Megkezdődött a reformátusok jubileumi emlékéve

Megkezdődött a reformátusok jubileumi emlékéve 

A debreceni református nagytemplomban január 31-én tartott ünnepi istentisztelettel vette kezdetét hivatalosan a Magyar Református Egyház reformációi jubileumi éve. Az eseményen Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is részt vett.


A szertartást megelőző sajtótájékoztatón Bogárdi Szabó István dunamelléki református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hangsúlyozta: ötszáz éve teljesedett ki az a sok reformtörekvés, amely a közösségi egyházat meg akarta újítani. Hozzátette: a reformáció kezdetének 500., és a Kárpát-medence reformátussága és saját hitvalló közössége megalakulásának 450. évfordulója alkalmából számos rendezvényt tartanak az idén itthon és a határon túl, amelyekről a reformacio.500.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte, hogy a kormány emlékbizottságot hozott létre, hogy felhívja a figyelmet a reformáció értékeire.

Papp László, Debrecen polgármestere szerint az európai reformáció központjai, az európai reformáció városai mindig a kultúra fővárosai voltak. „Erre a történelmi tradícióra, Debrecennek a református kollégiumon keresztül a magyar nyelvre, népművelésre és a magyar irodalom itt tanult számos kiválóságára építve szeretnénk, ha városunk, a reformáció városa 2023-ban Európa kulturális fővárosa lenne” – tette hozzá.


Fekete Károly tiszántúli református püspök arról beszélt, hogy az évfordulón párbeszédre hívják a testvéregyházakat, hogy történeteiket megosztva kerüljenek igazán sorsközösségbe egymással és a Krisztus-történettel.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye, MTI

Magyar Kurír