Fát ültetni? Februárban? Megőrültek ezek a zsidók?

Fát ültetni? Februárban? Megőrültek ezek a zsidók?

Természet. Tudat. Zsidóság.

 

Február 12. vasárnap 16:00-19:00

Fát ültetni? Februárban? Megőrültek ezek a zsidók? Nem, nem őrültek. Csak egy olyan naptárt követnek, mely más földrajzi tájon született, s melyet onnan szétvittek magukkal a diaszpóra minden irányába. Izraelben tavasz van, nálunk hideg tél, de sebaj. Ez lehetőséget ad nekünk, hogy a Fák Újévének kapcsán gondolkodhassunk, beszélhessünk arról, mit is jelent számunkra a környezet, a természet, a fák, virágok, lepkék…

Tu Bisvát egy rabbinikus, gyakorlatias időpont, melyet azután a cfáti kabalisták megtöltöttek irodalommal, mi pedig megtaláljuk a kapcsolódási pontot magunkhoz, most 2017-ben itt Magyarországon.

Kapcsolódjon mindenki úgy, ahogy tud.

Egy biztos. Lesz zene, irodalom, gyümölcsök, természetesség és közösség.

 

  • ● PROGRAM ●•

 

16:00 Az ember és egyéb állatok-Balázs Gábor eszmetörténész

A zsidó hagyományt sokszor éri dicséret, mert – legalábbis elvben – érzékeny az állatok szenvedésére. Az előadás azokat a kérdéseket fogja vizsgálni, hogy az elmélet és a gyakorlat találkozik-e, vajon a kóser vágás tényleg olyan könyörületes-e mint gondolni szeretnénk és vajon az ember kategóriába sorolt kegyetlen majomfajta tehetne-e többet állattársaiért.

 

16:30 Amikor Herzl fát ültetett…- Büchler Tamás (Izraeli Kulturális Intézet)

Cionizmus, környezetvédelem, fenntartható fejlődés, Izrael, tűzvész, emberi jogok, Talmud, beduinok, előitéletek, diaszpóra. Ha kiváncsi vagy, hogyan lehet egy 20 perces előadás keretében az összes előbb emlitett szót felhasználni, itt a helyed!

 

17:00 Globális felmelegedés! Globális felmelegedés?- Szarka László geofizikus-mérnök (MTA) és Mika János éghajlatkutató (MTA), moderátor: Horányi Gábor

Talán a legtöbbet hallott szóösszetétel, amit manapság a tudományos és a civil életben egyaránt hallunk, használunk. Úgy tűnik, véleménye mindenkinek van az ügyről és az is bizonyosnak látszik, hogy még a szakemberek sem értenek egyet a témában. Van-e egyáltalán globális felmelegedés és, ha igen, miért nem?! A globális felmelegedésről beszélget két szakember, akiknek az álláspontja közel sem azonos.

 

18:00 Tu Bisvát széder – dr. Verő Tamás rabbi, Hámori György, Fináli Gábor

Rendhagyó Tu Bisvát széderünk a korlátlan gyümölcsfogyasztáson kívül lehetőséget ad majd a természetről való elgondolkodásra, rabbinikus magyarázatok kritikai meghallgatására, s a köztes rövid kis szüneteket különböző színű bor fogyasztásával és zenehallgatással töltjük majd. Röviden: rabbik • bölcs idézetek • rövid és elgondolkodtató szövegek, smúzolás, zene, bor és gyümölcs.

A részvétel regisztrációhoz kötött: [email protected]

 

16:00 Öko díszes fényfüzér készítő workshop

Készíts hangulatos fényfüzért az újrahasznosítás nevében! Te is szeretnél saját készítésű hangulatvilágítást? Esetleg kedvesed, szeretteid lepnéd meg ezzel a különleges ajándékkal?

Gyerek- és babaszobába inspiráló dekoráció, ünnepekre vagy jeles eseményre kiváló meglepetés minden korosztály számára.

A részvétel regisztrációhoz kötött: [email protected]

 

15:00 Kockaland az egész családnak – A varázslatos újratöltődő gyümölcskosár • Ökodélután óriási gyümölcsevéssel, természet-imádattal, kreatív újrahasznosítással és a fák születésnapi felköszöntésével.

 

Ezen a napon ingyenes ÉDEN JÁTSZÓHÁZ várja a gyerekeket + hogy ne csak a természetre gondolj, hanem a testedre is: ingyenes KONDITEREM és FINN SZAUNA vár rátok.

 

További részletek: www.balinthaz.hu/termeszet-tudat-zsidosag

 

A program ingyenes!
A műsorváltozás jogát fenntartjuk!