A palesztin bebörtönzött terroristák büntetésük hossza alapján kapják fizetésüket.

Az elmúlt hetekben az ENSZ-ben, a Párizsi Békekonferencián és az Obama-adminisztrációtól is elhangzott, hogy az izraeli telepek bővítése és maga az izraeli jelenlét a „megszállt területeken” jelentik a fő akadályt az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindításának.

Valamilyen furcsa okból kifolyólag – az apró betűs részektől eltekintve – a béke valódi hátráltató tényezője nem lett nagydobra verve.

Nehéz békéről beszélni, amíg a Palesztin Hatóság, élén Mahmud Abasszal terroristákat pénzel. Múlt héten Herb Keinon a Jerusalem Post tudósítója felfedte, hogy a Palesztin Hatóság évente 1 milliárd sékelt fizet izraeli börtönökben ülő terroristáknak illetve támadás közben megölt terroristák családjainak.

Az a kelet-jeruzsálemi terrorista, aki megölt 4 katonát és megsebesített 17 embert a gázolásos terrortámadás során január 8.-án, Jeruzsálemben, a Palesztin Hatóság szemében egy „mártír”. A terrorista családja mostantól kezdve 6300 sékel életjáradékban részesül a Palesztin Média Figyelő szerint.

„A Palesztin Hatóság közvetlenül, valamint 2014-ben részben a Palesztinai Felszabadítási Szervezeten (PFSZ) keresztül, 1,1 milliárd sékelnyi összeget (kb 300 millió dollár) fizet minden évben izraeli börtönökben ülő palesztin terroristáknak – melyet szabadulásuk után is folyósítanak -, megölt terroristák családjainak és azoknak a palesztinoknak, akik életüket vesztették a cionizmus elleni küzdelemben,” olvasható a Jerusalem Center of Public Affairs friss jelentésében.

A bebörtönzött terroristák büntetésük hossza alapján kapják fizetésüket. A fizetési sáv szerint, legfeljebb 3 év börtönért havi 1400 sékel, 15-20 évért havi 7000 sékel, 30 évnél hosszabb büntetésért havi 12000 sékel jár.

Továbbá, szabaduláskor az 1-3 évet börtönben ülők 1500 dollárt, míg a 30 évet letöltők 25000 dollárt kapnak.

Míg Abbasz az ártatlan izraelieket meggyilkoló terroristákra szent mártírokként utal, utcákat és intézményeket nevez el róluk, nem csoda, hogy terrortámadások történnek újra meg újra, hiszen az elkövető számára mindegy, hogy életben marad vagy meghal, a családja mindenképpen jól fog járni.

Itt lép a képbe Donald Trump. Mint köztudott az Egyesült Államok a palesztinok számára legtöbbet adományozó nemzetek egyike. Míg fontos, hogy a palesztinok intézményeket hozzanak létre és fejlesszék infrastruktúrájukat, hogy egy nap önálló államként működhessenek, a világnak ki kell kényszeríteni, hogy hagyjanak fel a terroristák pénzelésével. Akkor a palesztinok végre megértik, hogy a terrorizmus – szó szerint – nem kifizetődő.

Ez az első lépés a valódi béke felé, és Trump segíthet, hogy a palesztinok meglépjék.