Hölvényi György : A pálmaolaj nem csodaszer

  Hölvényi György : A pálmaolaj nem csodaszer

 

Az Európai Parlament Fejlesztési Bizottságában  bemutatták a pálmaolajról és az esőerdők irtásáról szóló véleményt, melynek néppárti felelőse Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselő.

 

A pálmaolaj a leggyakrabban használt növényi olaj, az élelmiszerüzletek polcain előforduló termékek több mint felében megtalálható. Az egyre nagyobb kereslet miatt rohamosan növekszik a pálmaolaj termelésére használt területek nagysága. Fontos azonban, hogy ez a növekedés fenntartható módon történjen, a helyi lakosok érdekeinek tiszteletben tartásával és összhangban a természeti környezet védelmével.

 

Hölvényi György felszólalásában rámutatott, hogy a pálmaolaj termelésének hátterében olyan nagyvállalati érdekek húzódnak meg, amelyek gyakran nem veszik figyelembe a pálmaültetvények közelében élő helyi lakosság érdekeit. A pálmaolaj előállítása munkát ad a helyieknek, ugyanakkor versenyhátrányba kényszeríti őket, hiszen a hazai kistermelők nem versenyezhetnek a külföldi óriás cégekkel. Emellett a pálmaültetvények fokozatos térnyerése számos környezeti következménnyel jár, melyek legnagyobb vesztesei szintén az őslakosok. Ezért, amennyiben lehetséges, a helyettesítő termékek (például a repceolaj) használatára hívta fel a képviselő a figyelmet.

 

A néppárti politikus kiemelte: mindent meg kell tennünk a pálmaültetvényeken dolgozó emberek megélhetésének és jobb munkafeltételeinek biztosításáért, elejét véve ezzel egy esetleges újabb migrációs hullámnak. Ezért különösen nagy szükség van az olyan önkéntes kezdeményezésekre, mint a Fenntartható Pálmaolajért Kerekasztal, amely a fenntartható termelést tűzi ki célul.

 

Az európai parlamenti képviselő végül hozzátette: a pálmaolaj termelése összetett probléma, amelynek megoldásához elengedhetetlen a fenntartható fejlődési célok figyelembevétele az erdő- és mezőgazdálkodást érintő döntésekben.