Az Európai Parlamentben mi másként dolgozunk, mint itthon

 

Az Európai Parlamentben mi másként dolgozunk, mint itthon

Újhelyi István, az Európai Parlament képviselője cirkuszról, Európáról, a magyar-kínai kapcsolatokról , Izraelről és a unió jövőjéről is beszélt.

Sok mindennel foglalkozik, de ezek között mi a legfontosabb, amivel az EP-ben foglalkozik?

Elsődleges feladatom, hogy Magyarországot képviseljem Európában, az európai értékeket képviseljem itthon, de ha a szakmai feladatokat nézzük, akkor én vagyok a turizmus elsőszámú politikai képviselője az európai intézményekben, az Európai Parlamentben, mint a közlekedés, turizmus bizottság alelnöke, a turizmus albizottság vezetője. Természetesen ide is vittem magammal a már meglévő kínai kapcsolataimat, de még mellette a külügyi bizottságban is dolgozom.

Miközben mi beszélgetünk, akkor éppen Szegeden tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök a város szocialista polgármesterével, az MSZP miniszterelnök-jelöltjével, Botka Lászlóval. Ön szerint miről tárgyalnak?

Semmi másról, mint arról, hogy a magyar kormány mikor teljesíti végre a kötelezettségeit, hiszen már kettő éve zajlik a Modern Városok Programja, ahol Orbán Viktor, mint hős király javakat osztogat.

De ezt úgy is lehet érteni, hogy a miniszterelnök a költségvetés erejéhez mérten támogatja a városokat.

Az a forrás, amit osztogat Orbán Viktor, az az európai közösség pénze, egy felzárkóztatási program, amit a német, olasz és más adófizetők adnak azért, hogy Magyarország minél jobban tudja hasznosítani ezt a forrást. Nagyon izgalmas, a magyar kormány elmegy, ígér mindenféle forrásokat, most Szeged a sor legvégére jutott.

Hódmezővásárhelyen sem jár még a miniszterelnök.

Szeretem Hódmezővásárhely városát, de azért tudni kell, ez a település egy különleges státuszban van. Hozzá kell tenni, én szegedi vagyok, a város parlamenti képviselője voltam, Botka Lacival tizennyolc éves korunk óta vagyunk barátok, dolgozunk együtt. De visszatérve, Orbán Viktor elmegy a városba és úgy ad pénzt, mintha ő lenne a jó atyuskánk, miközben pár napja még Brüsszelben azt vizionálta, hogy Európa szörnyű, most egy nemzetállamok vezette Európát kell támogatni.

Monte-Carloban járt nemrég.

A Nemzetközi Cirkuszfesztiválon voltam díszvendég, egyébként már másodjára, nem zsonglőrködni hívtak, hanem a turizmus szakmai politikai felelőssége miatt felvállaltam a cirkusz összekapcsolását az európai turisztikai szakmával. Magyarország és Európa szempontjából is egy elképesztően nagy kincs a cirkuszművészet, ami sajnos még kevés figyelmet kap, pedig több ezer társulat dolgozik Európában, amelyek sok tízezer ember megélhetését biztosítják.

A cirkusz szakma elősegíti a turizmust?

Természetesen, gondoljon csak bele, mindez a kulturális hagyományaink része, de mellette még egy óriási lehetőség a szórakóztatóipar, a turizmus kiszolgálása szempontjából. Van még valami, amire senki sem gondol. Európában nagyon sok helyen a cirkuszok felvállaltak egy nagyon fontos, szociális szerepet. Elesett, céltalan, más esetben az utcán bandázó gyerekeket vonzanak be, egy szociális cirkusszal, ahol nem az előadáson, hanem a napi foglalkozáson van a hangsúly. Így ezért is érdemes volt elmennem erre a konferenciára, nem beszélve arról, hogy mi dolgoztuk ki az európai cirkuszt új minősítésrendszerét, ez olyan lenne, mint a szállodák csillagjai. Így már előre tudhatom, hogy az adott cirkusz milyen minőségű, hogyan tartják az állatokat és milyen egyéb feltételeknek felelnek meg.

Említette már a kínai kapcsolatait, amelyekről Ön közismert. Ellenzéki politikusként mai jónak mondott magyar-kínai kapcsolatokat bírálni szokta, egyetért velük, ad ötleteket, tanácsokat? De említhetném a Budapest-Belgrád vasútvonalat, amit kínaiak építenének meg.

