A HetiTV reggeli hírei 2017.02.12

 

A HetiTV reggeli hírei 2017.02.12

Belpolitika:

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője a csalás tankönyvi példájának nevezte a 4-es metró beruházásánál történteket az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) az ügyben készült jelentése alapján. A miniszter kifejtette: a 430-450 milliárd forintos metróberuházásból eddig 380 milliárd forintot fizettek ki, a projekt lezárása most is folyik, mivel a magyar támogatás minden évben szerepel a költségvetésben. Az idén még 20 milliárd forintot kellene folyósítani a központi büdzséből Budapestnek, ám ennek a kifizetését felfüggesztik. Amíg ugyanis „nincs pont” az OLAF-vizsgálat végén, és amíg nem tisztázódik a felelősség, addig az államháztartási törvény szerint „Magyarország az adófizetők pénzét nem adhatja oda”, miután az ügyben „bűncselekmények sokasága” valószínűsíthető – magyarázta.

Egy kivételével valamennyi szerződés, amelyet az OLAF vitat, a 2010 előtti időszakban született – közölte Tarlós István, hozzátéve: „a legsúlyosabbak, amelyek alapján (…) az OLAF azt állapítja meg, hogy az esetleges veszteségek általa kilencven százalékosnak minősíthető hányada kialakult, azokat még jóval a 2006-os választások előtt kötötték”. A főpolgármester elmondta, egyetlen olyan észrevétel van, amely a 2010 utáni időszakra vonatkozik, „amikor is éppenséggel egy további korrupció lehetőségét” szüntették meg a korábbi ellenőrző mérnök cseréjével.

Komoly politikai küzdelmek, nagy viták várhatóak az Országgyűlés tavaszi ülésszakán, miközben felerősödik a politikai vita Magyarország és Brüsszel között is – mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Kósa Lajos felsorolása szerint az egyik ilyen terület az adópolitika lesz: Magyarország kormánya ugyanis az adócsökkentési politikában hisz, miközben számos tagállam Brüsszelben az egységes adópolitikáért lobbizik, és e küzdelemben a kormánypártok nem számíthatnak a hazai ellenzék támogatására sem. A migráció kapcsán megemlítette, hogy nemzetközi szervezetek külföldi forrásokkal támogatnak olyan „álcivil szervezeteket”, amelyek migránsokkal akarják elárasztani Európát.

Menedékjogot követel az LMP Edward Snowdennek, aki pár éve nyilvánosságra hozta az Egyesült Államok hírszerzésének megfigyelési módszereit. Az LMP azt kéri a magyar kormánytól, hogy amennyiben a híresztelések beigazolódnak, és Snowden valóban az orosz-amerikai diplomáciai közeledés eszközévé válik, akkor biztosítson menedékjogot az amerikai kiszivárogtatónak.

A Migrációkutató Intézet tanulmánya szerint az unió történetében mérföldkő a máltai csúcstalálkozó, de ez Magyarországnak is fontos momentum, mivel a máltai nyilatkozat a külső határok megerősítését célzó és a biztonsági szempontokat előtérbe helyező magyar álláspont visszaigazolása lehet – mondta az InfoRádióban Orbán Balázs, a szervezet igazgatója. Elmondta, a migráció kezelésével kapcsolatban létezik egy magyar kormányzati javaslat, ami a Schengen 2.0 akciótervnek tekinthető. Az ebben megfogalmazott tíz pontból nyolc a végrehajtás irányába mutat. A kilencedik Líbia területén létesítene befogadóállomásokat.

 

Idén 5 százalékkal nőtt a felsőoktatásban dolgozó oktatók-kutatók bére, az érintettek a napokban kapták meg magasabb fizetésüket – mondta Rétvári Bence, az Emmi politikai államtitkára. Felidézte, tavaly januárban kezdődött béremelés a felsőoktatásban, akkor ez 15 százalékos illetménynövekedést jelentett. A folyamat pedig jövőre tovább folytatódik, újabb 5 százalékos emeléssel – tette hozzá.

 

Külpolitika:

Észak-Korea ballisztikus rakétát indított vasárnap a Japán(Keleti)-tenger irányában – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség katonai forrásra hivatkozva. A helyi idő szerint valamivel reggel nyolc óra előtt fellőtt rakéta típusát még nem állapították meg. Az indítás helye az ország északnyugati részében volt, ahol egy kísérleti támaszpont van. „Csupán azt akarom, hogy mindenki tudja, és teljesen tisztában legyen vele: az Egyesült Államok száz százalékig nagyszerű szövetségese, Japán mögött áll” – mondta Donald Trump, és nem tett említést az észak-koreai rakétaindításról, újságírói kérdésekre sem válaszolt. Abe Sindzó viszont „teljesen tűrhetetlennek” nevezte a rakétakísérletet, és leszögezte, hogy Észak-Koreának teljesítenie kell az ENSZ Biztonsági Tanács rá vonatkozó határozatait.

