A magyar GMO mentes élelmiszerek sikere Berlinben

A magyar GMO mentes élelmiszerek sikere Berlinben

Hölvényi György

Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter meghívására  részt vett a berlini Nemzetközi Zöld Héten, ahol hazánk partnerországként mutatkozik be. Európa legnagyobb, évente megrendezett agrárvásárán magas szintű miniszteri konferenciára is sor kerül, amely idén a víz és a fenntartható mezőgazdaság tematikájára épül.

 

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának néppárti tagja szerint a víz fenntartható használata a 21. század legnagyobb kihívása. A klímaváltozás, a termőföld minőségének romlása, a városiasodás és az elvándorlás tovább fokozzák a szűkülő vízkészletekért folytatott versenyt. A mezőgazdaság kettős kihívás előtt áll: miközben megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel kell ellátnia a Föld egyre növekvő népességét, tekintettel kell lennie a fenntartható vízgazdálkodás szempontjaira is. Hölvényi az Európai Parlament fejlesztési bizottságnak tagjaként hozzátette, hogy az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzéseinek végrehajtása során a mezőgazdaságnak kulcsszerepe van a szegénység és az elvándorlás elleni küzdelemben is.

 

A nemzetközi vásáron a magyar kiállítók felvonultatják GMO mentes élelmiszereink legjavát. Hölvényi György szerint a magyar pavilon iránti kiemelt érdeklődés is bizonyítja, hogy az európai fogyasztóknak igényük van a tiszta, genetikai módosítás mentes, egészséges élelmiszerekre. „Mindez tökéletesen igazolja, hogy a magyar kormány helyes döntést hozott, amikor Európában elsőként Alaptörvényébe foglalta a génmódosított növények termesztésének tilalmát” – jelentette ki Berlinben az EP-képviselő.