Ha Orbán Viktor az EU-t próbálja szétverni, akkor nem csak bírálok, hanem nagyon ércesen szoktam fogalmazni. A magyar-kínai kapcsolatokat illetően sokkal megengedőbb, empatikusabb vagyok, mert Orbán Viktor kormánya azt a Kína-politikát vitte tovább, aminek az alapjait még Medgyessy Péter és utódai által vezetett korábbi szocialista kormányok tettek le. A külügyminiszter kínai útjai előtt rendszeresen szoktunk egyeztetni, megkérdezi, én meg elmondom a véleményemet. Van más magyar politikus, Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselő, aki szintén szakértő ezen a területen. Egy a véleményünk abban a tekintetben, amíg a kormány a kínai kapcsolatok ápolásán dolgozik, addig mi szívesen segítünk ebben a munkában. Sokszor utaztam Kínába gazdasági szakemberekkel, nem csak a turizmus területéről, hanem olyanokkal is, akik nagyon szívesen keresik az együttműködést a kínai partnerekkel. mondhatom, nagy tapasztalatunk alakult ki, szerintem jó irányba haladnak az események. Ami a kérdésben említett vasútvonalat illeti, ez egy óriási lehetőség Magyarország számára, amit azonban az EU nem szívesen támogatna. Igen, de itt el kell mondani, a magyar kormány – és ezt már rengetegszer bíráltam – egy olyan  megoldást próbál áterőltetni, ami a jelenlegi uniós jogszabályoknak nem biztos, hogy megfelel. Szerintem többet kéne egyeztetni az uniós partnerekkel és csak utána bejelenteni ezt a beruházást. Ám szerintem ez menni fog, rendben lesz, amiben én tudok segíteni a közlekedési bizottság alelnökeként, annyiban én segíteni fogom ezt a projektet.

Izrael Állam többször is kiemelte már, hogy az európai képviselők között a magyarok azok, akik mindig a zsidó állam mellett állnak, nem engednek az elítélését. Ám erről nem nagyon adnak hangot a képviselőink. Mi lehet ennek az oka?

Amikor Brüsszelbe érkeztem, akkor döbbenten vettem észre, mennyire más hangulat vesz engem körbe, akár az Izraellel való kapcsolattartás, akár a zsidósággal való kulturális együttműködés tekintetében. Egészen más volt, mint amit én itthon megtapasztaltam. Persze nem felejtem el, hogy Gregor József léptetett be az Izraeli-Magyar Baráti Társaságba, ahogy azt sem, mennyiszer voltam megnyitón, mennyit beszélgettem Lednitzky András barátommal, aki a szegedi közösség vezetője. Tehát ez nekem a mindennapi életem velejárója volt. Érdekes volt, hogy a brüsszeli politika mennyivel árnyaltabb, mennyire elutasítóbb ebben a tekintetben, a jobb- és baloldali politika egyaránt Izraellel kapcsolatban. Érdekes, hogy mennyire különválik Izrael megítélése a zsidósággal való kapcsolattartástól. Mint a külügyi bizottság tagja, nekem ezen el kell gondolkodnom, hogy ez miért is alakult így. Annak örülök, hogy ez itthon nem így van, ez sokunk számára szinte egy erkölcsi parancs. Mindezek mellett azért tegyünk egy különbséget: az izraeli belpolitikával kapcsolatban bármelyikünknek meglehet az ízlésbeli véleménye. Azonban általában a zsidóság sorskérdéseivel, a múltjával, a mindennapos küzdelmeivel legyen egységfrontunk, ahová odaállunk, olyanok is, akik nem zsidók, ez fontos. Egy példát szeretnék említeni: amikor még a magyar parlament tagja voltam és levezető elnökként szerepeltem, mint az Országgyűlés alelnöke, tiltakoztam és felvettem magamra egy sárga csillagot és a Jobbikkal nagyon kemény konfliktusba kerültem, amikor megfenyegettek engem és a családomat is a Jobbik mögött álló szélsőségesek, akkor én ezt nem Izrael melletti kiállásként, az izraeli belpolitika melletti kiállásként tettem meg. A magyar zsidóság melletti kiállásként értelmeztem, amit bármikor máskor megteszek. Ehhez képest, az izraeli belpolitika hogy mikor és mit játszik, az messzebbre vezet. De mind itthon, mind Brüsszelben rendszeresen találkozom a zsidó szervezetek képviselőivel, mondhatom, hogy napi a kapcsolattartás.

Nemrégiben beszélgettem az MSZP volt elnökével, Lendvai Ildikóval arról, hogy a Jobbik most igyekszik baloldalra kacsingatni, szavazatokat szerezni. Ön szerint akkor most a szocialistáknak meg a Jobbiktól kell szimpatizánsokat nyernie?

