Kósa Lajos Harrach Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Mindenképpen meg fogjuk védeni Magyarország és az unió határait – szögezte le Kósa Lajos Harrach Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Kósa Lajos fideszes, Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető pénteken Visegrádon tájékoztatta a sajtó képviselőit a kihelyezett frakcióülés döntéseiről.

„CSAK AZÉRT NINCS JELENTŐSEBB MENEKÜLTÁRADAT MAGYARORSZÁGON, MERT MEGVÉDJÜK AZ ORSZÁG HATÁRAIT.”

A frakcióülésen szóba került a határőrizeti rendszer kérdése is. A Fidesz frakcióvezetője közölte, újra átnézték azt a tervezett változtatást, melyet a kormány benyújtott a parlamentnek. Leszögezte, az időközben elhangzott bírálatok minden alapot nélkülöznek, ugyanis Magyarország messzemenőkig betartja a schengeni és a dublini megállapodásból, az emberi jogok európai nyilatkozatából eredő kötelezettségeit és az ENSZ vonatkozó menekültügyi konvencióit.

Kósa Lajos elmondta, az intézkedéscsomagot csak menekültügyi válsághelyzet esetében lehet alkalmazni, melyet a magyar jogszabályok határoznak meg.

A frakcióvezető leszögezte, ma nyilvánvaló, hogy menekültügyi válsághelyzet van. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy sok határsértési kísérlet történik, és folyamatosan puhatolják a határőrizet gyengeségét.

A sajtótájékoztatón Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a Fidesz-frakció várhatóan márciusban nyújtja be az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy biztosítsa a külföldi szervezetek magyarországi fiókszervezeteinek átláthatóságát.