A HetiTv reggeli hírei

Nagyon aktív év lesz az idei a külpolitika területén, és nem hasonlítható a korábbiakhoz – mondta Szijjártó Péter.

 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az eddig kibékíthetetlennek és egyre mélyebbnek látszó orosz-amerikai ellentétben is úgy tűnik, hogy változás lesz, és együttműködés indulhat el a két ország között. A magyar külpolitikát úgy kell alakítani, hogy ebből a helyzetből a legtöbbet lehessen kihozni. Éppen ezért 2017-ben is a magyar érdekek határozzák meg a külpolitikai lépéseket – fogalmazott.

 

 

 

 

 

 

Az Európai Unió tagállamainak erőfeszítései ellenére folyamatos a migrációs nyomás; a magyar hatóságok 2017 egyik legintenzívebb határsértő mozgását tapasztalták a szerb szakaszon az elmúlt két napban – közölte

 

Bakondi György. Azt mondta, hogy a bevándorlás tömeges, tartós, illegális, szervezett, ráadásul nem egyszer erőszakos, továbbá óriási az utánpótlási bázisa Ázsiában és Afrikában. A magyar kormánynak több javaslata van a válság kezelésére, ezek között szerepel a külső határok stabil lezárása és a schengeni szabályok visszaállítása, valamint az idegenrendészeti őrizet bevezetése.

Jobban gazdálkodnak az egészségügyi intézmények, mint korábban, és az utóbbi években csökkent az adósságuk – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán. 2012 óta rögzítik az intézmények adósságállományát, akkor 32 milliárd forint volt. 2014 januárja és decembere között, ha nem lett volna több konszolidáció is, akkor az intézmények adóssága 49 milliárddal nőtt volna. 2015 áprilisa és 2016 decembere között, vagyis 20 hónap alatt ez a szám 51 milliárd forint volt. Az államtitkár szerint ez azt jelenti, hogy 2014-ben havonta átlagosan 4,5 milliárddal nőtt az adósság, ami mára 2,5 milliárd forint alá került.

 

Az MSZP választmánya helyes döntésnek tartja, hogy a párt elnöksége Botka László szegedi polgármestert javasolja a demokratikus pártoknak miniszterelnök-jelöltnek – mondta Hiller István, közölve azt is, hogy a testület felkérte a parlamenti frakciót Majtényi László jelölésére köztársasági elnöknek. Botka László a tárgyalások lezárta után, várhatóan márciusban tájékoztatja a választmányt tárgyalásai eredményéről.

 

A kormánypártok szerint a létbizonytalanság helyett kiszámíthatóság, a megalázás helyett megbecsülés tapasztalható ma az oktatásban és egészségügyben a szocialista kormányzáshoz képest. Hollik István közölte, tavaly szeptemberben az ápolók bérfejlesztése is elindult, amelynek mértéke 2019-re 65 százalék lesz, a szakorvosok, szakgyógyszerészek bére pedig két év alatt 207 ezer forinttal emelkedik.

Az ötkarikás játékok helyett bérlakásprogramra és a lakhatási szegénység orvoslására fordítsa a kormányzat azt a mintegy háromezer milliárd forintot, amennyibe az LMP becslése szerint a budapesti olimpia kerülne – mondta Schmuck Erzsébet. Az ellenzéki politikus szerint nem az a hazaáruló, aki az egészség- vagy az oktatásügyre fordítaná ezt az összeget, „az a hazaáruló, aki nem törődik az emberekkel, azok tízezreit, százezreit az utcán hagyja”.

 

A magyarországi németek évszázadok óta társaink az alkotásban és a küzdelmekben, tehetségük, szorgalmuk, kitartásuk részévé vált mindannak, amit Magyarország elért – mondta Varga Mihály a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából. A nemzetgazdasági miniszter szerint a haza erőszakos elvesztése elvehette volna a magyarországi németség hitét is Magyarországban, de az erősebbnek bizonyult, mint a politikai hatalom, amely ezt a „szégyenletes” döntést meghozta.

 

Továbbra is jelentősen vezet a Fidesz-KDNP. Ha most tartanák a választásokat, akkor a kormánypártok 50, az MSZP 19, a Jobbik 16, míg a Demokratikus Koalíció hat százalékot kapna – derült ki a Publicus Intézet felméréséből. A többi párt nem jutba be a parlamentbe, így az LMP és az Együtt sem.

 

Külpolitika:

Jó hangulatban beszélgetett telefonon Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Egyetértettek abban, hogy egyenlő mértékben törekedjenek az orosz-amerikai kapcsolatok stabilitására és fejlesztésére. A két államfő között ez volt az első telefonbeszélgetés Trump elnöki beiktatása óta. Bár Vlagyimir Putyin és Donald Trump is hangsúlyozta a gazdasági kapcsolatok helyreállítását, a Kreml tájékoztatása szerint nem került szóba az Oroszország ellen hozott amerikai szankciók enyhítése.

