A HetiTV reggeli hírei 2017.02.16.

 

 

A HetiTV reggeli hírei 2017.02.16.

A migrációs helyzetről, a kampányfelkészülésről és a külföldi szervezetek magyarországi fiókszervezeteire vonatkozó átláthatósági szabályokról is szó lesz a Fidesz-KDNP háromnapos kihelyezett frakcióülésén, Visegrádon – közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. A külföldi szervezetek magyarországi fiókszervezeteire vonatkozóan tervezett átláthatósági szabályokról Trócsányi László igazságügyi miniszter ad számot – mondta Kósa Lajos, jelezve, hogy a támogatások nyilvánosságát akarják biztosítani, vagyonbevallást nem fognak előírni.

A Fidesz háromnapos kihelyezett frakcióülése után nemzeti konzultáció indul – erről a Heti Válasz írt. A kormány ezzel akarja ismét dominálni a közéleti napirendet, miután a nyilvánosságot az elmúlt hetekben teljesen eluralta a Momentum Nolimpia című népszavazási kezdeményezése. A témákat évértékelőjében már Orbán Viktor is előrevetítette, így márciustól „Brüsszel” intézkedéseiről és a „Soros-szervezetek” átláthatóságáról lehet majd levelezni a kormányzattal. Az olimpia a Heti Válasz értesülése szerint nem szerepel a konzultációra feltett ügyek között

Nem jelentek meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök, valamint Demszky Gábor, Budapest korábbi főpolgármestere, akiket a testület az Európai Csalás Elleni Hivatalnak a 4-es metró beruházásáról szóló jelentéséről hallgatott volna meg. Medgyessy Péter jelezte, hogy külföldön tartózkodik, de egy márciusi időpontban a bizottság rendelkezésére áll, Gyurcsány Ferenc és Demszky Gábor a sajtóban közölte, hogy nem mennek el a gazdasági bizottság ülésére, Bajnai Gordontól nem kaptak választ.

 

 

 

Sztrájkot hirdetett a szakszervezet a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél, az elégséges szolgáltatások tárgyában indított bírósági eljárásban február 20-át jelölték meg a munkabeszüntetés időpontjának. Az elmúlt évek elvonásai miatt gondok vannak, és további gondok lehetnek a hulladékszállítással – hívta fel a figyelmet a sztrájk szervezője, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél működő alapszervezete.


Szerdai ülésén elfogadta a Képviselő-testület az Erzsébetvárosi önkormányzat ez évi költségvetését. A 2017. évi költségvetés működési hiányt nem tartalmaz, működési hitel felvételével nem számol, illetve a 2011-től induló időszakhoz hasonlóan működési többletet tartalmaz.
„A kerület pénzügyi helyzete biztos alapokon nyugszik, és ez a költségvetés kialakításakor nagyban segítette a testület munkáját. 2017-ben a fontos közterület, intézmény és társasház fejlesztések mellett, még több lehetőség nyílik arra, hogy különböző támogatásokkal, kedvezményekkel megkönnyíthessük az erzsébetvárosi polgárok mindennapjait.” – mondta el Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere.Jelentős mértékben növekednek, például a lakhatáshoz nyújtott támogatások, a gyógyszer- és az átmeneti vagy tartós létfenntartási gondokhoz nyújtott támogatások összegei is, továbbá folytatódnak az Erzsébetváros Kártya program keretei között nyújtott kedvezmények. Az idei évben is nagyszabású akciókkal készül az önkormányzat, többek között továbbra is biztosítják a lakosok számára a kedvezményes állatkerti belépés lehetőségét.

 

Czakó Tibor, a Pizolit Személyszállító Kft. ügyvezető igazgatója cáfolta azt a sajtóban megjelent feltételezést, hogy egy illegálisan beszerelt üzemanyagtartály lett volna a Verona mellett januárban balesetet szenvedett autóbuszban. A megjelent hírek szerint az autóbusz elejébe épített póttank repedhetett meg a balesetnél, ami aztán az ütközéskor keletkezett nagy nyomás és hő miatt lobbant lángra.Czakó Tibor az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: gyári leírások bizonyítják, hogy a busz elejénél, jobb és bal oldalon gyárilag felszerelt üzemanyag-tartályok vannak. A képeken mindkét oldalon jól látható a gyári töltőnyílás.Az ügyvezető a póttank feltételezett robbanásáról azt közölte: a jobb oldali üzemanyagtartályt már az ütközés előtt feltépte a szalagkorlát, és a kidöntött villanyoszlop rövidzárlata lobbantotta be a kiömlő gázolajat. Ezt olyan kép- és videofelvétel is igazolja, amelyet nevét is vállaló szakértő jegyez, szemben egy névtelen szakértő állításával.

 

Magyarország számára megnyugtató a terrorizmus elleni harchoz és a több helyszínen jelentkező válság megoldásához való amerikai hozzáállás, az ugyanis nagymértékben egyezik Magyarország álláspontjával – jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter Brüsszelben. Elmondta: a külső fenyegetettségre adandó válaszról alkotott amerikai elképzelés Magyarország álláspontjával egyező módon azt hangsúlyozza, hogy nagyobb katonai szerepvállalással kell jelen lenni ott, ahol válság van, és a lehető leghamarabb békét kell teremteni annak érdekében, hogy az ott élők otthon maradhassanak és helyben boldogulhassanak.

