A hetiTV reggeli hírei 2017.02.74

A hetiTV reggeli hírei 2017.02.14

Belpolitika:

A kormány azt szeretné, hogy a magyarok saját maguk dönthessenek a jövőjüket meghatározó kérdésekben és Brüsszel – a bevándorlás területéhez hasonlóan – ne folytathasson máshol is lopakodó jogalkotást – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Meg kell védeni a rezsicsökkentést, a migrációs válság kezelésére meg kell erősíteni a jogi határzárat, nagyobb átláthatóságot kell biztosítani a külföldről pénzelt ügynökszervezetek esetében, emellett nemzeti hatáskörben kell tartani az adópolitikát és a munkahelyteremtést célzó eszközöket is – fejtette ki Dömötör Csaba azokat a legfontosabb területeket, amelyekben a kormány Brüsszellel és a magyarországi ellenzéki pártokkal is kemény vitára számít a következő időszakban.

Ítéletet hirdettek másodfokon is a 2006-os események kapcsán rendőri vezetők ellen indított büntetőperben. Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány jogerősen 400 ezer forintos pénzbüntetést kapott. A táblabíróság ugyanakkor felmentette az ötödrendű vádlottat – a Rendészeti Biztonsági Szolgálat volt műveletirányító tisztjét – az elöljárói gondoskodás elmulasztása miatt emelt vád alól. Egyebekben pedig helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, amely 2015 októberében javarészt megszüntette a vádlottak ellen folyó eljárásokat elévülés miatt.

 

Ismét aktivizálta magát Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke. A volt pártelnök egykori pártigazgatója, Velez Árpád a dunakeszi választókerületben lenne egyéni jelölt, míg Mesterházy Attila Veszprémben indulna, ahol 2015-ben az ellenzék támogatásával Kész Zoltán győzött. Mesterházy bejelentése újabb vitákat kavarhat az ellenzék soraiban – írta az Origo.

 

Az LMP szerint minden uniós normával szembemegy, hogy az Európai Bizottság máig nem tárta a nyilvánosság elé a Paks 2-vel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás elutasításának részleteit, Ungár Péter, az ellenzéki párt elnökségi tagja szerint ez azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe is exportálni tudta korrupciós politikáját.

 

Ha a magyar kormány felfüggeszti az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) metróberuházásáról szóló jelentése miatt a mintegy húsz milliárd forint utalását, akkor a főváros sem fog utalni – közölte Budapest főpolgármestere. Tarlós István a Miniszterelnökség vezetője, Lázár János által elmondottakra reagálva – miszerint a 4-es metróprojekthez az idén még 20 milliárd forintot kellene folyósítani a központi büdzséből Budapestnek, ám ennek a kifizetését felfüggesztik – úgy fogalmazott: „nincs akkora baj, túl azon, hogy kicsit kevesebb mint 20 milliárd ez a pénz, de (…), ha a magyar kormány felfüggeszti ennek az utalását, akkor mi sem fogunk tovább utalni, vagyis likvid problémát nem valószínű, hogy a fővárosnak fog a dolog okozni”.

 

A Párbeszéd közös kampányt és demonstrációkat szervez május közepére, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjainak budapesti terepszemléjére időzítve. Akcióikat az olimpiarendezésről szóló népszavazáshoz aláírásokat gyűjtő civil szervezetekkel és pártokkal közösen szeretnék megtartani. Tordai Bence úgy fogalmazott, ezzel a lépéssel szeretnék „bevinni a végső csapást” a budapesti olimpia tervének.

 

A Demokratikus Koalíció elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány meg akarja vonni a szociális juttatást azoktól, akik tartós egészségkárosodás miatt nem képesek dolgozni. Gréczy Zsolt azt mondta, hogy az érintettek eddig tartós munkanélküliként havi 22 ezer 800 forintot kaptak az államtól, de a Fidesz most kiveszi őket a munkanélküliek köréből egyrészt „statisztikahamisítás”, másrészt „megszorítás” céljából.

 

Megkezdődött a Házasság Hete. Országszerte és a határon túl több mint 250 programmal hívják fel a figyelmet a család és a házasság fontosságára. Magyarországon 2010 óta folyamatosan nő a házasságkötések száma. 2010 és 2015 között 10 ezerrel – csaknem 30 százalékkal – több pár fogadott egymásnak örök hűséget. 2016 első tizenegy hónapjában a házasságkötések száma 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, aminek tükrében az elmúlt 13 évben tavaly kötötték a legtöbb házasságot.

