A HetiTV reggeli hírei 2017.01.27

A HetiTV reggeli hírei 2017.01.27

Belpolitika:

Január 27-e, 2006 óta az ENSZ határozata alapján a holokauszt nemzetközi emléknapja. Ezen a napon világszerte megemlékeznek a holokauszt áldozatairól – azon a napon, amikor az első felszabadító katonák beléptek az auschwitzi haláltábor kapuján.

 

 

 

 

 

 

A kormány nevében a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára csütörtökön átadta a Főpolgármesteri Hivatalnak az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentését a 4-es metró beruházásáról. Csepreghy közölte: a kormány döntése alapján, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter utasítására adta át a jelentés teljes dokumentációját Tarlós István főpolgármester titkárságának. Az átadás céljáról szólva hozzátette: ahhoz, hogy a magyar kormány kialakíthassa álláspontját és válaszolhasson az Európai Bizottság felvetésére, miszerint a 4-es metró beruházása kapcsán a 2010 előtti városvezetés 166 milliárd forintot „lopott, csalt el vagy használt fel szabálytalanul”, meg kell ismernie a Fővárosi Önkormányzatnak mint kedvezményezettnek és a jelenlegi vezetésnek mint jogutódnak a véleményét.

Az LMP frakcióvezetője szerint a kormány tavaly végrehajtott gazdasági intézkedéseivel nem a lakosság, hanem a nagyvállalatok és a Fideszhez közel állók jártak jól. Schmuck Erzsébet azt mondta, egyre többen elszegényednek és a kormány gazdasági teljesítménye sem olyan jó, mint ahogy azt állítják. A 2016-os gazdasági növekedés pontos számai még nem ismertek, de Magyarországon ennek mértéke körülbelül két százalék, míg Romániában öt, Szlovákiában három, Lengyelországban pedig 3,4-os bővülést várnak – tette hozzá.

Az új felsőoktatási képzési szerkezettel kapcsolatos koordinációért felelős miniszteri biztos szerint a kormány jelentősen több forrást fordít a felsőoktatásra, mint három-négy évvel ezelőtt, de jó minőségű felsőoktatást nem a kormány, hanem az egyetemek, főiskolák tudnak megvalósítani. Maruzsa Zoltán a múlt év jelentős eredményei között említette az intézmények tartozásállományának alakulását. Decemberben ezt 2,6 milliárdra tornázták le, ami egy 600 milliárdos rendszerben szinte a nullához közelítő összeget jelent.

 

A fővárosi szocialisták szerint vállalhatatlan, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház havi nyolcszázezer forintot fizet egy Fideszhez köthető cégnek kommunikációs feladatok ellátására, miközben az egészségügyi intézmény napi gondokkal küzd, kevés az orvosa. Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke azt is kifogásolta, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak nincs nyilvántartása arról, milyen nem gyógyászati célú szerződéseket kötnek az általa fenntartott kórházak.

 

Többen születtek és kevesebben haltak meg 2016 első tizenegy hónapjában, mint az előző év azonos időszakában, így mérséklődött a természetes fogyás – közölte a KSH. Tavaly novemberig 85 128 gyermek született, ami 1,4 százalékos növekedést jelent. A halálozások száma 5,4 százalékkal csökkent, 114 407 volt. A természetes fogyás 29 279 fő volt tavaly januártól novemberig, 7 751-gyel kisebb az egy évvel korábbinál. A születésszám az év négy hónapjában alacsonyabb, hétben magasabb volt, mint 2015 azonos időszakában. A legjelentősebb, átlagosan 5,5 százalékos csökkenést április-májusban regisztrálták, a legnagyobb, 8,1 százalékos emelkedés pedig októberben következett be.

 

A Magyar Honvédség erőin felül mintegy húszezer önkéntes tartalékos katonára van szükség – erről beszélt a Figyelőnek a honvédelmi miniszter. Simicskó István kérdésre válaszolva leszögezte: nem tervezik a kötelező sorkatonaság visszaállítását, és azt is elmondta, hogy nagyjából már összeállt az az ösztönzőrendszer, amellyel vonzóvá teszik a tartalékos katonai képzést. A Magyar Honvédség létszáma 30 ezer körüli, ezen felül van nagyjából 5500 önkéntes tartalékos.

 

Botka László a teljes felnőtt népesség és a baloldali szimpatizánsok körében is népszerűbb a kormányfő-jelöltek versenyében, mint Gyurcsány Ferenc – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A felmérés arra is rámutat, hogy a magyarok közel kétötöde (37 százalék) ismét Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek. Vona Gábor, Jobbik-elnök nagyon le van maradva.

 

Külpolitika:

Többközpontú világrendszerre kell felkészülni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Konrad Adenauer Alapítvány és az Antall József Tudásközpont brüsszeli rendezvényén. Európa 2017 című beszédében úgy fogalmazott, „nincs egyetlen üdvözítő modell”, és a multilaterális megállapodások helyett a bilaterális kapcsolatokra kerül majd a nagyobb hangsúly. A kormányfő kiemelte a Kínával és az Egyesült Államokkal, valamint Oroszországgal való kapcsolatok jelentőségét.
Ideje komolyan venni az Egyesült Államok új elnökét – hangoztatta Orbán.

