Super Bowl LI

Ha megkérdezünk egy amerikait, hogy szerinte mi az év legnagyobb eseménye, akkor talán a legtöbben a SUPER BOWL döntőt nevezik meg. Idén ötvenegyedik alkalommal került sor az amerikai futball bajnoki címét eldöntő eseményére Houstonban, vasárnap. Tudósítónk jelenti.

Az amerikai futball ötvenegyedik döntőjét idén az Atlanta Falcons és a New England Patriots játszotta Houstonban, az NRG Stadionban, hetvenezer néző elött. (A hivatalos nézőszám: 70.807 volt.)

Az Atlanta Falcons és a New England Patriots két patinás és népszerű csapat. Az idei döntő esélyesének, a papírforma szerint a New England Patriots látszott, hiszen az egymás elleni mérkőzések statisztikája szerint, a 2009-óta lejátszott négy mérkőzésükön a Falcons nem tudott győzni a Patriots ellen.

Az első félidő végén úgy tűnt, hogy borul a papírforma, hiszen 21:3 volt a Falcons javára. A Patriots csupán egy mezőnygóllal tudott válaszolni a Falcons három Touchdown-jára és három extra pontjára. Tom Bradynak nem ment jól a játék, sokszor hibázott, s az elkapók sem voltak biztoskezűek. A Falcon pedig nagyon jól védekezett.
Ezt érezhette Tom Brady is, hiszen a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a mérkőzés nem úgy zajlott le, ahogyan azt ők előre eltervezték.

A második félidő elején az erőviszonyok kezdtek kiegyenlítődni, hiszen a harmadik negyedben 7:6 volt az eredmény, mivel a Patriots egy extra pontot kihagyott. A kiegyenlítődő erőviszonyok ellenére a különbség behozhatatlannak látszott. Azonban a Patriots a negyedik negyedben 19 pontot ért el, amivel kiegyenlített. Így került sor arra, hogy az amerikai futball döntőben – ismereteim szerint – hagyomány nélküli eseményre, hogy a győzelem a hosszabbításban dőlt el. A szabályok szerint, amennyiben a rendes játékidőben nem dől el a győzelem sorsa, akkor 15 perc hosszabbítás következik, azonban a mérkőzés u.n. “hirtelen halállal” ér véget. Ez azt jelenti, hogy az első Touchdown-ig tart. Aki azt megszerzi, megnyerte a mérkőzést és ezzel a Vince Lombardi Trófea birtokosa lesz.

Vince Lombardi Trófea

A Vince Lombardi Trófeának nevezik az NFL (National Football League) döntőjének, a Super Bowl-nak a díját. A trófeát az NFL egyik legendás edzőjéről Vince Lombardiról nevezték el. A trófea 56 cm magas, 3,2 kg súlyú, teljes egészében ezüstből készült. A trófea történetében eddig Pittsburgh Steelers volt a legeredményesebb csapat, hiszen hat alkalommal nyerték meg a bajnokságot. A Dallas Cowboys, a San Francisco 49ers nevű csapat és a New England Patriots áll holt versenyben a nemlétező dobogó második fokán az eddigi öt győzelmükkel. A Falconsnak ez eddig még nem sikerült.

A mérkőzés legeredményesebb játékosai a New England Patriots részéről, a floridai születésű James White, s a texasi születésű Danny Amendola voltak. Ezzel szemben a legtöbb extra pontot az Atlanta Falcons játékosa Matt Bryant érte el.

A Vince Lombardi Trófeát a New England Patriots tulajdonosa a hetvenöt éves Robert Kenneth Kraft vette át. Robert Kraft az Egyesült Államokban közismert üzletember, nemcsak az amerikai futball világában tisztelik, a sportszereken kívül ingatlanfejlesztéssel s foglalkozik. Cégei a világ kilencven országában vannak jelen. A Forbes 2010-ben megjelent rangsorában Kraft volt a 269. leggazdagabb amerikai.

A New England Patriots edzőjének, a hatvannégy éves Bill Belichicknek az idei a hetedik Super Bowl győzelme. 1975-óta foglalkozik edzőként az amerikai futballal, 1991-óta vezető edző, 2000-óta pedig a New England Patriots vezető edzője.

A Super Bowl – közéleti esemény

A mindenkori amerikai futball döntő fontos közéleti esemény is Amerikában. Ilyenkor a helyszínen, a nézőtéren számos közéleti szereplő ül és szurkol csapatának. Az idei eseményen a közönség soraiban többek között látható volt Michael Richard „Mike” Pence, az Egyesült Államok alelnöke is. Donald J. Trump, az USA elnöke a mérkőzést megelőzően adott interjút a televíziónak, amit az egyik legnézettebb TV_csatorna a Fox5 sugárzott.

Nemcsak a helyszínen nézik sokan, de országszerte éttermekben, „pub”-okban kivetítőkőn, nagyméretű televíziókon nézik sokan mindenütt. S ennek nemcsak maga a mérkőzés az oka, hanem a két félidő közötti szünet is fontos oka. Idén a szünetben Lady Gaga lépett fel. Pontosabban érkezett az égből, még pontosabban a stadion tetejéről, acélsodronyon eresztették le a színpadra, amit a küzdőtéren állítottak fel percek alatt. Itt egy óriási tánckar segítségével egy óriási show műsort mutattak be. Lady Gagának óriási sikere volt.

Amit az amerikai futballról érdemes tudni

A játék a rögbiből fejlődött ki. A játékosok célja, hogy ovális alakú labdát az ellenfél térfelének végébe az úgy nevezett “endzone”-ba jutassák el. Ezért pontok járnak.

A labdával lehet futni, azt másik játékostársnak lepasszolni, esetenként rúgni. A pontszerzés legfőbb módja a Touchdown, ami a labdának a gólvonal mögé vitelét jelenti. Extra pont jár a labda kapura rúgással történő átjuttatásáért.

A játék egy 120 yard (110 méter) hosszú és 53 1/3 yard (49 méter) széles, téglalap alakú pályán zajlik. Pontot szerezni az endzone-nak nevezett területen lehet, amely a gólvonaltól (goal line) az alapvonalig (end line) tart. Az endzone mögött található a 18,5 láb (5,64 méter) széles kapu. Az extra pont akkor érvényes, ha a labda e keresztrúd fölé és a kapufák közé kerül.
Egyidőben a csapatok 11 játékosa vesz részt a játékban. A játékosok a mérkőzés közben tetszőlegesen cserélhetők.

Egy mérkőzés általában négy 15 perces negyedből áll. (A középiskolai és főiskolai mérkőzések 4×12 percesek.)
A játékidőt az u.n. tiszta játékidőként tekintik. Például, ha a játéktéren kívülre kerül a labda, akkor az órát megállítják. Ezért egy futballmérkőzés akár három óráig is eltarthat. Egy amerikaifutball-mérkőzés általában 5–10 másodperces támadóakciókól áll, közöttük rendszerint 25 másodperces “megbeszélési idő” áll a játékosok rendelkezésére.
Ha a rendes játékidőben döntetlen az állás, akkor hosszabbítás következik, amely valójában ötödik negyedként fogható fel.

Az amerikai futballt legmagasabb szinten a National Football League-ben (NFL) játsszák. Az amerikai futball az elmúlt ötven évben az USA-ban a legnépszerűbb sport.

 

W.B.P.I. / Barát Tamás