Kósa Lajos :a legfontosabb jogalkotási feladatok a júniusig tartó tavaszi parlamenti ülésszakban .

A rezsi- és adócsökkentés politikájának megvédése, a menekültügyi őrizet intézményének visszaállítása és újabb atipikus foglalkoztatási formák bevezetése lesznek a legfontosabb jogalkotási feladatok a júniusig tartó tavaszi parlamenti ülésszakban – mondta Kósa Lajos.

A Fidesz frakcióvezetője Halász János szóvivővel közösen tartott szerdai sajtótájékoztatóján, melyen a parlament tavaszi ülésszakának legfontosabb jogalkotási feladatairól beszélt, kifejtette: meg kell akadályozni, hogy az Európai Unió kivegye az energiaár-képzést a nemzeti kormányok hatásköréből. Mint mondta: ha ez megvalósulna, akkor a kormány rezsicsökkentő politikája lehetetlenülne el, ezért a rezsiharc biztosan folytatódni fog.

„AZ ADÓCSÖKKENTÉST FOLYTATNI KELL, EZÉRT MEG KELL AKADÁLYOZNI, HOGY KÖZÖSSÉGI SZINTRE MENJEN ÁT AZ ADÓPOLITIKA MEGHATÁROZÁSA.”

Az adócsökkentés politikájának folytatása kapcsán a fideszes politikus úgy fogalmazott: Brüsszel arra törekszik, hogy az adópolitikát közösségi szintre emeljék, ami a magyar kormány csökkentési törekvéseit akadályozza meg. Az adócsökkentést azonban folytatni kell, ezért meg kell akadályozni, hogy közösségi szintre menjen át az adópolitika meghatározása – mutatott rá.

Kósa Lajos kitért rá, hogy a foglalkoztatáspolitikával kapcsolatos intézkedések védelme is kiemelt helyen szerepel a tavaszi törvényhozási programban.

Ennek kapcsán kifejtette: a magyar munkaerőpiaci szabályozás több atipikus foglalkoztatási formát tartalmaz, ilyen például a diákszövetkezetek szabályozása, vagy a védett korú munkavállalók foglalkoztatása. Ezek az eszközök segítik a teljes foglalkoztatás megvalósítását – jegyezte meg.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezeket az intézkedéseket is folyamatosan támadják az EU különböző intézményei. „Szeretnénk megvédeni foglalkoztatáspolitikánkat és szeretnénk további eszközöket is bevezetni” – emelte ki.

Fotó: fidesz.hu”A MOSTANI KISKAPUKAT – MELYEKET JELLEMZŐEN A GAZDASÁGI MIGRÁNSOK VISSZAÉLÉSSZERŰEN HASZNÁLNAK -, BE KELL ZÁRNI.”

Ezzel összefüggésben közölte: további lehetőségeket kívánnak biztosítani azoknak, akik szeretnének dolgozni, de nyolc órában nem tudnak munkát vállalni.

A Fidesz frakcióvezetője kiemelt politikai feladatként említette a migráció kérdését is, mely kapcsán leszögezte: továbbra is elutasítjuk a kvótát, továbbra is azt mondjuk, hogy meg kell védeni a határokat és senkit nem kell beengedni Magyarországra és az EU területére, akinek nincs belépési jogosultsága. A mostani kiskapukat – melyeket jellemzően a gazdasági migránsok visszaélésszerűen használnak -, be kell zárni – utalt Kósa Lajos a menekültügyi őrizet visszaállítására, valamint arra, hogy a menedékkérelmi eljárások során fellebbező személyeknek is egy meghatározott zónában kellene megvárni a magyar hatóságok döntését.

A Fidesz frakcióvezetője külön kitért a civil törvény módosítására, mellyel kapcsolatban arról beszélt, hogy a magyaroknak érdemes tudniuk arról, ha egy civil szervezet a tevékenysége finanszírozására a teljes költségvetésének 5-10 százalékánál nagyobb arányú külföldi támogatást kap.

Az esedékes államfőválasztást március 11. és április 10. között kell megtartani, és megválasztják majd a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó új ombudsman-helyettest – tájékoztatott Kósa Lajos.

„MAGYARORSZÁGON A KÖZPÉNZEK VÉDELME JELENLEG IS RENDKÍVÜL SZIGORÚAN SZABÁLYOZOTT.”

Halász János elmondta: a Fidesz-frakció évadnyitó kihelyezett ülését február 15-17-e között Visegrádon tartja, a tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai is részt vesznek.

A parlament első plenáris ülése február 20-án lesz, a tavaszi ülésszak pedig várhatóan a június 12-i héten ér véget.

A Jobbik „lex Lúdas Matyi” nevű korrupcióellenes törvénycsomagját a Fidesz frakcióvezetője „lex hülyeségnek” minősítette egy kérdésre reagálva.

Kósa Lajos szerint a javaslat teljesen felborítaná a magyar jogi hierarchiát. Magyarországon a közpénzek védelme jelenleg is rendkívül szigorúan szabályozott – jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti (EP) képviselő szerda reggel a Kossuth Rádióban „fércmunkának” nevezte az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metró beruházásáról szóló jelentését, Halász János szóvivő úgy reagált: „kora reggel volt, ezért nem tudom, hogy mit ivott Szanyi Tibor”, de amit mondott, az hazugság.