Nagy Iván Balettgála – ünnepség és tiszteletadás a tánc jegyében

Nagy Iván Balettgála – ünnepség és tiszteletadás a tánc jegyében

A londoni Royal Ballet és a Bécsi Állami Operaház balett-társulatának kiválóságai is részt vesznek azon a gálaesten, amelyet a 2014-ben elhunyt világhírű magyar táncművész emlékére rendeznek február 4-én az Operában. A harmadik Nagy Iván Nemzetközi Balettgálán fellépnek a Magyar Nemzeti Balett szólistái is, valamint másodszor adják át a Solymosi Művészeti Díjat.

A Magyar Állami Operaház harmadik alkalommal tiszteleg Nagy Iván emléke előtt nagyszabású gálával a művész halála évfordulójának napjaiban, amelyen a nemzetközi balettélet legjobbjai közül többen is részt vesznek. Idén a Bécsi Állami Operaház Balettegyütteséből Liudmila Konovalova, Maria Yakovleva és Denys Cherevychko, a londoni Royal Balettből pedig Vadim

fotó Pályi Zsófia

Muntagirov lesz az est vendége.

A világhírű Bolsoj Balett Akadémián 2002-ben végett Liudmila Konovalova az Orosz és a Berlini Állami Balett első magántáncosa is volt, 2009-től pedig a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesének tagja, ahol 2011 óta egyike a vezető táncosoknak. A balettirodalom szinte minden nagy szerepét eltáncoló, Európában és a tengeren túlon is keresett művész partnere a gálán Vadim Muntagirov, aki a londoni Királyi Balettiskola elvégzése és az Angol Nemzeti Balettben töltött öt év után lett 2014-ben a londoni Királyi Balett első magántáncosa. Kettősük a Giselle-ből és A kalózból ad elő egy-egy pas de deux-t, ez utóbbi művet idén áprilisban Anna-Marie Holmes és Solymosi Tamás először állítja színpadra az Operaházban.

Maria Yakovleva a tekintélyes Vaganova Akadémia elvégzése után 2004-ben a Mariinkszkij Opera és Balett Színház szólótáncosaként debütált, majd egy évre rá a Bécsi Állami Operához szerződött, ahol 2010 óta a balettegyüttes első magántáncosa. Partnere Denys Cherevychko, aki szülővárosában, Donyeckben, valamint Münchenben végezte tanulmányait. 2006-ban csatlakozott a Bécsi Állami Operaház társulatához, ahol 2012-ben választották a társulat első magántáncosává, ugyanabban az évben, mikor a Várnai Nemzetközi Balettversenyen az első helyen végzett. Kettősük a Don Quijote egyik pad de deux-jét mutatja be, de mindketten szólistaként is előadják Ben Van Cauwenbergh és Renato Zanella egy-egy kortárs koreográfiáját Édith Piaf és Jacques Brei klasszikus sanzonjaira.

A világ élvonalába tartozó táncművészek mellett a Nagy Iván Nemzetközi Balettgálán idén is fellépnek a Magyar Nemzeti Balett népszerű szólistái: Carulla Leon Jessica és Liebich Roland, Karina Sarkissova és Balázsi Gergő, Tatiana Melnik és Leblanc Gergely, Felméry Lili és Majoros Balázs, továbbá Katona Bálint, Szakács Attila, a tánckarból pedig Darab Dénes, Morvai Kristóf és Krajczár Balázs. Ugyancsak színpadra lép ifj. Mahovics Tamás néptáncos, valamint a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei.

Nagy Iván az Állami Balett Intézet elvégzése után 1960-ban szerződött a Magyar Állami Operaházhoz. 1965-ben robbant be a nemzetközi táncéletbe, mikor harmadik lett a Várnai Nemzetközi Balettversenyen, és meghívást kapott a Washingtoni Nemzeti Balettbe. Három évvel később már a modern balett úttörő koreográfusa, George Balanchine vezetésével dolgozott a New York City Balettnél, végül táncművészi karrierje az Amerikai Balettszínház szólistájaként teljesedett ki, mígnem 1978-ban visszavonult a színpadtól. Ezután balettmesterként folytatta pályáját többek közt az Ausztrál Balettnél, később pedig a Santiago de Chile-i Városi Balett, a Cincinnatti Balett és az Angol Nemzeti Balett művészeti vezetője lett. 2012-től haláláig a Magyar Nemzeti Balett főtanácsadójaként tevékenykedett.

A Magyar Nemzeti Balett fontos feladatának tartja, hogy a Nagy Iván által képviselt minőség, tisztesség és hitelesség hármas egységét a fiatal tehetségeiben is értékelje, ezért a gálaest keretei közt adták át tavaly először a Solymosi Tamás balettigazgató által alapított Solymosi Művészeti Díjat. Idén bővült a díjazottak köre, így az ifjú kiválóságok mellett a szakmai munkában részt vevő balettmesterek is esélyesek a Diótörőt mintázó alkotásra, amit az előző évben Timofeev Dmitry, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa vehetett át.

A február 4-i esten ismét a balettirodalom leghíresebb, legszebb kettősein keresztül élvezheti a közönség a klasszikus balett-technika leglátványosabb formáit. Közreműködik a Magyar Állami Operaház zenekara, karmester: Kollár Imre.

Rovatok: Egyéb