 

Izraeli katonák lelőttek egy palesztin terroristát a dzseníni menekülttáborban szombat éjszaka kitört összecsapásban – jelentette a Jediót Ahronót. Az izraeli hadsereg razziát tartott a menekülttáborban, ahol a helyiek házilagos robbanószerkezeteket hajigáltak a katonákra, akik válaszul tüzet nyitottak. Az összetűzésekben egy ember meghalt, öten pedig megsebesültek.

 

 

 

 

 

 

 

Három gyermekével együtt találták holtan azt az édesanyát, akit a hatóságok gyanúja szerint megölhettek. Egy galileai tó melletti településen történt a szörnyű eset, amiről a The Jerusalem Post számolt be. A gyerekek egy, kettő és öt évesek voltak, míg a nő életkora 23 év volt. A hatóságok a nő férjét gyanúsítják a gyilkossággal, de ezt hivatalosan senki sem erősítette meg. A gyilkosság indítéka egyelőre ismeretlen.

 

Törökországnak tiszteletben kell tartania az emberi jogokat és a jogállamiságot a tavaly júliusi meghiúsult puccskísérlet után – jelentette ki Theresa May. A brit miniszterelnök elmondta: büszke arra, hogy országa kiállt Törökország mellett demokráciájának védelmében, jelenleg azonban fontos, hogy Ankara fenn is tartsa azt az emberi jogok iránti kötelezettségek teljesítésével és a jogállamiság fenntartásával.

 

A horvát állami vezetés idén is megemlékezett a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjáról, az országban élő zsidó közösség azonban úgy döntött, nem vesz részt a zágrábi temetőben megtartott koszorúzási ceremónián. Ognjen Kraus, a zágrábi zsidó közösség elnöke korábban a sajtónak úgy nyilatkozott: azért bojkottálják az eseményt, mert a kormány nem megfelelően reagált a jasenovaci koncentrációs tábor közelében, a délszláv háborúban (1991-1995) elesett honvédőknek állított emlékmű ügyében, amelyen a Za dom spremni! (A hazáért készen állunk) usztasa köszönés is helyet kapott.

Az Izraelben lévő fal sikerével indokolta Donald Trump, hogy miért kell falat építeni az amerikai-mexikói határra. Az amerikai elnök szerint a zsidó állam déli részén lévő komplexum maximális védelmet nyújt az országnak ezért tanulmányozni fogják az ottani példát – derült ki az Israel Hayom tudósításából. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő az elhangzottakra úgy reagált, hogy a fal valóban megállította az illegális migrációt, és sikeres projekt volt.

 

Bizakodó az osztrák kormánykoalíció fennmaradását illetően és jelenleg nem számol előrehozott választás lehetőségével a héten beiktatott osztrák államfő. Alexander Van der Bellen szerint a politikának saját játékszabályai vannak, amelyhez hozzátartozik néha az „érzelmek túlfűtöttsége” és a konfliktusok felnagyítása is. „Ezt nem veszem halálosan komolyan” – mondta. Az Österreich című lap felmérése szerint továbbra is az FPÖ a legnépszerűbb párt, 34 százalékos támogatottsággal. Az osztrák kormánykoalíció nagyobbik pártjára, az Osztrák Szociáldemokrata Pártra 28, a kisebbik koalíciós partnerre a néppártra 19 százalék voksolna.

Megerősítette a pozíciójában Benjamin Netanjahu miniszterelnököt a kormányzó Lukid hétvégi konferenciája. A kormányfő nem vett részt az eseményen, de levélben köszöntette a résztvevőket. Az Israel Hayom tudósítása szerint a miniszterelnök üzenetében megköszönte pártjának támogatását, és közölte, hogy a Likud minden szimpatizánsa büszke lehet az elmúlt évek kormányzására. Köszönetet mondott azért is, hogy a kormánypárt tagjai a miniszterelnököt ért támadások ellenére kitartanak a párt mellett.

 

Romániában meg kell erősíteni a jogállamiság kereteit biztosító intézményeket, mert ha sérül a jogállamiság, elsősorban a nemzeti kisebbségek vannak kitéve a jogsértéseknek – jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Az RMDSZ elnöke bírálta a román kormányt, amiért sürgősségi rendeletekkel, a parlament megkerülésével akarja módosítani a romániai büntetőjogot, ugyanakkor úgy vélte, a parlamentnek jogában áll eldönteni, hogy indokolt-e közkegyelemben részesíteni börtönbe zárt embereket.

 

A Német Szociáldemokrata Párt a szabályokat betartó és keményen dolgozó emberekért, a társadalmi igazságosságért és a megosztottság legyőzéséért küzd a szeptemberi szövetségi parlamenti választáson, és győzelemre készül – jelentette ki Martin Schulz. Az Európai Parlament volt elnökét pártjának választmánya vasárnap egyhangú döntéssel tette meg kancellárjelöltnek. Mint mondta, a német érdekek „nyílt megsértése”, hogy a bajor CSU „udvarol és tapsol” Orbán Viktor magyar kormányfőnek, aki „minden szolidaritást elutasít Németországgal a menekültpolitikában”.

 

Gazdaság:

A helyi bortermelők szerint az ingatlanspekulánsok és az ültetvények elöregedése miatt veszélyben vannak a Balaton északi partjának szőlőterületei, ami a balatoni tájat is veszélyezteti. A tóra néző dűlők jelentős része veszélyben van az északi parton, sok az elöregedett, gondozatlan, gazos szőlőterület – hívta fel a figyelmet Kovács Tamás, a csopaki Szent Donát Birtok vezetője. Jásdi István hangsúlyozta: az északi part legfontosabb látványelemei a szőlők, ezek azonban a tóra néző lejtőkön találhatók, amelyek az ingatlanfejlesztők célpontjai.

 

Az Európai Stabilitási Mechanizmus hosszú távon kezelhetőnek tartja a görög adósságot, amennyiben az ország maradéktalanul eleget tesz a hitelezők reformfeltételeinek. Hírügynökségek a hét végén számoltak be az IMF egy belső dokumentumáról, amely törleszthetetlennek ítélte meg a görög adósságot még az európai hitelezők által megkövetelt reformintézkedések maradéktalan teljesítése esetén is. Athén adóssága jelenleg 315 milliárd euró, ami a GDP 180 százalékának felel meg. Az IMF számításai szerint a törlesztési terhek enyhítése nélkül az adósság a GDP 275 százalékára is emelkedhet.

 

Oroszország hajlandó lenne finanszírozni a tervezett új cseh atomreaktorok felépítését – állítja Kirill Komarov, a Roszatom orosz energetikai vállalat vezérigazgatójának első helyettese. Komarov szerint az orosz fél hajlandó hasonló módon bekapcsolódni a cseh atomerőművek bővítésébe, ahogy ezt Magyarországon Paks esetében tette. A Mladá Fronta Dnes úgy tudja, hogy a cseh kormány a közeljövőben a többi érdeklődő céget is meghívja Prágába, hogy a konkrét ajánlatok alapján meghozza a döntést az új energiablokkokról.

 

Sport:

Piros Zsombor nyerte meg a juniorok versenyét a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, mivel a szombati döntőben 4:6, 6:4, 6:3-ra legyőzte az izraeli Isai Olielt. A 15. helyen kiemelt magyar játékos remekül alkalmazkodott a szeles körülményekhez, stabilan tartotta játékban a labdát fizikai fölényben lévő riválisa ellen – aki a torna negyedik kiemeltje volt -, és 1 óra 52 perc elteltével diadalmaskodott. A 17 éves Piros a második magyar férfi teniszező, aki a juniorok között Grand Slam-bajnoki címet szerzett: 2010-ben Fucsovics Márton Wimbledonban diadalmaskodott.

 

Roger Federer 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3-ra legyőzte Rafael Nadalt az ausztrál nyílt teniszbajnokság vasárnapi döntőjében, ezzel elhódította 18. Grand Slam-trófeáját. A 35 éves svájci sztár 3 óra 38 perc alatt verte öt évvel fiatalabb, 14-szeres GS-bajnok riválisát, és 12/23-ra javította győzelmi mérlegét ellene. A 2004, 2006, 2007 és 2010 után ötödik melbourne-i trófeáját megszerző bajnok pályafutása 89. tornáját nyerte meg, és a Norman Brookes Kupa mellé 3,7 millió ausztrál dollárt (792 millió forintot) kapott.

 

Az Olympique Marseille klubrekordot jelentő 30 millió euróért hozza vissza Dimitri Payetet a West Ham United labdarúgócsapatától. A francia válogatott csatár 2015-ben szerződött a kikötővárosiaktól a szigetországba, de két hete közölte, hogy a téli átigazolási időszakban távozni kíván, és nem volt hajlandó pályára lépni a Crystal Palace elleni bajnoki mérkőzésen. A londoni egyesület nem csinált rossz vásárt Payettel, ugyanis két és félszer annyi pénzt kapnak érte, mint amennyiért leigazolták.

 

Az ország nagyobb részén még borult, párás, foltokban ködös idő valószínű, de  hétfőn a keleti országrész mellett a Dunántúl északnyugati részein is felszakadozhat a felhőzet. Jelentős csapadék továbbra sem lesz, de hószállingózás, ónos szitálás, zúzmara lerakódás előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -12, keleten a tartósabban derült vidékeken -15 és -22 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -4 és -9 fok között alakul – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Egy magyar, amerikai és francia tudósokból álló kutatócsoport először volt képes annyira visszaállítani egerek hallását, hogy azok érzékelni tudtak egy hangosabb beszélgetésnek megfelelő hangot, valamint a világon először sikerült a hallászavarral társuló egyensúlyzavarukat is gyógyítani. A veleszületett süketség minden kétezredik újszülöttet érint a világon, leggyakoribb oka a belső fül érzékelő szőrsejtjeinek betegsége. Mivel az egerekben található hibás gén pontosan megfelel az emberi süketség egyik fajtája génjének, így azt reméljük, 5-7 éven belül emberben is kipróbálható lesz a kezelés.

Rovatok: Egyéb