 

Befagyasztotta annak a 221 millió dollárnak a kifizetését a palesztin hatóságnak a Trump-adminisztráció, amit még a távozó Obama-kabinet fogadott el – írja az Israel Hayom. A lap beszámolója szerint az új amerikai kormányzat nemcsak ezt a kifizetést vizsgálja felül, hanem gyakorlatilag az összes nemzetközi szervezetnek való juttatást is. Várhatóan a Trump-adminisztráció terrorszervezetként ismeri majd el az egyiptomi Muszlim Testvériséget is. Azon értesülésekkel kapcsolatban, miszerint lekerült a napirendről az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költözése Rudy Giuliani, Trump vezető tanácsadója azt mondta a lapnak, hogy annak csak az időpontja a kérdéses.

 

Izrael befogad száz árván maradt szíriai gyermeket – jelentette a közszolgálati rádió. Arije Deri belügyminiszter jóváhagyta száz 12-14 éves szíriai gyermek letelepedési engedélyét Izraelben. A gyerekek eleinte ideiglenes, majd négy év elteltével állandó letelepedési joghoz jutnak. Az árvákat arab nevelőszülőknél, valamint bentlakásos nevelőotthonokban helyezik el, beilleszkedésüket az Izrael lakosságának mintegy ötödét kitevő arab családok fogják segíteni.

 

Megerősítette Thomas de Maiziere német belügyminiszter Vallettában, hogy a migrációs válság kezelése érdekében azt szeretné, ha Európán kívül lehetne létrehozni befogadótáborokat a menedékkérőknek. A német miniszter elmondta, hogy az európai menekültügyi rendszer reformja során új szabályokra van szükség arra az esetre, ha olyan sokan érkeznek, hogy tömeges beáramlásról lehet beszélni. Ilyenkor a menedékkérőket nem kellene Európába hozni, hanem vissza kellene őket vinni biztonságos helyekre.

 

Világszerte tömegek csatlakoztak ahhoz az internetes kampányhoz, amelyet a Zsidó Világkongresszus indított el a január 27-i Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából. A szervezet arra kérte az internetezőket, hogy “#We remember” hashtaggel osszanak meg magukról fotót, és ezáltal minél többekhez segítsenek eljuttatni a tragédia emlékét – közölte a WJC.com. Az internetes kampány múlt héten vette kezdetét és a WJC munkatársainak beszámolója szerint világszerte egyre többen csatlakoznak hozzá. Zsidók és nem zsidók, fiatalok és idősek egyaránt megosztottak képeket magukról a kezükben lévő felirattal – még holokauszt-túlélők is töltöttek fel fotókat.

 

Beiktatták hivatalába Alexander Van der Bellent, az új osztrák államfőt, aki személyes hangvételű beszédében az európai béke fontosságát hangsúlyozta, és arról szólt, hogy aki Ausztriában menedéket kér, annak be kell tartania az ottani törvényeket. Van der Bellen azt is hangsúlyozta, hogy pártokon felüli államfőként akarja betölteni hivatalát. Emlékeztetett Ausztria semlegességére. „Ausztria Európa szívében fekszik, nemcsak földrajzilag, hanem politikailag is” – mondta.

 

Megjelent Románia hivatalos közlönyében a Székelyföldnek autonómiát előirányzó törvénytervezet, amelyet polgári kezdeményezésként akar a román parlament elé terjeszteni egy – a Gyergyószéki Székely Tanács által megalakított – tíztagú kezdeményező bizottság. A tavaly novemberben beterjesztett tervezet szövege együtt jelent meg a törvényhozási tanács véleményezésével, amely a kezdeményezés elutasítását javasolja a törvényalkotóknak. Az indoklásban a szakértők kifejtik: azért javasolják a törvényjavaslat elutasítását, mert álláspontjuk szerint a kezdeményezés az egységes román nemzetállammal párhuzamos, különálló állami entitás létrehozását irányozza elő, ami alkotmányellenes.

 

A törökök többsége nem támogatja a Recep Tayyip Erdogan államfő által szorgalmazott elnöki rendszer bevezetését. A Gezici intézet felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka az elnöki rendszer ellen szavazna az erről szóló népszavazáson, és csak 42 százalék támogatná azt. A török sajtóban megjelent ismertetés szerint viszont a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja megkérdezett híveinek nagy többsége, 80 százaléka támogatja Erdogan törekvését.

