hírlevél 17-02-02 ,dvár Tóra, névadás, állásajánlat, stb

hírlevél 17-02-02 (dvár Tóra, névadás, állásajánlat, stb)

Beérkező levelek x

Radnóti Zoltán

Idő és nyelv – a hagyományok tisztelete

Radnóti Zoltán rabbi az évszámokról és a nyelv fontosságáról is beszélt.

Kérdezték tőlem, hogy miért van a zsidóknak külön naptára, miért írnak 5777-et, miért nem a hagyományos időszámítást követik?

Mi, zsidók szeretjük a saját ünnepeinket, szokásainkat, ez a szeretet és ez a ragaszkodás az, ami fenntartotta ezt a naptárt. Gondoljunk csak bele, ezelőtt kétezer évvel még erősen létezett a latin nyelv, ám eltűnt, olyannyira, hogy ma már szinte csak nyelvtankönyvekben létezik. A latin nyelv egy idő után eltűnt az imákból is, a nemzeti nyelvek, a reformáció megerősödésével, ma már szinte senki sem beszéli ezt a nyelvet. Ehhez képest a héber egy körülbelül háromezerötszáz éve működő nyelv, amit a zsidó nép mindig is fenntartott beszélt nyelvként, hiszen héberül imádkoztak, olvasták a Tórát. Ennek köszönhetően, amikor bő száz évvel ezelőtt Eliezer ben Jehuda megcsinálta az új héber szótárat, akkor nem egy holt nyelvhez nyúlt, hanem egy virulens, élő nyelvhez. Így lett az, hogy a mai Izrael nyelve ugyanaz, amit Mózes beszélt egykor. Mindez azért, mert szerettük, ragaszkodtunk hozzá, nem cseréltük le újabbra, még újabbra. Így vagyunk a dátumainkkal is, most 5777 van, ez a világ teremtésének a dátuma, ez egy fix pont az életünkben. Egy picit azért változott a naptárrendszer, mert a Tórában az első hónap a szabadság hónapja, a Niszán, a mi mostani újévünk meg csak a hetedik hónap a tórai időszámításban. Ez azért van, mert akkor vált néppé Izrael népe, amikor kijöttek Egyiptom országából és Isten azt mondta Mózesnek, mondjad azt a népnek, ez az első hónap nektek. A Misna azt mondja, legyen több újév, legyen egy olyan is, ami az emberé, így lett Ros Hasana, a zsidó újév, az Év Feje.

Mi az a Misna?

Akkor kezdjük az elejéről. Mózes a Szináj hegyén van negyven nap és negyven éjszaka, a kommentárok szerint úgy zajlott, hogy nappal írta a Tórát, éjszaka meg belekérdezett a Jóistennél, hogy amit leírt, az jól van-e. Így, amikor lejött a hegyről Mózes és kérdezték az emberek, hogy mi az a szombat, mi a kóserság, akkor ő ezt mindig elmondta nekik. Ez így ment nemzedékről nemzedékre, ez a hagyomány bő ezer éven keresztül fejlődött. Ezt mondjuk szóbeli Tórának. Érdekes, hogy ezt nem volt szabad leírni, mindig volt valaki, aki megmondta, hogyan kell értelmezni a szavakat abban az adott környezetben. Majd jött egy tragikus időszak, amikor a rómaiak lerombolták a Szentélyt, megkezdődött a zsidó száműzetés. Ekkor volt, hogy rabbi Meir és rabbi Jehuda azt mondták, ha már nekik is menniük kell a Szentföldről, akkor nagy baj van, mert nincs leírva a Szóbeli Tan, iu. 200-nál vagyunk, így ez a két rabbi leírta az egész Szóbeli Tant, elnevezve Misnának, azaz ismétlésnek. Ennek köszönhetően a zsidó közösségeknek, éljenek bárhol, ott volt a Tóra tekercs, meg a Szóbeli Tan is, ami segített értelmezni a tekercsben leírtakat. Igen ám, de amikor Babilóniába is eljutott a Misna, ott azt mondták, vitassuk meg, értsük meg, mit is akart Meir és Jehuda rabbi. Háromszáz évig tanulták, értelmezték a szöveget, amikor is a nomád népvándorláskor úgy érezték, 500 körül vagyunk, hogy ez mind elveszhet. Fogták magukat, leírták ennek a háromszáz évnek a tanulását, ebből lett a Talmud, ami nem más, mint a Szóbeli Tan vitairata.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2017. február 3-i Halljad Izrael! adásának szerkesztett változata.

Tiszteltjeim,

—— hagyomány—-
Ma egy furcsa dologról szeretnék írni: a vérről…A tórai történetben a kivonulás előtti, közbeni és utáni pillanatokat éljük meg.
Emlékezzünk egy picit vissza….Mikor is fordult elő a vér?
A tórai tilalmak közül a legelső, még Noénak adta az Örökkévaló.
Több apró előfordulás után eljutunk az első csapásig, amikoris minden víz vérré vált Egyiptomban.… Talán a legteátrálisabb és legdurvább csapás, ami egy pillanat alatt alázta meg a Nílus központú egyiptomi istenségképet és mutatta meg a „zsidó Isten” (és Mózes) hatalmát az emberek legalapvetőbb szükségletei felett…
Nem sokkal később – a kivonulás előestéjén – parancsot kap a zsidó nép: fesse be egy áldozati állat vérével az ajtófélfát, azért hogy az elsőszülötteket elpusztító erő elkerülje a házaikat. Azaz túléljenek.

