Folytatódik a Licit és a Kultúrfelelős

Folytatódik a Licit és a Kultúrfelelős

A Heti Tv műsorában a múlt héten indultak el Bánó András új műsorai, így a műkereskedelemmel foglalkozó Licit és a hazai kulturális, színházi életet bemutató Kultúrfelelős.

 

A Licit ezen a héten a Kieselbach Galériába látogatott el, a galéria vezetője, Kieselbach Tamás arról beszélt, hogy miért is függesztette fel az aukciós tevékenységét egy időre a válság időszakában, majd arról, hogy újra visszatérve mit is jelentett neki egy atipikus Tihanyi Lajos festmény, ami egészen hihetetlen magas áron, 170 millióért kelt el. De a galéria tulajdonosa beszélt arról is, hogy – egy másik szintén rekordáron elkelt kép kapcsán -, hogy mi lehet Patkó Károly titka.

Kieselbach Tamás szerint, bár titkos a vevők személye, de egy-egy magasabb árnál kiderülhet, a festmények történetében mindig akad egy-egy magyar szál, már ami a magángyűjteményeket illeti. Kieselbach már nagyon várja, hogy ne csak a magyar szál működjön, legyen külföldi érdeklődés is, szerinte ez hamarosan meg is történik majd. A műsorban feltűnnek olyan a nagyközönség által még nem ismert alkotók is, mint Faragó Endre.

 

A Kultúrfelelősben Szilágyi Tibor volt Bánó András vendége. A Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész egy egészen különleges életinterjút adott Bánó Andrásnak, leginkább színdarabok kapcsán. Színházi történetek, sztorik, előadások, kollégák, rendezők, egy teljes élet került bemutatásra. De mellette szóba kerültek még Szilágyi Tibor könyvei, versei is.

Schmidt Róbert Vilmos