 

Külpolitika:

 

A keményvonalas Jahja Szinvart választották a Gázai övezetet uraló radikális Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) gázai vezetőjévé Iszmáil Haníje helyére – közölte a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet. A lap szerint Haníje is továbblép: ő ezentúl a Hamász élére kerül a leköszönő Háled Mesaal helyett, aki tavaly szeptemberben váratlanul bejelentette távozási szándékát. Mesaal 1996 óta volt a Hamász legfőbb politikai vezetője. Szinvar a Hamász katonai szárnyának egyik alapítója volt, akit Izraelben terrorizmus miatt ítéltek el. 22 évig volt börtönben; 2011-ben szabadult, egyike volt annak a több mint ezer palesztinnak, akiket Gilád Salit tizedesért cserébe engedett szabadon a zsidó állam. Kiszabadulása után Szinvar újabb izraeli katonák túszul ejtését sürgette.

 

Egy Szíriában elkövetett gyilkosság miatt huszonnyolc év börtönbüntetésre ítéltek egy dzsihadistát Belgiumban; helyi sajtóhírek szerint ez az első alkalom, hogy visszatérése után olyan bűncselekményért ítélnek el egy „külföldi harcost”, amelyet a hazájától távol követett el. Az antwerpeni bíróság bűnösnek találta a 24 éves Hakim Elouassakit, aki azzal dicsekedett el telefonon barátnőjének 2013-ban, hogy megölt egy elrabolt síita férfit Szíriában, miután a fogoly családja nem tudta kifizetni a teljes váltságdíjat. A Sharia4Belgium nevű terroristacsoport tagjaként számon tartott fiatalember nem sejtette, hogy telefonhívását lehallgatják, és annak segítségével több társának kilétére és más bűncselekményekre is fény derült.

 

Marine Le Pen választásra kényszerítené azokat a francia állampolgárokat, akik Európán kívüli országoknak is állampolgárai – adta hírül az Arutz Sheva. A Front National vezetője a France 2 TV nevű csatornán, egy elnökjelölti vita keretein belül beszélt terveiről. Arra a kérdésre, hogy Izraelre, valamint az országban jelentős létszámban élő zsidó közösségre is vonatkozna-e az intézkedés, Le Pen azt felelte: “Izrael nem az Európai Unió tagja, és sosem tekintett magára akként.” A politikus hozzátette: a lépés során az USA és észak-afrikai országok állampolgáraira is kiterjesztené a korlátozást, ugyanakkor Oroszországra nem.

 

Zágráb teljesíteni akarja a migránsok elosztására irányuló kötelező európai uniós kvótát, de a menekültek nem akarnak Horvátországba letelepedni – mondta Vlaho Orepic horvát belügyminiszter Deutsche Welle német rádió-televíziónak adott interjúban. Orepic jelezte: örültek volna, ha teljesíteni tudják a kvótát, de eddig csak 19 menekültet fogadott Zágráb, mert senki sem akar Horvátországba áttelepülni. „Tovább akarnak menni, Horvátországot csak tranzitországnak tekintik” – tette hozzá. Az Európai Unió 2015-ben először 40 ezer menekült önkéntes befogadásáról, majd 120 ezer további menekült tagállamok közötti kötelező elosztásáról hozott döntést.

 

A szerbek 73 százaléka nem indulna háborúba azért, hogy Koszovó Szerbia része maradjon – derült ki egy felmérésből. A belgrádi biztonságpolitikai központ vizsgálata szerint a megkérdezettek majdnem háromnegyede helytelenítené, ha háború törne ki Koszovó miatt, míg tíz százalékuk szerint igenis harcolni kellene a szerbek által még mindig saját déli tartományuknak tartott országrészért. A megkérdezettek 17 százaléka bizonytalan volt.

 

Az orosz szövetségi Nyomozó Bizottságnak bizonyítékai vannak arra, hogy az ukrán hadsereg harcászati rakétákat vetett be polgári lakosság ellen a Donyec-medencében. A bizottság „megdönthetetlen bizonyítékokat szerzett és rögzített az eljárási jognak megfelelően arról, hogy az ukrán fegyveres erők Tocska U típusú, nagy tűzhatású harcászati rakétarendszereket vetettek be a fegyveres konfliktus idején a békés lakosság ellen”. A testület négy települést nevezett meg, amelyek ellen – szerinte – bizonyíthatóan ilyen rakétákat vetettek be.

 

Kilenc embert elsodort egy lavina a francia Alpokban, Tignes település közelében, legalább négyen meghaltak. Ez az idei szezon eddigi legsúlyosabb balesete a francia hegyekben. Az elsodort nyolc síelő és kísérőjük Tignes közelében, a pályán kívüli területen tartózkodott, 2100 méteres magasságban, amikor elsodorta őket egy 400 méteres szélességű lavina.

 

A kétkamarás román parlament hétfői együttes ülésén kedvezően véleményezte Klaus Iohannis államfő kezdeményezését, aki a korrupcióellenes harc folytatásáról és a köztisztviselők feddhetetlenségi követelményéről akar kiírni népszavazást. A parlament egyhangúan fogadta el erről szóló határozatát, jóllehet a szociálliberális parlamenti többség korábbi nyilatkozataiban bírálta a jobboldali elnököt, amiért egy „magától értetődő” kérdésben veri húszmillió eurós költségbe az országot, szerintük csak azért, hogy megcsappant népszerűségét javítsa.

