Biblia, politika, misztikum

Biblia, politika, misztikum

Homoszexualitás a Bibliában

Új módszert vezetett be a Heti Tv műsora és annak szerkesztője, Soós Eszter Petronella, melynek értelmében mindig egy aktuális, a közvéleményt foglalkoztató témát tárgyalnak ki, a közös nevező mindegyik ilyen hír esetében maga a pápa. Most a Máltai Lovagrend vezetőjének a lemondatása az a hír, amiről beszélgettek. Ezt követte az aktuális téma kitárgyalása, ami a homoszexualitás.

A múltkori adásban, ami a szex és a katolicizmus témáját boncolgatta már szó volt a fogamzásgátlásról, az óvszerhasználatról. A lovagrend vezetője múlt évben Afrikában járt humanitárius küldetésben és kiderült, a munkatársai óvszert osztogattak a szegényeknek. Ennek kapcsán merült fel először, hogy lemondásra szólítsák fel a máltaiak kancellárját.

Ez azért érdekes – amint azt Perintfalvi Rita teológus, a műsor állandó szakértője elmondta -, mert már maga Ferenc pápa is, amikor Afrikában járt, elmondta, az egy dolog, hogy az óvszerről, a születésszabályozásról van egy tanítása az egyháznak, de amikor az emberi élet van veszélyben, az AIDS fertőzés veszélye esetén, akkor érdemes ezen elgondolkodni. Egyes vélemények szerint a máltaiak kancellárja éppen a pápai szemlélet embere volt, ám őt mégis lemondatták azok, akiknek már túl soknak tűnik a pápai gondolkodás a világról.

Érdekes, hogy a homoszexualitás kifejezés nincs benne a szövegben, hiszen az a XIX. században jelent meg. Az is figyelemreméltó, hogy egy rövid rész kivételével (Római levelek), csupán férfiakról van szó. Ott szerepel egyedül az a a rész, mely szerint asszonyok a természetest a természetellenessel váltották fel. Bár egyes vélemények szerint nem biztos, hogy ez leszbikus kapcsolatot jelent, hanem azt, hogy olyan kapcsolatról lehet szó, ami gyermeknemzés nélküli, ami lehet férfi és nő között létrejövő orális, anális kapcsolatról. A modern katolikus szexuáletika egyébként a házasságon belül nem tiltja ezeket.

A Bibliában először Dávid és Jonatán barátsága kapcsán merül fel a homoszexualitás kérdése. A szakértők, teológusok többsége szerint azonban itt csupán barátságról van szó, nem merül fel a homoerotikus szál.

De említésre kerül még Szodoma és Gomorra pusztulása, valamint sok más érdekes történet is. Mindezeket a bibliai szövegek említésével.

Schmidt Róbert Vilmos