 

Az Egyesült Államoknak számolnia kell a lehetséges következményekkel, és törekednie kell arra, hogy ne rontson a helyzeten, amikor biztonsági övezetek kialakítását tervezi Szíriában menekültek számára – jelentette ki Dmitrij Peszkov. Az  orosz elnöki szóvivő szerint fontos, hogy ez ne súlyosbítsa a menekültek helyzetét. Ki kellene számítani a lehetséges következményeket” – fogalmazott a szóvivő. Peszkov arra a sajtóértesülésre reagált, amely szerint Donald Trump amerikai elnök rendeletben utasítaná a külügyi és a védelmi tárcát arra, hogy készítsen elő egy tervet, amelynek értelmében biztonsági övezeteket alakítanának ki a menekültek részére Szíriában és a környező államokban.

 

Németországban hat év szabadságvesztésre ítéltek egy 16 éves lányt, aki az Iszlám Állam terrorszervezet követőjeként megkéselt egy rendőrt. Az alsó-szászországi Cellében működő tartományi felsőbíróság közleményében Safia G. néven azonosított német-marokkói kettős állampolgárt gyilkossági kísérlet, súlyos testi sértés és külföldi terrorszervezet támogatása miatt ítélték el. A bíróság a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében eljáró szövetségi legfőbb ügyészség indítványát elfogadva szabott ki hat év, fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést.

 

Gazdaság:

 

A magyar gazdaság jó növekedési pályán van, 2017-ben kiugró ütemű, 4 százalék feletti gazdasági növekedés várható; a kormány célja, hogy elősegítse és erősítse a felzárkózást a fejlett ipari államokhoz – mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a tavaly még 27 százalékos munkáltatói járulékot 2017-ben 22 százalékra mérsékelték, a tervek szerint 2022-ben pedig 15 százalékra csökkentik. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy 9 százalék marad a társasági adó mértéke.

 

Közép-kelet-európai regionális logisztikai központot telepít 2018-tól Hatvanba a Bosch, a beruházással 250 új munkahelyet hoznak létre – jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a Bosch a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.-n keresztül 16 évre bérli ki a 60 ezer négyzetméteres területet a magyar államtól, az ipari parkot a zrt. 17 milliárd forintból a legmagasabb technológiai színvonalon hozza létre Hatvan mellett.

 

Az Audi Hungaria Zrt. tizenegyezer-ötszáz munkavállalója közül mintegy ezerötszázan vettek részt az Audi Hungaria Független Szakszervezet által kezdeményezett figyelmeztető sztrájkban csütörtökön kilenc és tizenegy óra között. Az érdekképviselet az idei és a jövő évre egységes, bruttó 45-45 ezer forintos alapbéremelést javasolt, a választható béren kívüli keret összegét pedig az idei évre bruttó 600 ezer, 2018-ra pedig bruttó 620 ezer forintban kérte megállapítani.

 

Sport:

 

A magyar labdarúgó-válogatott nem játszik felkészülési mérkőzést azt megelőzően, hogy március 25-én világbajnoki selejtezőn lép pályára az Európa-bajnok portugál csapat vendégeként. Bernd Storck szövetségi kapitány a magyar szövetség elmondta, február elején már megtekinti a játékosokat Magyar Kupa-mérkőzéseken. A válogatott összetartása március 12-13-án kezdődik a Magyarországon játszókkal, akik az U21-es válogatottal gyakorolhatnak. A magyar válogatott négy fordulót követően hét ponttal a B csoport harmadik helyén áll, öt ponttal lemaradva az éllovas svájciak és kettővel a portugálok mögött.

 

Varázslatosan zárult a 2016-os őszi szezon a z MTK 2006 és 2010 között született focistái számára. A klub tájékoztatása szerint a kicsik összesen 167 mérkőzést játszottak. Ezek közül 121-et megnyertek, 26 döntetlent értek el és mindössze 20 alkalommal kellett vesztesen elhagyniuk a pályát. A mérkőzések 88 százalékát veretlenül, 72,5 százalékát győztesen vívták meg, gólkülönbségük 501-389.

 

Pénteken délnyugaton többnyire erősen felhős lesz az ég, másutt erősen felhős, ködös és gyengén felhős, napos területek egyaránt lesznek. A felhős, ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás helyenként előfordulhat. Az ország nagy részén többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Kisalföldön megélénkül a déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és -12 fok között alakul, de a derült, vastagabb hóval borított tájakon, elsősorban az Északi-középhegység völgyeiben és az Észak-Alföldön -18, -23 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos területeken 0 fok körül, a ködös, felhős tájakon -2, -7 fok között alakul – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.
Jiszrael Kac közlekedési miniszter bejelentette, hogy megrendelte a megvalósíthatósági tanulmányok és tervek elkészítését a Tel-Aviv-Jeruzsálem gyorsvasút meghosszabbításáról, amely így az óvárosig, a Siratófalig érne – értesült a The Times of Israel. A tervek szerint egy 50-80 méterrel a föld felszíne alatt futó alagútban jutna a vonat a Jeruzsálem szélén lévő központi pályaudvartól az óvároshoz. Jelenleg két lehetőséget mérlegelnek az izraeli közlekedési minisztériumban: az egyik szerint a Siratófal közelében, de az óvároson kívül lenne a vasútállomás, a másik szerint pedig az óváros területe alatt.