Liberman izraeli védelmi miniszter felszólította a gázai lakosokat, hogy szabaduljanak meg a Hamasz-rezsimtől

Liberman izraeli védelmi miniszter felszólította a gázai lakosokat, hogy szabaduljanak meg a Hamasz-rezsimtől

Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter felszólította a gázai lakosokat, hogy szabaduljanak meg a Hamasz-rezsimtől és megígérte nekik, hogy Izrael támogatni és segíteni fogja a területeken élő palesztin népet ha felkelés tör ki.

Liberman kijelentése szerda este hangzott el a Netanya Academic College-ban. Több témát érintő beszédében kitért az Egyesült Államok közel-keleti politikájára, és hangsúlyozta, hogy a mérsékelt arab államokkal kötött átfogó egyezség nélkül a palesztinok maguktól soha nem fognak véget vetni a konfliktusnak.

Liberman a régióban tapasztalható súlyos instabilitást az alacsony gazdasági fejlődésnek, a lehetőségek hiányának és a gyorsan növekvő népességnek tulajdonította.

Gázával kapcsolatban megjegyezte, hogy amit a Hamasz művel „rablás fényes nappal”, és megvádolta a terrorszervezetet, hogy a lakosoktól behajtott adókat nem az egészégügy, az oktatási rendszer, vagy az villamosenergia-hálózat fejlesztésére fordítják, hanem fegyverekre és alagutakra – és ezt az embereknek nem lenne szabad hagyni.

Utalt a villamosenergia-hiány miatt rendezett tüntetésre, mely felkavarta az állóvizet és nehezségeket okozott a Hamasz-rezsimnek.

„Ha a gázaiak kezükbe veszik saját sorsukat és megszabadulnak a Hamasztól, mi leszünk az elsők, akik ipari zónákat építenek Kerem Shalomnál és az erezi határátkelőnél, valamint kikötőt és repteret is. A lehetőség megvan, de a labda az ő térfelükön  van.”

A védelmi miniszter kritizálta az ENSZ, a Párizsi Békekonferencia és az Egyesült Államok álláspontját, hogy az izraeli telepek jelentik a békefolyamatok fő akadályát, de azt is elmondta, hogy Izraelnek nem kéne egyoldalú lépéseket tennie a ciszjordániai területek annexiójával kapcsolatban.

Liberman kifjezte csalódottságát az Egyesült Államok közel-keleti politikáját illetően, kiemelte  Washington távollétét Szíriai stabilizása kapcsán.

„Oroszország, Törökország, Irán és a többi játékos mind aktív, de a legfontosabb szereplő nincs a térképen.”

Keményen kritizálta, hogy Barack Obama enyhítette Chelsea Manning büntetését, aki titkos dokumentumokat szivárogtatott ki az Egyesült Államok iraki akcióiról a Wikileaks-nek, miközben az izraeli kém, Jonathan Pollard kérelmét visszautasította.

Libermnan azzal érvelt, hogy míg Manning több ezer bizalmas  dokumentomot hozott nyilvánosságra az Egyesült Államok ellenségeinek, addig Pollard kizárólag egy szövetséges országnak adott át dokumentumokat. Hangsúlyozta, hogy Pollard tette „súlyos törvényszegés” -nek számít, de az Obama-adminisztrációra nézve szégyen, hogy a hivatali idejük utolsó pillanataiban ilyen döntést hoztak.