Tagokat biztosan nem akarunk nyerni tőlük. A Jobbik vezetőivel, tagjaival nem árulunk egy gyékényen. Azonban azt muszáj tudomásul venni, a Jobbik szavazóbázisának a nagy része nem szélsőséges, nem tagadja a Holokausztot, nem veszélyes nézeteket valló ember. Hanem kiszolgáltatott, reményvesztett, a politikából kiábrándult, a hétköznapi csalódások sokaságával küzdő emberek, akiknek egy jó része korábban baloldali szavazó volt szerintem. Nekünk az a dolgunk, hogy megmutassuk, mi a valódi arca a báránybőrbe bújt farkasnak és kik is az ő valódi képviselői. Vona egy nagyon veszélyes játékot játszik, rájött, hogy Orbánnal ugyanazt képviselik, azon a térfélen nem tud labdába rúgni, hiszen Orbán ment el a szélsőjobb irányába. Így a Jobbiknak az maradt, hogy a korábbi MSZP szavazóbázist húzza be magának. Nekünk olyanokra van szükségünk, mint a már említett Botka László, aki egy kemény politikai karakter, akinek a programja, habitusa képes lesz visszahozni ezeket a szavazókat.

Milyen a kapcsolata a Jobbik EP képviselőivel?

Szinte semmilyen. Tudni kell, a jobbikos képviselők az EP-ben mintha nem is léteznének. Egy nagyon szűk és kicsi szélsőséges csoport részei, olyannak, amilyet semmilyen módon sem tekintenek mérvadónak. Függetlenek, mert még a Farage, Le Pen féle szélsőjobboldali csoportba se férnek bele. Az Európai Parlamentben mi másként dolgozunk, mint itthon, ha én egy európai turisztikai program miatt összehívok egy találkozót, akkor miután leülünk, akkor először megoldjuk a kérdést, majd csak utána beszélünk arról, hogy ki melyik frakcióból jött.

Mint külügyi szakembertől és demokratától kérdezem, Ön szerint mennyire volt demokratikus Trump elnök döntése, mely szerint több iszlám ország állampolgárának a beutazását megtiltotta az Egyesült Államok területére?

Egyáltalán nem hozott demokratikus döntést, mert semmilyen egyeztetés nem előzte meg, nem lehet embereket megbélyegezni, népcsoportokat származás, vallás, bőrszín, nemiség alapján.

Nem lehetséges, hogy azért döntött így, hogy megmutassa, Amerikában vannak fékek és ellensúlyok, hiszen tudhatta, a bíróság megsemmisíti a rendeletét?

Nem tudta, most kezd hozzászokni, hogy nem úgy megy ez a világ, mint a kaszinóbizniszben, amikor minden úgy volt, ahogy ő döntött, amely persze még különös közveszélyt nem jelentett. Persze mondható, hogy Trump az USA elnöke, de azért egyre többen gondolkodnak azon, hogy a közösségi média ezen időszakában mennyire volt meghekkelve a választás. Itthon is el lehet gondolkozni azon, hogy valaki milliárdokkal rendelkezik a bulvár és mindenféle médiánál, annak hányszorosa a hatása más nem ide tartozó médiummal szemben. Visszatérve, amit a Trump jelenség megmutat, azzal a világ végét lehet elkezdeni megszagolni. Azért vannak demokratikus játékszabályok, azért kell ezeket komolyan venni, hogy tudjon megállást parancsolni egy közösség a fékeveszett hatalmat birtokló embereknek. Ez meg fog történni Amerikában Trumppal szemben. Ott lehetnek fékek és ellensúlyok, azonban nálunk éppen nincsenek. Amikor Orbán Viktor azt vizionálja, hogy az EU-nak a nemzetállamok laza szövetségévé kell visszabomlania, ahol mindenki mondhatja magáról, hogy mi vagyunk az elsők, akkor egy olyan világot hoz el, amelyben ha a nacionalisták egymásnak esnek, akkor biztosan egy kisebbség lesz ennek az áldozata. Azért jött létre az Európai Unió, hogy az ilyen hatalmi akarnoknak megálljt parancsoljon. Ugyan Orbán Viktor Magyarország megválasztott miniszterelnöke, de NER-t én nem tartom demokratikusnak.

Igen, de Orbán Viktor Európában mindig együtt szavaz a többiekkel.

Akkor nyilvánvalóan hazudik. Itthon egészen más politikát képvisel, az Európa Tanács ülésein meg másként szavaz. Mellette Orbán Viktor az európai szélsőjobboldalnak és populistáinak az élharcosa, ez nagy baj.

Mit gondol Putyin orosz elnök budapesti látogatásáról?

Azt, hogy egyik héten az unió gyengítését, szétesését akarja Orbán Viktor, a másik héten mást mond. Ő az egyetlen európai kormányfő, aki két éven belül találkozik Putyinnal, úgy, hogy ne tették nyilvánvalóvá, az elmúlt két találkozón miről volt szó, miről döntöttek. Tudjuk, hogy zajlik egy világpolitikai játszma Washington-Peking-Brüsszel és Moszkva között, én nem szeretném, ha ebben Magyarország mások eszközeként maradna alul, orosz rulettet játszva a töltény nálunk legyen.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter