A hetiTV hírei 2017.02.06.- reggel

A hetiTV hírei 2017.02.06.- reggel

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 69. évében, vasárnap otthonában elhunyt Katona Kálmán volt közlekedési miniszter.

 

 

 

Katona Kálmán Pécsett született, felsőfokú tanulmányait a Győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán, a Budapesti Műszaki Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte.  A politikus 1987-ben a Bajcsy-Zsilinszky Endre Baráti Társaság, 1989-ben a Magyar Demokrata Fórum tagja lett. 1990 és 1994, majd 2006 és 2010 között országgyűlési képviselő volt. 1990 és 1994 között az Országgyűlés Közlekedési, hírközlési és vízügyi, 2006 és 2009 között pedig Környezetvédelmi bizottságának elnöki tisztét töltötte be. 1998 és 2000 között közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszterként tevékenykedett. 2002 és 2010 között a Fővárosi Közgyűlés tagja volt.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkársága szerint míg a Tanítanék mozgalom tüntet, a kormány cselekszik. Az elmúlt időszakban többször beigazolódott: a gyermekek és a pedagógusok érdekét csak a párbeszéd szolgálja, és a gyermekeket és a pedagógusokat nem először próbálják politikai célokra felhasználni. A Tanítanék mozgalom „Most mirajtunk a sor” szlogennel vasárnap délután tartott tüntetést Budapesten.

 

Évértékelő beszédet tartott Gyurcsány Ferenc,

a DK elnöke. Azt mondta, hogy készen állnak a kormányzásra, de bírálta a baloldalt is. Gyurcsány azt mondta, hogy nem köt kompromisszumot a Jobbikkal. „Nem váltjuk fel a rosszat a még rosszabbal” – fogalmazott, megjegyezve, a demokratikus értékeket veszélyezteti, aki kollaborál az „új hungarizmus eszméjét még mindig magában hordozó Jobbikkal. A Fidesz szerint Gyurcsány egy bukott politikus, és inkább a négyes metró korrupciós botrányában játszott szerepével kellene elszámolnia”.

 

A kollektív bíráskodás titka a türelem, az egymásra figyelés és a kompromisszumkészség, ebben pedig az elnöknek kell élen járnia – mondta Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság novemberben megválasztott elnöke. Tizenöt olyan kvalitású jogásznak, mint aki az Ab-t alkotja, egy ügyben legalább tizenöt féle véleménye van. A sok évtizedes munkával kialakított szakmai meggyőződések kölcsönös tiszteletben tartásával kell megkeresni a közös nevezőt, hogy létrejöhessen a döntéshez szükséges meggyőző többség – fogalmazott az Ab elnöke. A testületben voltak és vannak is komoly szakmai viták, de szekértáborok jellemzően nincsenek, ezt jelzi az is, hogy általában ügyről ügyre változik a különvélemények megfogalmazóinak személye – tette hozzá.

 

Semmi nem indokolja, hogy szigorítsák a magyar-román határ védelmét, így kerítés sem lesz ott – mondta Bakondi György.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kifejezetten jónak nevezte a magyar és a román határőrizeti szervek közötti együttműködést, külön kiemelte az információcserét. Azt tapasztaljuk, hogy a román határőrség komoly erőkkel végzi feladatát” – hangsúlyozta, hozzátéve: semmi sem indokolja, hogy a jelenleginél szigorúbb határrendészeti rezsimet vezessenek be a román határon.

 

A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a kormánypártok 47 százalékon állnak, míg a Jobbik 18, az MSZP 14, a DK 7, az Együtt és a Liberálisok 2-2, a Párbeszéd 1, az LMP 5, a Kétfarkú Kutya Párt pedig 3 százalékon – derült ki a Nézőpont intézet legfrissebb kutatásából. A legvalószínűbb listás eredmények alapján a Jobbik támogatottsága 3 százalékponttal elmarad a 2014-es választáson elért 21 százalékos listás eredményétől, vagyis folytatódik a Jobbik zuhanása.

 

Külpolitika:

Enyhe agyvérzés miatt kórházba szállították pénteken

Isaac Herczogot, az ellenzéki Cionista Szövetség elnökét – írta az Israel Hayom. A politikust egy napig tartották megfigyelés alatt, de mivel a környezetével jól kommunikált, és nem érezte rosszul magát, ezért rövid idő után hazaengedték. Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a többi párt vezetője jobbulást kívánt az ellenzéki politikusnak.

Élesen bírálta vezércikkében a baloldali

Haaretz azt a törvényjavaslatot, ami kitiltaná az oktatási intézményekből azokat a szervezeteket, akik részt vesznek olyan akciókban, ami izraeli térmékek bojkottját jelenti. A baloldali lap szerint a törvénnyel a kormánynak az a célja, hogy elhallgattassa a politikáját bíráló szervezeteket, és az oktatási intézményekből kizárják a kritikus hangokat.

Nagy vihart kavart a napokban Donald Trump intézkedése, mely szerint hét, főként muszlimok lakta ország állampolgárai nem léphetnek az Amerikai Egyesült Államok területére. A döntést kritizáló Theresa May brit miniszterelnök a minap arra is emlékeztetett: számos arab ország évtizedek óta hasonló bánásmódot alkalmaz Izraellel szemben. Az ügy szerdán került a brit parlament elé, amikor Theresa Villiers képviselő a Konzervatív Párt részéről felszólalásában hangsúlyozta: „A Trump által listára vett országok többsége teljes mértékben tiltja az izraeli állampolgárok belépését”. Theresa May válaszában megerősítette az elhangzottakat és kiemelte: „Valóban fontos tisztában lenni a világban lévő diszkriminációval és kitiltásokkal, amelyben az izraeli lakosoknak is részük van”. Majd hozzá tette: „Várom már azt a napot, amikor a mélyen tisztelt ellenzék élén álló úriember feláll és ezt is elítéli”  – írta a Jewish News.

 

A román kormány hatálytalanítani fogja korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította – jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök. Hangoztatta: annak érdekében, hogy a Btk. alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeit mégis kijavítsák, konzultációt kezd a pártokkal, és a kormány módosító javaslatait törvénytervezet formájában terjesztik a parlament elé. A miniszterelnök bejelentése idején több mint százezer ember tüntetett a kormány székháza előtt.

 

Egyre nagyobb az izraeli kormánykoalíción belüli feszültség az úgynevezett rendezési törvény elfogadása miatt –

írta az Israel Hayom. A lap szerint a Zsidó Haza nevezetű párt kilép a koalícióból, ha a knesszet nem fogadja el a jogszabályt. A törvény célja, hogy védelmet biztosítson az olyan zsidó települések és lakónegyedek számára, melyek kormányzati döntés alapján, lakatlan területen épültek Júdeában és Samáriában. A Likud egyik politikusa szerint a törvény elfogadása nem helyes lépés, mivel ezzel nem lehet biztosítani a telepese helyben maradását.

 

A menekültek számának további csökkentését és az elutasított menedékkérelemmel rendelkezők anyagi támogatásainak megvonását szorgalmazza Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a

 

Die Presse című osztrák lap vasárnapi számában megjelent interjúban. „Aki illegálisan van a városban, az is kap az adófizetők pénzéből” – mondta a miniszter. Indoklása szerint Bécs városa szociális segélyben részesíti azokat is, akik elutasított menedékkérelemmel rendelkeznek. „Ezért nem szabad csodálkozni, ha nehéz valakit kiutasítani” – mondta Kurz.

Szombaton összesen 51-szer lőtték a szakadárok a Donyec-medencében az ukrán ellenőrzésű oldalt Grad sorozatvetőkkel és egyéb nehéztüzérségi fegyvereket is bevetve. A legsúlyosabb a helyzet továbbra is Donyeck környékén, de a támadások kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára. A műveleti parancsnokság megjegyezte ugyanakkor, hogy a támadások száma jelentősen, mintegy felére csökkent szombaton az előző naphoz képest. Az ukrán védelmi minisztérium hétvégi tájékoztatása szerint eddig már 13-szor indítottak rohamot szakadár csapatok Avgyijivkánál, és több mint 7,5 ezer nehéztüzérségi lövedéket lőttek ki katonai állásokra, és lakott területre.

 

Fellebbezett az amerikai igazságügyi minisztérium

Donald Trump amerikai elnök beutazási tilalmi rendeletének felfüggesztése ellen, amelyet egy szövetségi bíró rendelt el. A Reuters brit hírügynökségnek sikerült megszereznie az igazságügyi tárca fellebbezési beadványát – ebben a kormányzat arra hivatkozva kéri a bírói döntés megváltoztatását, hogy a rendelet felfüggesztése közvetlenül árt a közbiztonságnak, megakadályozza egy elnöki rendelet végrehajtását, és megkérdőjelezi az elnök döntését egy nemzetbiztonsági kérdésben.

 

Mélyreható vizsgálatot kezdeményezett

Nikki Haley új amerikai ENSZ-nagykövet annak feltárására, hogy hogyan lehetne csökkenteni az ENSZ kéksisakos, békefenntartó misszióinak számát. Az Egyesült Államok állja a legnagyobb részét a világszervezet költségvetésének, a Trump-kormány pedig jelentősen szeretné csökkenteni hozzájárulását az ENSZ büdzséjéhez. Haley hivatalba lépésekor közölte, hogy Washington szeretné megreformálni az ENSZ működését és eltüntetni az elavult műveleteket. Diplomaták szerint Haley ennek keretében rendelte el a világban működő 16 békefenntartó misszió átvilágítását, mert “viszonylag szkeptikus” a hatékonyságukkal kapcsolatban.

 

Lendületesen növekszik a Német Szociáldemokrata Párt országos választói támogatottsága, amióta január végén

Martin Schulzot nevezték meg kancellárjelöltnek a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra. Egy friss felmérés szerint az Európai Parlament volt elnökének színre lépése több mint három éves csúcsra emelte a párt népszerűségét, és ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, a szociáldemokrata politikusra többen szavaznának, mint a hivatalban lévő kormányfőre, Angela Merkelre. Az ARD megbízásából készített felmérés szerint az SPD 28 százalékon áll, ami 8 százalékpontos emelkedés a legutóbbi – Martin Schulz jelölése előtt végzett – méréshez képest, míg a legnagyobb vetélytárs, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség támogatottsága 3 százalékponttal 34 százalékra süllyedt.

