MSZP frakcióvezetője Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagálva.

A miniszterelnök az emberek valós problémáival foglalkozzon! – OrszággyűlésA miniszterelnök az emberek valós problémáit helyezze az új nemzeti politikája középpontjába! – szólított fel az MSZP frakcióvezetője Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagálva. Ülésezett a parlament.

Tóth Bertalan azt mondta, a miniszterelnök jöjjön ki az elefántcsonttoronyból, az embereknek nem méregdrága atomerőműre, nem stadionokra, nem olimpiára, hanem biztos megélhetésre van szükségük. Hozzátette: a kormányfő statisztikai számoknak nézi az embereket.

Szerinte a kormányfő összeesküvés-elméleteket gyárt, háttérhatalmakról beszél. „Ugyan már, én is szeretem a scifit”, de a valóság egészen más – közölte. A szocialista politikus azt mondta, miközben a miniszterelnök „fiktív háborúkat” indít felszámolja a sajtó-, a szólásszabadságot, a civil társadalmat, „Putyinabb akar lenni Putyinnál”.

Hozzátette: az MSZP régóta szorgalmazza, hogy a biztos megélhetés érdekében legyen nettó 100 ezer forint a minimálbér, de úgy, hogy a vállalkozások terhei ne nőjenek. Térjenek vissza a korábbi nyugdíjszámításhoz, amely alapján idén 3,2 százalékkal emelkedhettek volna a nyugdíjak! – javasolta Tóth Bertalan, aki az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mellett szorgalmazta azt is, hogy az átlagfogyasztás mértékig 20 százalékkal mérséklődjön a gáz, 10-10 százalékkal a villany és a távhő ára.

Tóth Bertalan szerint most úgy emelkedett a minimálbér, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozások versenyhátrányba kerültek, és kínkeservesen tudják kigazdálkodni a minimálbért terhelő járulékokat. Szólt arról is, hogy többen tartoznak gázszámlával most, mint tavaly.

A politikus a menekültüggyel kapcsolatban alkotmányos, a magyar emberek biztonságáról és a humánumról szóló javaslatot szorgalmazott, illetve közös európai megoldást.

A kormány szociális érzéke nulla

Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt, hogy több mint két éve kellene működnie annak a szegényeket támogató programnak, amelyre az Európai Unió 30 milliárd forintot adott.

A kormány azonban arra sem képes, hogy két év alatt beindítson egy rászorulókat segítő programot – fogalmazott a szocialista politikus, aki szerint a közbeszerzések részbeni eredménytelensége azt jelenti, eredménytelen volt a „tolvajcasting”. Szavai szerint a kormány szociális érzéke nulla, Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét nem érdekli ez a terület. Ki a felelős a történtekért? – kérdezte.

Hogyan semmisülhetett meg 1500 műemlékvédelmi dokumentum egy csőtörés miatt?

Hiller István arról beszélt, hogy a magyar műemlékvédelem sötét napja volt január 12-e, amelynek éjszakáján egy csőtörés miatt 1500 dokumentumot ért károsodás a Forster Gyula örökségvédelmi központ pincéjében, a fővárosi Táncsics Mihály utcában. Felidézte: innen „tessékelték ki” az örökségvédelmi szervezetet, hogy ide költözzön az nemzetgazdasági tárca.

A központ munkatársait egy egykori katonai raktárba vezényelték, a dokumentumok viszont maradtak. A műemlékvédelmi dokumentumok, tervek, fényképek úgy eláztak, hogy alig maradt valami – mondta. Kiemelte: békeidőben ilyen pusztulás emberemlékezet óta nem történt, majd kérdezte: mi történt, mit tettek a műemlékvédelem számára fontos dokumentumok pusztulásának megelőzése érdekében, és mekkora a kár?