Felavatták Eliezer Gilad emléktábláját

Felavatták Eliezer Gilad emléktábláját

Eliezer Gilad vagy születési nevén Glázner Vilmos emléktábláját avatták fel a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány székházában. A Szochnut egykori magyarországi vezetőjére emlékeztek.

 

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány vezetője, mint az emléktábla felállításának egyik kezdeményezője, Eliezer Gilad jóbarátja köszöntötte a megjelenteket. Az alapítványi vezető elmondta, az emléktábla avatásának apropóját, Eliezer Gilad 74. születésnapja adta. „Mindig szervezett, segített, támogatott, idegeskedett, szitkozódott és ha nagyon kellett, akkor oda is csapott egy-egy esetben” – jellemezte az igazi közösségi embert Gordon Gábor. Személyében Izrael egy két lábon járó történelemkönyvét is elvesztették, sőt ő olyan információkat is tudott, amelyeket sajnos már nem volt ideje megosztani másokkal. Glázner Vilmosként született, a Holokauszt után árván maradt, Izraelbe ment, ott lett Eliezer Gilad, ott lett katonatiszt, több csata és háború szereplője, ott lett büszke izraeli. Ám közben nem feledkezett meg a magyarországi zsidóságról, amelyik nagyon sokat köszönhet Eliezer Giladnak.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára elmesélte, hogy ő nagyon nem emlékezett a gyerekkorára, rengeteg emléket törölt, majd közel húsz éve látogatta meg őt az államtitkári szobájában egy magas, katonás férfi, akivel rövid beszélgetés során derült ki, hogy ő Eliezer Gilad, de Fónagy János biztosan úgy emlékszik rá, mint Glázner Vilire, az egykori osztálytársára. Az államtitkár is megemlékezett az állandóan jövő-menő Eliezer Giladról, akit többen is igyekeztek meggyőzni arról, hogy költözzön vissza Magyarországra, hiszen amúgy is egyre több időt töltött itthon. Mint azt Fónagy János kiemelte, azért is fájó a hiánya, mert ő vo,taz egyetlen, aki megértette a dilemmáit, amely a kortársak egy részét is érint, a hovatartozás kérdése. Eliezer Gilad nagyon fontosnak tartotta Izraelt és nagyon szerette Magyarországot,. míg Fónagy János nagyon szereti Izraelt, de Magyarország a hazája. Az államtitkár végül azt mondta, fontos, hogy Eliezer Giladnak, Glázner Vilinek egy méltó helyen van emléktáblája emlékének megőrzése miatt.

Szabó György, a Mazsök kuratóriumának elnöke azzal kezdte, hogy azon gondolkodott, mit is mondana Gilad a megjelenteknek. Valami olyasmit: Apukám, ne csináljátok ezt, nem kell ezt megtenni.

Szabó szerint Eliezer Gilad olyan nyomot hagyott, olyan jelkép volt, ami nagyon kevés van a magyar zsidóság előtt. Elmondta azt is, számára, mint egykori izraeli katonának, Gilad egy igazi ikon volt, olyan ember, aki9nek már a neve is mindent elmond az emberről. Eliezer Gilad nevéből az Eliezer az Mózes egyik fiának a neve, aki szerepel az egyik hetiszakaszban, a Jitróban is. Egy másik történet szerint Eliezer volt az, aki egyedül indult el Lót megmentésére. Nevének másik része, Gilad, ami emlékmű, emlékhely. Így Eliezer Gilad egy örök emlékhely, már életében is az volt Izrael népe és a magyarországi zsidóság számára egyaránt.

Schmidt Róbert Vilmos