 

Meg kell akadályozni, hogy Irán fenyegetést jelentsen a közel-keleti biztonságra, Teheránra újabb nyomást kell gyakorolni, valamint a palesztin kérdés ügye – ezek lesznek a főbb témái a szerdai Donald Trump Benjamin Netanjahu találkozónak. Az Israel Hayom tudósítása szerint az izraeli kormányfő egészen péntekig marad majd az Egyesült Államokban. Találkozik majd Mike Pence alelnökkel és a Paul Ryannal, a képviselőház elnökével is. Hivatalos források szerint a Trump és Netanjahu eddig is jó viszonyban voltak, amit most személyesen is megerősíthetnek.

 

Csaknem háromnegyedes többséggel megválasztotta Frank-Walter Steinmeiert Németország szövetségi elnökének vasárnap Berlinben a német szövetségi közgyűlés. A szociáldemokrata párt (SPD) politikusát az első fordulóban választották meg, a testület 1260 tagja közül 931 szavazott rá. Ez az ötödik legjobb eredmény a második világháború utáni németországi államfőválasztások történetében. A volt külügyminiszter Németország 12. szövetségi elnöke, Joachim Gauckot követi a tisztségben, március 19-én lép hivatalba.

 

Nem indul újra az Európai Bizottság elnöki tisztségéért Jean-Claude Juncker, a bizottság jelenlegi vezetője. A Deutschlandfunk német rádióadóban elhangzott nyilatkozatában Juncker azt mondta: kizártnak tartja, hogy újabb ötéves cikluson át vezesse az EB-t. A 62 éves politikus – egykori konzervatív luxemburgi miniszterelnök – 2014 novemberében kezdte meg munkáját az EU végrehajtó, javaslattevő szervének élén Brüsszelben. Elődje, a portugál José Manuel Barroso két mandátumon keresztül (2004-2014) töltötte be a brüsszeli bizottság elnöki tisztségét.

 

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kifogást emelt az ellen, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár Szalám Fajjád volt palesztin kormányfőt nevezze ki a világszervezet új líbiai különmegbízottjának. Az Egyesült Államok kifogását Nikki Haley ENSZ-nagykövet közleményben fejezte ki, egyelőre azonban nem világos, hogy a főtitkár figyelembe veszi-e ezt.

 

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészég napokon belül eljárás indít a tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon ellen feleségének és gyerekeinek állítólagos parlamenti fiktív állásai miatt – értesült a Le Journal du Dimanche. A francia hetilap szerint az ügyben indult előzetes eljárást követően három lehetősége van az ügyészségnek: vagy ejti a vádakat és lezárja az ügyet, vagy eljárást indít az elnökjelölt ellen és átadja az ügyet a vizsgálóbíróknak, akik a későbbiekben döntenek a vádemelésről, vagy pedig az ügyészség egyből büntetőbíróság elé küldi Francois Fillont.

 

A legtöbben szabadságpárti és néppárti kormánykoalíciót szeretnének Ausztriában, a jelenleg fennálló szociáldemokrata és néppárti együttműködés nem szerezne többséget, ha most tartanák a választást – derült ki az Österreich című lap által vasárnap bemutatott felmérésből. Az is kiderült, hogy továbbra is a szabadságpárt a legnépszerűbb 33 százalékkal, a nagyobb kormánykoalíciós partner, a szociáldemokraták 29, a kisebbik koalíciós párt, a néppárt 20 százalékon áll. A Zöldekre 10, míg a liberális Neosra 6 százalék szavazna.

 

Oroszország már megkezdte a párbeszédet az új amerikai elnök, Donald Trump kormányzatával, és a dialógus intenzitása erősödni fog, mihelyt létrejönnek Washingtonban a külpolitikai kérdésekkel foglalkozó kormányzati láncszemek – közölte vasárnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az NTV orosz televíziónak nyilatkozva. Lavrov hozzátette, hogy javában folyik az egyeztetés arról, hol és mikor találkozzon Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel.

Harminchét embert előállítottak az egyik párizsi elővárosban, Bobigny-ban, ahol ismételten zavargások törtek ki a rendőri erőszak elleni egyik békés tüntetést követően. A megmozdulást annak a 22 éves férfinak a támogatására szervezték, aki február elején súlyosan megsérült Aulnay-sous-Bois-ban egy rendőri igazoltás alatt, és akit jelenleg is kórházban ápolnak.