A kérdés evidens:Hogyan lehet, hogy a vér, a halál szimbóluma mentette meg a zsidó népet Egyiptomban a haláltól, a végső eltűnéstől és a vérnek köszönhetően szabadultak meg őseink a rabszolgaságból, maradtak nép és lettek szabad nemzet?

Természetesen nem a vér miatt történt!

Nem a vér mentette meg őket a szolgaságból, hiszen, amikor ott Egyiptomban, isteni parancsra befestették az ajtófélfát, festhették volna akár belülről is, hiszen az Ö-Ó meglátta volna azt is, amikor végigvonult Egyiptomon.Ám a parancs az volt, hogy Izrael fiai kívülről jelölték meg házaikat!

Hogy mindenki, egész Egyiptom lássa! Furcsa coming out…Az elnyomott egyiptomi zsidók nyíltan/büszkén/bátran vállalták hovatartozásukat, még a szenvedés után is. 400 évig kínozták őket és nem törtek meg.
Mintha kiírták volna a házukra: „mi zsidók vagyunk, és nem a ti bálványaitokban és az emberistenben, a fáraóban hiszünk, hanem a mi istenünkben bízunk, és bármit is tesztek, mi elmegyünk, nem tudtok megakadályozni bennünket, és akkor is áldozni fogunk az Istenünknek”
A zsidó identitás pozitív megélése alapvetése lett a zsidó filozófiának. Lehetnek és vannak mélypontok az ember életében. Zsidóként, férfikét, nőként, bárhogyan. Ám az elmenekülés és a megtagadás nem biztos, hogy a megfelelő válasz.A zsidó nép Egyiptomban, totális asszimilációban, minden ábrahámi hagyományt elfeledve élt.
210 év egy gázkamrák nélküli Auschwitzban. Más kiút nem volt már. Könnyek és zokogás között kiáltottak fel.Isten egy dolgot mondott: „lehet választani: lassú eltűnés vagy az identitástudat előkeresése és felépítése”Igen… a vér…Mi az a 3 dolog szerintetek (micvák, szokások, vagy bármi), ami képes lenne megmenteni a zsidóságot?

— sábát —
hetiszakasz: bo
sábát: 16:30- 17:38rajzfilm:

péntek este:
17.00: zsidóság 1.0:
18.00: szombatfogadás majd kiddus (előimádkozó: meglepetés!!!)Dvár Tóra: Gál Attilaszombat reggel:
8.30: ima tanulás
9.00: reggeli ima, (névadás) majd kiddus
Dvár Tóra: Grünzweig Gábor
—— Zsidóság 1.0
péntek: 17.00
téma: lehet-e egy vallásos zsidónak étterme, amelyik nem zár be szombaton?Aki tanít: Radnóti Zoltán
—— héber
kezdő: csütörtök 18.30- (Irén)  haladó: szombaton déli kiddus után. kb. 12.30 (RZ)gyermekhéber: szombaton déli kiddus után. kb. 12.30 (Sári)

——– Zsinagógai imádkozások a hétenhétfő: reggeli ima: 7.00
csütörtök: reggeli ima: 7.00
——- Zsinagógai tanulások a héten:
péntek 17.00 – 18.00 – zsidóság 1.0
szombat 12.30. – haladó héber
vasárnap 18.00. – zsidóság alapjaidocs.google.com/spreadsheets/d/1yrh74ndpOErIhBH0ADVBYeGItFQoF0RemEFgrmdEEeI/edit#gid=7csütörtök 18.30: kezdő héberpéntek 17.00 – 18.00 – zsidóság 1.0
——- névadásokA héten egy Tikvá-val (remény) lett „gazdagabb” és  „szebb” a zsinagóga.Sábátkor Locher Laci és Újvári Anna kap nevet. (A nevek meglepetés)
—— média– egy picit összefoglaltam a filmes médiamegjelenéseimet
rabbi.zsinagoga.net/2017/01/28/reggeli-es-mindenfele-beszelgetesek-breuer-peterrel-meg-meg-sok-sok-erdekesseg/
– Schőner Alfréd főrabbi, rektor emlékezése barátjáról Tóth Emilről zl. főkántorról.
www.mazsihisz.hu/2017/01/30/schoner-alfred–az-utolso-a-legnagyobbak-kozott-%E2%80%93-bucsu-toth-emiltol-10084.html– emlékezés Hajós Alfrédrőlwww.mazsihisz.hu/2017/02/01/hajos-alfred,-az-elso-magyar-olimpiai-bajnok-8248.html– új hittankönyv:
www.mazsihisz.hu/2017/02/02/megjelent-rona-tamas-es-nogradi-gergely-zsido-hittankonyvenek-ii.-resze-10094.html
—— heti hét héber szó a hetiszakaszból:
– gvul – határ – גְבֻלֶֽ
– éc – fa – עֵ֔ץ
– hajom – ma – הַיּ֣וֹם
– zákén – idős – זקן
– náár/á – fiatal / lány – נער/ה
– ruáh – szél / szellem / ihlet – ר֨וּחַ֙
– mávet – halál – מָּ֥וֶת
—– állásajánlat
www.mazsihisz.hu/2017/01/31/allasajanlat–operativ-vezetot-keres-a-limmud-magyarorszag-alapitvany-10088.html

sábát sálomrz


Radnóti Zoltán rabbi
skype: razo9999
www.zsinagoga.net
www.facebook.com/BetSalom
blog: rabbi.zsinagoga.netMellékletek területYouTube-videó (Találkozás egy vesztes emberrel – Mózes a fáraó előtt II. (Bo hetiszakasz)) előnézeteTalálkozás egy vesztes emberrel – Mózes a fáraó előtt II. (Bo hetiszakasz)