 

Gazdaság:

 

Az Európai Bizottság a novemberben előre jelzett 2,6 százalékkal szemben idén 3,5 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon téli gazdasági elemzésében. Nagyon fontos üzenet, hogy a magyar gazdaság külső szemlélők szerint is jó pályán van – mondta Varga Mihály az Európai Bizottság előrejelzésére reagálva. A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: „örülünk annak, hogy korábbi kritikusaink egyre inkább elismerik azt a teljesítményt, ami az ország mögött van”.  Ha nem tör ki újabb hullám, amely megrengeti a világgazdaság egészét, akkor joggal feltételezhető, hogy tartós marad az a felzárkózási folyamat, amivel Magyarország közelít a fejlettebb országokhoz, azaz gyorsabban tud növekedni az ország, mint a nyugat-európaiak – fogalmazott a tárcavezető.

 

Egyre nagyobb a munkaerőhiány a brit gazdaság azon szektoraiban, amelyek jelentős részben függnek a külföldi EU-munkavállalóktól, és ennek elsődleges oka valószínűleg az, hogy a Brexit-népszavazás óta folyamatosan csökken az uniós társállamokból munkavállalási céllal érkezők száma – áll a brit emberierőforrás-menedzserek legnagyobb szakmai szövetségének tanulmányában. Jelenleg 748 ezer – csaknem rekordszámú – munkahely betöltetlen a brit gazdaságban, mivel a cégek egyre nehezebben találnak megfelelő számú és képzettségű munkaerőt ezekre az állásokra.

 

Az építőipari termelés tavalyi 18,8 százalékos visszaesése után 2017-ben jelentős javulást várnak a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait kommentáló szakértők. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője elmondta: az uniós finanszírozású beruházások 2015-ben befejeződtek, így az építőipar tavalyi éves teljesítménye nagyon gyenge lett, az idei kilátások azonban kedvezőek. Jelentős javulást vár 2017-ben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője is, aki szintén az építőipari cégek megnövekedett szerződésállományát emelte ki.

 

 

Sport:

A Barcelona a Paris Saint-Germain ellen folytathatja jó sorozatát, a Borussia Dortmund pedig három év után ismét bejuthat a legjobb nyolc közé, amihez az első lépést Lisszabonban teheti meg – ezzel a két mérkőzéssel veszi kezdetét kedden a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntője.

 

A helyi lakosság nagyobb része elutasította, hogy St. Moritz pályázzon a 2026-os téli olimpia megrendezésére. Az érintett kantonban lebonyolított friss népszavazáson 60 százalék volt a pályázatot elutasítók aránya. A lakossági elutasítás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Svájcnak nem lesz kandidáló városa a 2026-os téli olimpiára, mivel St. Moritz csak az egyik jelölt volt, s az olimpiai bizottság bízik benne, hogy Sion pályázatát benyújthatják majd. Ott várhatóan 2018-ban rendeznek majd népszavazást.

 

Következő hazai bajnoki mérkőzésén legvérmesebb szurkolóinak támogatása nélkül lép pályára a Borussia Dortmund, miután a klub elfogadta a Német Labdarúgó Szövetség büntetését, amelyet a drukkerek többszöri rendbontása miatt szabott ki rá. A sárga-feketék stadionjában, a Signal Iduna Parkban így a Wolfsburg elleni, szombati összecsapáson nem lehetnek majd nézők a létesítmény déli oldalán, ahonnan egyébként hivatalosan 24 454 drukker bíztathatja a csapatot.

 

Időjárás és könnyű:

Kedden délkeleten túlnyomóan borult, párás, északnyugaton derült, napos idő várható, másutt derült és borult tájak egyaránt lesznek. Néhol szitálás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között alakul, a tartósan derült területeken azonban -7, -9 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 2 és 8 fok között várható, de a tartósabban ködös tájakon 0 fok körül valószínű – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Csaknem kétmillió dollárba kerül egy hüvelyknyi, azaz 2,54 centiméternyi hó eltakarítása New Yorkban – derült ki a város főszámvevője által közzétett adatokból. Scott M. Stringer egy Twitter-bejegyzésében fejtette ki, hogy 2003 és 2014 között a városban 663,2 millió dollárt költöttek hóeltakarításra, vagyis átlagosan 1 994 555 dollárba (580 millió forint) került 2,54 centiméternyi hó eltávolítása. Múlt csütörtökön heves hóvihar tombolt New Yorkban. A 12 órán tartó havazás során bizonyos helyeket 25-35 centiméternyi hó lepett be. Stringer szerint a takarítás 19,9-27,9 millió dollárjába fog kerülni a városnak. A jég és a hó eltakarításának éves költsége folyamatosan csökken a 2014-es költségvetési év óta, amikor a költségek rekordot jelentő 130,6 millió dollárra rúgtak.