Gazdaság:

 

„A bővülés üteme 2017-ben és 2018-ban is meghaladhatja a 4 százalékot” – többek között erről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Egy békéscsabai gazdasági fórumon Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője úgy fogalmazott: ma 4-5 százalékos gazdasági növekedéssel lehet „reálisan számolni”. Ezek a dinamikus növekedési előrejelzések nem számítanak meglepetésnek, mivel egy karácsony előtti kormányzati anyagban már felbukkantak, mindenesetre jól jelzik, hogy lendületes növekedési periódus előtt áll az ország – írja a portfolio.hu.

 

Oroszország a tervek szerint két héten belül megtiltja a madárinfluenza sújtotta európai országokból a szárnyashús és egyéb szárnyas termékek importját. Az illetékes orosz hatóság eddig a madárinfluenza kapcsán csak egyes európai körzetekből nem engedélyezte a szárnyas termékek behozatalát. A készülő új rendelkezés már országokra vonatkozik. A TASZSZ jelentése szerint Európában egyebek között Németországban, Lengyelországban, Hollandiában, Svédországban, Magyarországon és Csehországban jegyeztek fel madárinfluenza-megbetegedést.

 

A külföldi lakásvásárlók részesedése 2016-ban országosan 3,5 százalék volt, míg Budapesten 6,6 százalékot tett ki az Otthon Centrum összes tranzakciójának számából. Közülük a vásárlók több mint negyede kínai állampolgár volt, de jelentős részben érkeztek német és francia nyelvterületről is vásárlók. Magyarország a szomszédos országok befektetői körében is népszerű, cseh, lengyel és szerb befektetők is vásároltak nálunk ingatlanokat. Emellett a vásárlók 15 százaléka Izraelből, a Perzsa-öböl menti államokból és Iránból jött, miközben az orosz befektetők aránya valamelyest csökkent.” – mondta Soóki-Tóth Gábor, vezető elemző.

 

Sport:

 

Fucsovics Márton bravúrral 3:6, 6:3, 6:3, 7:5-re legyőzte Martin Klizant a Szlovákia-Magyarország tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában zajló pozsonyi párharcban, ezzel a magyarok 3-1-es behozhatatlan előnyre tettek szert. A vasárnapi első egyes mérkőzésen a világranglistán 159. Fucsovics két és fél óra alatt verte az őt 123 hellyel megelőző riválisát, így a pénteki egyesben és a szombati párosban – Balázs Attila oldalán – aratott sikere után harmadszor is győztesen hagyta el a pályát az Aegon Arenában. A magyaroknak volt miért visszavágniuk, ugyanis a két gárda egyetlen, tavaly júliusi mérkőzésén 3-0-ra kikaptak Budapesten.

 

A Manchester City Gabriel Jesús duplájával 2-1-re legyőzte a Swansea együttesét az angol labdarúgó-bajnokság 24. fordulójának vasárnapi játéknapján. A télen szerződtetett brazil labdarúgó a rendes játékidő hosszabbításában, a 92. percben szerezte a mindent eldöntő találatot, és mivel az első játékrészben is eredményes volt, három mérkőzésen három gólnál jár a City színeiben.

 

Märcz Tamás szövetségi kapitány kijelölte a férfi vízilabda-válogatott keretét, amely péntektől vasárnapig a Volvo-kupán szerepel majd. Az együttesbe 18 játékos kapott meghívót. Az ellenfelek sorrendben Szlovákia, a Rióban negyedik Montenegró, és az olimpiai ezüstérmes Horvátország lesznek.

 

 

Hétfőn napközben nagyrészt borult idő várható többfelé esővel, záporral, délelőttig főként az Északi-középhegység térségében átmenetileg ónos eső is kialakulhat. Estefelé a Nyugat-Dunántúlon az esőt havas eső, havazás váltja fel. Elsősorban a Dunántúlon jelentős csapadékra számíthatunk. Az északkeletire forduló szél hétfőn sokfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3, +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 1, 6 fok között várható.
Minden idők legalacsonyabb hőmérsékletét mérték 1,5 Celsius-fokkal vasárnap az amúgy meleg éghajlatú Katarban. A rekordhideget az Abu Szamra meteorológiai állomáson jegyezték fel a Perzsa (Arab)-öbölben fekvő sivatagi ország délnyugati részén. Ez a legalacsonyabb hőmérséklet a meteorológiai feljegyzések kezdete óta. Az előző hidegrekordot 1964-ben mérték Katarban 3,8 Celsius-fokkal. Katarban és több más térségbeli országban erősen lehűlt a levegő az elmúlt napokban, és heves szelek tombolnak, helyenként még havazik is, ami igen ritka. Az Egyesült Arab Emírségek részét alkotó Rász el-Haima emirátus hegyeiben 10 centimétert is elérő hó esett, az 1911 méteres Dzsebel Dzsaisz hegycsúcson 2 fok alá süllyedt a hőmérséklet.