Monte-Carlo – A világ legfontosabb cirkuszművészeti találkozóhelye

Monte-Carlo – A világ legfontosabb cirkuszművészeti találkozóhelye

Évente egyszer, január végén a világ öt földrészéről Monacóba érkeznek a legnevesebb cirkuszigazgatók, artisták, népszerű művészek, sztárok és a cirkuszművészet szerelmesei Stéphanie monacói hercegnő invitálására. Az egy hetes rendezvénysorozat során az artistaművészek megmérettetése mellett szakmai tanácskozások, gálaestek, fogadások és kiállítások is zajlanak.

A szakmai konferenciák mellett itt tartja éves közgyűlését a Fédération Mondiale du Cirque (Cirkuszi Világszövetség), valamint az ECA (Európai Cirkuszművészeti Szövetség) Mr. Urs Pilz, a monte-carlói cirkuszfesztivál művészeti vezetője, valamint a müncheni Krone Cirkusz művészeti tanácsadója és „nagykövete” / „külügyminisztere” irányítása alatt.

Magyar cirkuszszakmai sikerek a 2017-es Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon

Mr. Urs Pilz elnök úr és Helmuth Grosscurth, az ECA igazgatója bejelentette, hogy szakmai munkája alapján felkérték az ECA elnökségébe Fekete Pétert, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját, aki a magyarországi cirkuszművészeti stratégia megújításáért felelős miniszteri biztosként készíti elő az új Közép-európai Cirkuszművészeti Központ építését. Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség éves kongresszusa a jelölést elfogadta, és Fekete Pétert az elnökségbe választotta.

– Figyelnek ránk, a szakma elismeréssel adózik útkereső erőfeszítéseink előtt – nyilatkozta Monte-Carlóból az elnökségbe választását követően Fekete Péter igazgató, aki az ECA szakmai konferenciáján plenáris előadást tartott a „Klasszikus cirkusz társadalmi üzenete – a cirkuszművészet megújulásának lehetséges útjai” tárgykörben. – Az elmúlt három hónap alatt ez a hatodik szakmai konferencia, ahol előadás tartására kérnek fel. A figyelem és megbecsülés a magyar cirkuszművészet iránt nem új keletű: elődeim, nagyhírű artista honfitársaim hosszú évtizedeken keresztül alapozták meg a hírnevet és odafigyelést kiváló, állhatatos szakmai munkával, világszámokkal és kreatív, együttműködő magatartással. Most az új utak keresésébe, a művészeti ág megújításába vetett hitünk, eltökéltségünk vált ki elismerést és figyelmet. Kevés olyan ország van, ahol az előadó-művészeti ágak között a cirkuszművészetet ugyanolyan komolysággal kezelik, mint az operát, a színházat vagy a balettet. Kevés hely van a világon, ahol új tudományos, szakmai központ építéséről döntöttek, ahol az országhatárokon túlnyúlóan is felelősséggel viseltetnek a megújulás, a fejlődés, valamint a tradíciók megőrzése terén. Megtisztelő a nemzetközi figyelem, de egyben kötelez is: Európa közepén, egymásra figyelve, a cirkuszművészet tradícióinak megtartása mellett irányt kell, hogy mutassunk a megújulás felé, mert ellenkező esetben bezár, kimúlik, elhal ez az évszázados, gyönyörű, embert próbáló művészeti ág, a csodák világa: a cirkusz.