Első közös sajtótájékoztatóját tartotta meg szerdán Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, és Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke.Trump elmondta, hogy nagyon keményen fog dolgozni, hogy egy nagyon jó békemegállapodás jöhessen létre Izrael és Palesztina között, amihez szerinte mindkét félnek kompromisszumokat kell tennie. Az amerikai elnök beszélt arról is, hogy a két félnek közvetlenül egymással kell tárgyalnia, egyben megkérte izraeli kollégáját, hogy egy kicsit fogják vissza a telepépítését. Trump kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a kétállami megoldásokat támogatja-e, azaz hogy külön palesztin állam jöhetne létre a békemegállapodás részeként. Idáig az Egyesült Államok elkötelezett híve volt a kétállami koncepciónak, ahogy az ENSZ, az Arab Liga, az Európai Unió és Oroszország is. Most viszont az amerikai elnök azt mondta, hogy a konfliktus rendezésére mind a kétállami, mind az egyállami megoldást elfogadhatónak tartja, ha elvezet a békéhez, bár korábban inkább azt gondolta, hogy a két állam megoldása könnyebben adja magát a két fél számára.

António Guterres ENSZ-főtitkár kiállt az Izrael és a palesztinok közötti konfliktus kétállami megoldása mellett közel-keleti látogatássorozatának egyiptomi állomásán. „Támogatjuk a kétállami megoldást” – mondta az ENSZ-főtitkár Kairóban az elnöki palotában Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. A január 1-jén hivatalba lépett Guterres szerdán kezdte meg első nagy közel-keleti körútját. Első állomásán, Egyiptomban több vezetővel is tárgyalt a szíriai, iraki, jemeni és líbiai konfliktusról.

A Krím félsziget Oroszország része, és Oroszország saját területeit nem adja vissza – szögezte le Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, reagálva Sean Spicer fehér házi szóvivő erre vonatkozó nyilatkozatára. Sean Spicer fehér házi szóvivő kedden, szokásos napi sajtóértekezletén a Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó lemondásával kialakult helyzetre reagálva azt hangoztatta, hogy az új amerikai kormányzat keményen fog fellépni Oroszországgal szemben, még akkor is, ha bizonyos területeken szeretne együttműködni vele.

Az Európai Parlament jóváhagyta az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást. Az egyezményt 408 igen szavazattal, 254 ellenében, 33 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a strasbourgi ülésen. A szabadkereskedelmi megállapodást hosszas egyeztetést követően tavaly októberben írták alá a brüsszeli EU-Kanada csúcstalálkozón, a belgiumi Vallónia tartomány hetekig tartó vonakodása után.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a kiskereskedelmi, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, áruk szabad mozgásának biztosítása érdekében, valamint azért, hogy fogadjon el intézkedéseket a környezeti zajok csökkentésére.

Legkorábban májusra állhat helyre a hízottbaromfi-termelés Magyarországon – nyilatkozta a hízott liba- és kacsafeldolgozással foglalkozó orosházi Pannon Fine Food Kft. ügyvezetője. Nyeste Lajos elmondta: januártól érzik igazán a madárinfluenza hatását, onnantól kezdve csak heti egy-két napon tudnak vágni. Januárban napi négyezer állatot dolgoztak fel, februárban némileg javult a helyzet, de két napra így is csak 8-10 ezer darab víziszárnyas levágása jut. A novemberi csúcsidőszakban naponta 7-8 ezer szárnyast vágtak, tehát a kapacitásuknak jelenleg is csak egyharmadát tudják kihasználni – húzta alá.

Sport:

A Bajnokok Ligája idei második játéknapján a nyolcaddöntők újabb két első meccsét játszották le: Bayern München – Arsenal 5-1

A Bayern fölénye félelmetes volt, két büntetőt is kaphattak volna, de ezeket nem fújta be a bíró, bár egyértelműen kezet ért a labda. Végülis mindegy lett, a Bayern a visszavágón már csak magát ejtheti ki, mivel 5-1-re győzött.

A másik rangadón Real Madrid – Napoli 3-1 , ezzel a Real biztos előnyből várja a visszavágót.

Időjárás:

Csütörtökön túlnyomóan borult, párás, néhol tartósan ködös idő várható, nagyobb eséllyel a Dunántúlon lehet szakadozottabb, vékonyabb a felhőzet. A borult tájakon szitálás, ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában -3 és +1 fok között alakulhat.

 

És végül, egy érdekesség:

 

Hosszú évekig tartó kutatás eredményeként Magyarországra kerültek Viktor Vasarely atomerőművek díszítéséhez készített tanulmányainak másolatai. Az ezredforduló környékén kezdtek kutatni az op-art stílus magyar származású képviselője, Viktor Vasarely tanulmányai után. Abban az időben a Magyar Nukleáris Társaság honlapján foglalkozott nukleáris témához kötődő képzőművészeti kezdeményezésekkel, így többek között Vasarely op-art stílusú terveivel. A művész Aix-en-Provence környékén alkotott, és amikor Párizsba vagy onnan haza utazott, a lyoni autópályáról a Rhone völgyében gyakran látta az atomerőművek szürke beton védőépületeit, hűtőtornyait. Egy ilyen alkalommal támadt az az ötlete, hogy milyen jó lenne kifesteni ezeket a nagy felületeket. Ezután hetekig azt tervezte, milyen egy szép atomerőművi külső és egy sor modellt is készített.