 

Gazdaság:

A Miniszterelnökséget vezető miniszter értékelése szerint Magyarország sereghajtóból az élre tört az európai uniós források kezelésében, mind a pályázatok kiírását, mind a szerződéskötéseket, mind a kifizetéseket tekintve. Lázár János Magyarországot a 2014-2020 közötti EU-s fejlesztési időszak nyertesének nevezte. Kifejtette: a kormány tervei szerint március 31-ig minden pályázatot kiírnak, és az idén az összes kiírt, azaz 9 ezer milliárd forintnyi megpályáztatott forrásból 2200-2700 milliárd forintot akarnak fejlesztésre fordítani. 2018. március 31-ig pedig az összes pénzt elköltenék.

 

A halhús áfájának 5 százalékra csökkentése lendületet adhat a magyar akvakultúrának, a halászati termékek előállításának, és segíti a fogyasztás növekedését – mondta Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke. Kiemelte: az áfacsökkentés 15 százalékkal csökkentheti a halárakat. A legnagyobb problémája az ágazatnak, hogy a sertés- és a baromfihús áfájának csökkenetésével versenyhátrányba került – mondta.

 

Az ENSZ adatai alapján készült egy térkép, amelyik megmutatja, hányan élnek külföldön azok közül, akik az adott országban születtek. Egy térkép szerint a magyarok nem is annyira elvándorlósak, mint más európai nemzetek. A balkán viszi a prímet minden téren, innen szinte menekülnek az emberek. Albániából is menekül, aki odaszületik, ott 38,8 százalék az arány. Macedónia 24,8 százalékkal a harmadik. Koszovó nem szerepel külön országként, pedig valószínűleg ő vezetné a rangsort, csak 2014 óta több mint 100 ezer koszovói hagyta el a hazáját. Magyarország tulajdonképpen a középmezőny felső részében áll a 6 százalékos elvándorlási rátával. A legeslegkevesebben pedig Spanyolországból akarnak elvándorolni, holott itt is nagyon magas a munkanélküliségi ráta, elsősorban a fiatalok körében, csakúgy, mint Koszovónál.

Sport:

 

A magyar válogatott az első negyedben összeszedett ötgólos hátrányát ledolgozva 9-7-re legyőzte az olimpiai ezüstérmes horvát csapatot a 11. Volvo Kupáért kiírt férfi vízilabdatorna vasárnapi zárómérkőzésén a Tüskecsarnok uszodájában, ezzel a második helyen zárt. A tornát Montenegró nyerte.

 

A listavezető Real Madrid 3-1-re győzött az Osasuna otthonában a spanyol labdarúgó-bajnokságban. Cristiano Ronaldo már az első félidő közepén vezetést szerzett a vendégeknek, erre az Osasunának még volt válasza, Isco második félidei találatára azonban nem, sőt, a hosszabbításban Lucas Vazquez tette egyértelművé a madridiak sikerét.

 

A Dárdai Pál irányította, hatodik Hertha BSC kétgólos vereséget szenvedett a Schalke 04 vendégeként a német labdarúgó-bajnokság 20. fordulójának szombati játéknapján. A gelsenkircheni csapat sorozatban kilencedszer győzte le hazai pályán berlini riválisát.

 

Időjárás és könnyű:

Hétfőn napközben legtovább felhős, párás, néhol ködös idő a középső országrészben lehet, másutt több órára kisüt a nap. Számottevő csapadék nem lesz, de a borult részeken néhol hószállingózás, éjszaka ónos szitálás előfordulhat. Gyenge vagy mérsékelt lesz a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között várható, a tartósabban ködös tájakon lesz a hidegebb – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A napokban partra vetődött több mint 650 gömbölyűfejű-delfinből több mint kétszáznak sikerült a dagállyal visszaúsznia a vízbe Új-Zélandon vasárnapra virradó éjjel. A Globicephalák nemébe tartozó delfinek két nagy csoportja sodródott a Déli-szigeten lévő Farewell Spit sekély parti vizeibe, onnan a szárazföldre. Mintegy 350 elpusztult, köztük az a húsz, amelyet el kellett altatni. Száz állatot önkéntesek segítettek vissza a tengerbe, több mint 200 magától úszott vissza az éjjeli dagállyal. Önkéntesek százai, köztük gazdák és turisták napokon át locsolták vízzel az állatokat, hogy fel ne melegedjenek. Dagálykor igyekeztek visszajuttatni őket a vízbe. Az új-zélandi vizekben gyakori gömbölyűfejű-delfinek nagyjából 7,5 méteresre nőnek meg.