derült ki a C-SPAN amerikai közszolgálati televízió frissen közzétett felméréséből, amely szerint George Washingtont a második, Franklin D. Rooseveltet a harmadik, míg a listán idén debütáló Barack Obamát a 12. helyre sorolták a tudósok. „Ismét a három nagy vezeti a listát, Lincoln, Washington és FDR – ahogy annak lennie kell. Az pedig, hogy Obama 12. helyen debütált a rangsorban, igazán lenyűgöző teljesítmény” – idézte Douglas Brinkleyt, a texasi Rice Egyetem történészét a C-SPAN közleménye. A legjobb ötös mezőny idén Theodore Roosevelt és Dwight Eisenhower nevével teljes.